Share |

«Ζάππειο 2» η ταφόπλακα του πολιτικού μας συστήματος.

Γράφει ο Κλεισθένης

Έγινε και το διαγγελματικό «Ζάππειο 2» και παρ’ όλο που μας ζάλισαν ήταν μία απ’ τα ίδια.

Το αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με τις προτάσεις-ευχολόγια του Σαμαρά είναι θέμα του τι θέλει και τι επιδιώκει σαν άτομο. Σίγουρα θα τοποθετηθούν τα κόμματα και οι ειδήμονες για τη ορθότητα ή όχι των προτάσεών του. Εκείνο που έχει σημασία είναι το τι δεν είπε ο Σαμαράς και ειδικότερα απ’ αυτά που περίμενε η Ελληνική κοινωνία απ’ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτά που απέφυγε όχι τυχαία να πει ο Σαμαράς είναι:

 

1ο) Ότι το μνημόνιο είναι αντισυνταγματικό.

Η λογική που παρέθεσε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου σημαίνει ότι αποδέχεται την συνταγματικότητά του. Αυτό σημαίνει ότι τα αντιμνημονιακά του πυροτεχνήματα ήταν για λαϊκή κατανάλωση και χειροκροτητές.

 

2ο) Δεν μας είπε ότι υπάρχει δυσαρμονία κυβέρνησης και λαού και ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα. Η λογική ότι πρέπει η κυβέρνηση να διορθώσει τα λάθη της στην οικονομική της πολιτική σημαίνει ότι ο Σαμαράς ζει σε άλλη χώρα. Προσπαθεί να μας πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει ότι κάνει από λαθεμένες εκτιμήσεις όταν είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε και κινείται με βάση συγκεκριμένο σχέδιο που εξυφαίνεται απ’ το καλοκαίρι του 2009 δλδ να μας βάλει στο ΔΝΤ και υπό την κατοχή της τρόικα. (Παρεμπιπτόντως δεν έχει ακόμη διαψευστεί η ύπαρξη αλληλογραφίας ΔΝΤ-Καραμανλή).

Ενώ η ΝΔ σε όλους τους τόνους δηλώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι και αποτυχημένη και επικίνδυνη δεν ζήτησε εκλογές για να σωθεί η χώρα. Τι περιμένει;;;;;;;; να γίνει (αν γίνει) πρωθυπουργός πάνω στα ερείπια;;;;;;;; Μήπως του τράβηξαν τ’ αυτί η τρόικα και οι Ευρωπαίοι;;;;;;;;

 

3ο) Δεν μίλησε για το πολιτικό σύστημα που είναι και υπεύθυνο για το σημερινό μας χάλι. Έκανε μια απλή και ασαφή αναφορά για αλλαγή του συντάγματος χωρίς συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να έχει αυτή η αλλαγή.

 

4ο) Έκανε εκτεταμένη ανάλυση ενός οικονομικού προγράμματος που χάιδεψε αυτιά αλλά απέφυγε να μας πει ποιος εγγυάται την τήρηση του προγράμματος αν τυχόν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ. Εκεί δλδ που πάσχει το πολιτικό μας σύστημα στην ανυπαρξία ελέγχου της «ισχύος του ενός ανδρός» (πρωθυπουργού) δεν έδωσε την πρότασή του. Όλα τα κόμματα καταθέτουν προγράμματα αλλά όταν γίνουν κυβέρνηση κανείς δεν μπορεί να τα ελέγξει όταν δεν ακολουθούν το πρόγραμμά τους. Αυτή η στρέβλωση δημιουργεί και το πρόβλημα γιατί αν υπήρχε θεσμικός ελεγκτής το «υπάρχουν λεφτά» του Γιωργάκη και τα «θα» του δεν θα μπορούσε να τα αποφύγει και φυσικά δεν θα τα είχε πει. Τι τήρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απ’ το προεκλογικό της πρόγραμμα;;;;;;;;;

 

Η φτωχή μου γνώμη είναι ότι το ξεπέρασμα της κρίσης είναι ιδεολογικό πρόβλημα και η αποφυγή τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον απαιτεί αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος. Η σωστή λειτουργία της δημοκρατίας απαιτεί θεσμικούς ελεγκτές της κυβέρνησης με δυνατότητα ανατροπής της αν δεν ακολουθεί το προεκλογικό της πρόγραμμα που εγκρίνει ο λαός με την ψήφο του. Όλα τα άλλα είναι ευχολόγια.

Ας μπουν στο τραπέζι οι πιθανές αλλαγές του πολιτικού μας συστήματος και ας αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός ποιο σύστημα θέλει.

Η σημερινή στρεβλή λειτουργία του συστήματος όπου η εκτελεστική εξουσία ποδηγετεί τις άλλες δύο (κοινοβούλιο και δικαιοσύνη) δημιουργεί υπερσυγκέντρωση αναξέλεγκτης εξουσίας σε ένα πρόσωπο, τον πρωθυπουργό και μετατρέπει το πολίτευμα από δημοκρατικό σε πρωθυπουργική δικτατορία. Αυτή η ιδιόμορφη μορφή δικτατορίας είναι κατ’ επίφαση δημοκρατική. Είναι μεν αποτέλεσμα δημοκρατικών εκλογών αλλά ανεξέλεγκτη όπως είναι χάνει την δημοκρατική της νομιμοποίηση.

 

Με την εμφάνισή του στο Ζάππειο ο Σαμαράς έβαλε την ταφόπλακα στο σημερινό μας πολιτικό σύστημα.

Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα άλλο πολιτικό σύστημα και το υπάρχον πολιτικό προσωπικό δεν είναι ικανό ούτε θέλει να προχωρήσει σε τέτοιες δομικές αλλά απαραίτητες αλλαγές.

http://ideopigi.blogspot.com/2011/05/2.html