Share |

Από το Κefaloniapress.gr: Ιδού ποιοι λένε ψέματα

Ήταν απίστευτο (αν και για πολλούς αναμενόμενο) αυτό που συνέβηκε χθες (Τρίτη) το απόγευμα! Με ένα «υπουλο»  δελτίο τύπου το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνοντας τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά το νέο Ακαδημαϊκό  Ετος, άνοιξε τον λάκκο για τη συρρίκνωση και το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με χαριστικό κτύπημα στα τμήματα του ΤΕΙ στην Κεφαλονιά.(Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδω κλικ

 Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά.

 

1. Δηλώσεις επιφανών ανδρών για τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

 

Εδώ και πολύ καιρό «ακουγόταν» έντονα ότι τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πρόκειται να κλείσουν.  

Στην αποκλειστική συνέντευξη του Κεφαλλονίτη προέδρου του ΤΕΙ κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια στο KefaloniaPress , πολύ πρόσφατα, στις 29 Απριλίου, είχε δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι τα τμήματα των ΤΕΙ δεν κλείνουν λέγοντας ότι:  Πρόκειται για δημοσιογραφικές εικασίες. Δεν στηρίζονται σε αποφάσεις του Υπουργείου. Πρόκειται για στοιχεία που δεν φροντίζουν οι δημοσιογράφοι να διασταυρώσουν.. Ξέρετε όσο λέμε «θα κλείσουν, θα κλείσουν τα ΤΕΙ Κεφαλονιάς», όσο γίνονται δημοσιεύσεις ότι πάμε για κλείσιμο, ε! στο τέλος θα κλείσουμε γιατί τα παιδιά δεν θα επιλέγουν ένα ΤΕΙ που κινδυνεύει να κλείσει. Σκεφτόμαστε να κάνουμε κάποιες άμεσες ενέργειες προβολής των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ώστε να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να αλλάξουμε την εικόνα.  Αυτή η φιλολογία για το κλείσιμο των ΤΕΙ πρέπει να τελειώσει, πρέπει να κλείσει.    

http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=19697...

--

Τελικά κύριε Πρόεδρε,  αντί να κλείσει η συζήτηση , κλείνει το ΤΕΙ Κεφαλονιάς!

 Με τον ίδιο τρόπο απαντούσε και ο βουλευτής του Νομού μας Σπύρος Μοσχόπουλος. Χαρακτηριστική είναι η απάντησή του για το θέμα την 1η Οκτωβρίου 2009  σε συνέντευξη στο kefalonia SKY «"Αν ήταν το ΠΑΣOΚ στην Κυβέρνηση τα ΤΕΙ στο Νομό μας θα είχαν 6 Τμήματα και 4.000 φοιτητές."

 Μήπως δεν κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ αυτό τον τόπο και δεν το ξέρουμε;

 Δεκάδες οι δηλώσεις  και οι συνεντέυξεις σε όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, τόσο του προέδρου του ΤΕΙ κ. Μαραβέγια όσο και του βουλευτή , και οι διαβεβαίωσεις ότι τα τμήματα του ΤΕΙ στην Κεφαλονιά δεν πρόκειται να κλείσουν.

 

2.  Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας (10 Μαίου 2011)

 

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται :

Για τις ακραίες περιπτώσεις, όπου αποφασίσθηκε η μη εισαγωγή φοιτητών, καθοριστικός ήταν ο ρόλος παραμέτρων όπως:
Ο αριθμός των ενεργών φοιτητών και η έντονη τάση εγκατάλειψης των σπουδών από τους φοιτητές, όπως αυτή στοιχειοθετείται από τον αριθμό των εισαχθέντων, τον αριθμό των φοιτητών που ενδιαφέρθηκαν για την παραλαβή συγγραμμάτων, τον αριθμό των πτυχιούχων και το μέσο όρο φοίτησης τα τελευταία χρόνια.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μαραβέγιας  είχε δηλώσει σε σχετική ερώτησή μας:

Το πρόβλημα του τμήματος βιολογικής γεωργίας είναι μια παρεξήγηση. Ξέρουμε ότι το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας δεν ενδιαφέρει μεγάλο μέρος φοιτητών. Ξέρετε πολλά παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν αγρότες; Τα παιδιά προτιμούν τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων, δημοσίων σχέσεων, υπολογιστών και τα παρόμοια.  Αυτό το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο τα ΤΕΙ Κεφαλονιάς. Σε οποιοδήποτε ΤΕΙ , σε οποιαδήποτε πόλη υπάρχει τμήμα γεωπονίας, δεν πηγαίνει καλά, δεν έχει μεγάλο αριθμό φοιτητών.  Ξέρετε πως βγαίνουν τα στοιχεία;  Σου λέει το υπουργείο: μου είχες ανακοινώσει 300 εισακτέους , ήρθαν μόνο οι 100, άρα έχουμε έλλειμμα 200, άρα προβληματικό το τμήμα. Το πρόβλημα είναι στα χαρτιά, από κακό δικό μας προγραμματισμό.

