Share |

Αγοραία

Aν μας δίδαξε κάτι κάποιος είναι "τα συμπεράσματα να τα βγάζουμε, ρίχνοντας ευθεία ματιά στην πραγματικότητα". Δίχως ιδεολογικές και άλλες θεωρητικές παρωπίδες. Τα θεωρητικά εργαλεία δοκιμάζονται, διαρκώς. Και αντικειμενική επιστήμη για τη συμπεριφορά και την πολυπλοκότητα των ανθρώπων, δεν υπάρχει.

Ο φίλος είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας του τόπου και μας είπε αυτά που μαθαίνει από τη δουλειά του. Αυτά που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο και όχι στη θεωρία ή στα λόγια της πολιτικής.

Μεγάλη πολυεθνική - προμηθευτής του , τον ενημέρωσε πως από 800 καρτέλες στην Ελλάδα , σήμερα , έχει μόνο ...40!

Υπάρχει "κρίση" ή βιβλική καταστροφή;

Ο ενημερωμένος επιχειρηματίας μας είπε πως οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και για να την έχουμε πιο καλά μπροστά μας, συμπλήρωσε:

Ένα μεγάλο μέρος του πελατολόγιου "χάθηκε" από τις λίστες της εταιρείας, γιατί ξέρει τι έρχεται και γνωρίζει πως οι πελάτες και η αγορά, δηλ. οι πολίτες που έχουν ανάγκη τα προϊόντα της, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τιμές των προϊόντων.

Ένα μεγάλο, λοιπόν, μέρος των πελατών "οδηγήθηκαν" σε "παράπλευρες" εταιρίες, οι οποίες διοχετεύουν τα προϊόντα της εταιρείας,  με άλλη επωνυμία και με μειωμένη τιμή από 40-60%.

Είδες η παγκοσμιοποίηση και η ελεύθερη αγορά; Στην εποχή των παχιών αγελάδων πληρώνεις το προϊόν στη διπλάσια τιμή του. Ψωνίζουμε ό,τι διαφημίζεται, πληρώνοντας πολύ ακριβά τη διαφήμιση.

Για το τέλος αυτής της "μπακαλίστικης" ενημέρωσης, αφήσαμε το κερασάκι της τούρτας.

Από πέρισι τα προτιμολόγια και οι συμβάσεις αγοράς, περιλαμβάνουν τη φράση "τα τιμολόγια θα εξωφληθούν σε ευρώ".

Είδατε πόσο προνοητικές είναι οι πολυεθνικές;

Μαγειρεύουν, πριν πεινάσουν. Δεν αναλώνονται σε συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για το αν είναι καλό ή κακό το ευρώ ή η δραχμή. Αυτά είναι για τους καθεστωτικούς πολιτικούς. Αυτές  έβαλαν στο χαρτί μια τόση δα φράση, προετοιμαζόμενες για κάθε ενδεχόμενο.

 

Εμείς προετοιμαζόμαστε ή μας προετοιμάζει κανείς για κάθε ενδεχόμενο;

'Οχι, βέβαια. Έρμαιες των καλυμένων μονεταριστικών  θεωριών, οι "κεφαλές", περί άλλα τυρβάζουν.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική και οικονομία, χωρίς να λέμε αλήθειες.

Ένας γενικός "κανόνας", με πολλές εξαιρέσεις, λέει πως η ισοτιμία ενός νομίσματος εξαρτάται από τη σφριγηλότητα και το δυναμισμό μιας οικονομίας. Εμείς θα μιλούσαμε, για το δυναμισμό και την επινοητικότητα μιας κοινωνίας των πολιτών. (Όχι σκέτο "κοινωνία". Ακούγεται σαν μαρμελάδα, χωρίς κομματάκια από φρούτα).

 

Για το τέλος, αφήνουμε ένα "ευτράπελο". Ο καλός επιχειρηματίας υπέφερε από ζάχαρο και ο φόβος του ήταν μη φτάσει στα επίπεδα εκείνα , που θα υποχρεωθεί να περάσει στις ενέσεις.

Στην εποχή της απάτης, που λέγεται "κρίση", ο φόβος αυτός αντικαταστάθηκε από το φόβο της "κρίσης", της εξόδου από το ευρώ, της ανασφάλειας για το μέλλον της ανθούσας επιχείρησης και των παιδιών του.

Κατόπιν όλων αυτών...το ζάχαρο αυτορυθμίστηκε!!!!!

Ο γιατρός και ο μικροβιολόγος δεν βρήκαν άλλη εξήγηση για αυτό το θαύμα. Κι όπως του είπε ο έκπληκτος γιατρός, κάπου το είχε διαβάσει, αλλά ποτέ του δεν το είχε δει.

Η κρίση κάνει καλό στην υγεία.

Ε, ρε τι έχουμε να δούμε, ακόμα, κοιτώντας τα τραίνα να περνούν!!

Η ζωή είναι ένα θαύμα. Μη τη γαμάμε.

 

φοτό: Σπύρος Δελάλης