  Το 2009 είχαν προγραμματίσει 300 φοιτητές , εισήχθηκαν 170  άρα μένουν 130 θέσεις που δεν καλύφθηκαν. Ε, αυτό παίρνει το Υπουργείο και οι δημοσιογράφοι και μιλάνε για προβληματικά τμήματα. Εάν προγραμματίσεις  την εισαγωγή 120 φοιτητών και έρθουν 150 , οι θέσεις θα έχουν υπερ καλυφθεί. Βλέπετε ότι πρόκειται για ένα.. τρυκ!    

Και όμως η χθεσινή απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας Αννας Διαμαντοπούλου, στηρίζεται πάνω σε αυτό το.. τρυκ!

3.  Ποιά  τμήματα του ΤΕΙ Κεφαλονιάς  δεν θα δεχθούν νέους φοιτητές τον Οκτώβριο :

 

   ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Ληξούρι)

   ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Αργοστόλι)

Τον Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι τον Οκτώβρη του 2010, στο ΤΕΙ Ληξουρίου εισήχθησαν 500 σπουδαστές. Τον Οκτώβριο του 2011 θα απομείνουν 80 σπουδαστές.

4.  4. ΟΙ  μεταγραφές : το επόμενο βήμα του Υπουργείου

Το Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους σπουδαστές που θα αποφοιτήσουν από τα καταργημένα τμήματα. Όταν θα βγουν στην αγορά εργασίας θα έχουν τίτλους σπουδών καταργημένης σχολής. Ποιος θα τους προσλάβει ;

Γι  Για αυτό , το επόμενο βήμα της Κυβέρνησης θα είναι μια νέα εγκύκλιος που θα επιτρέπει στους σπουδαστές των τμημάτων που θα κλείσουν να μεταγραφούν σε άλλη σχολή, σε άλλη πόλη. Ποιος σπουδαστής θα δεχτεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε τμήμα υπο κατάργηση. Ετσι τα τμήματα των ΤΕΙ Κεφαλονιάς που εφέτος δεν θα δεχτούν σπουδαστές , θα κλείσουν λόγω μεταγραφών των σπουδαστών σε άλλα , βιώσιμα τμήματα σε άλλες πόλεις.

Τα  Τα τμήματα του ΤΕΙ στην Κεφαλονιά γενικά θα υποβιβαστούν, οι σπουδαστές δεν θα δηλώνουν προτίμηση και έτσι θα κλείσουν με την δικαιολογία της έλλειψης φοιτητών.

5. Τ5. Το Μνημόνιο πίσω από τις αποφάσεις

Το Μνημόνιο στα ΤΕΙ μπήκε σε εφαρμογή. Ο πρόεδρος των ΤΕΙ κ. Μαραβέγιας μας είχε δηλώσει , τον Απρίλιο :Ο προϋπολογισμός  του ΤΕΙ μειώθηκε κατά 35% !

Με    Η μείωση του προϋπολογισμού σημαίνει μείωση προσωπικού. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η μείωση των καθηγητών των ΤΕΙ, κυρίως των ωρομίσθιων οι οποίοι προέρχονται από την τοπική αγορά εργασίας. Συρρικνώνοντας τα τμήματα, μειώνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό . Το Μνημόνιο τίθεται σε εφαρμογή.

6.   6.  Και τώρα τι μένει;

Στ      Στην  Κεφαλονιά στα δυο κουτσουρεμένα τμήματα των ΤΕΙ οι σπουδαστές και οι καθηγητές θα μειωθούν σε απίστευτο αριθμό. Οι χίλιοι περίπου σπουδαστές αυτών των τμημάτων, τον Οκτώβριο του 2011 είτε θα περιοριστούν στους 300 (στα τμήματα που θα λειτουργούν) είτε -εάν εφαρμοστεί το δικαίωμα της μεταγραφής) θα κλείσουν εντελώς.

Το   Το πλήγμα για την τοπική κοινωνία   κυρίως για το Ληξούρι είναι μεγάλο.   Το Ληξούρι που πήρε τα επάνω του με την λειτουργία των ΤΕΙ, θα υποστεί οδυνηρή υποβάθμιση που θα οδηγήσει στον μαρασμό και τη συρρίκνωση της τοπικής αγοράς!    

Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα το αναπτύξουμε σε άλλη δημοσίευση..  

 Αυτό που θέλουμε να επαναλάβουμε είναι ότι ποτέ στο παρελθόν η Κεφαλονιά δεν είχε υποστεί τόσα "κτυπήματα' , τη στιγμή μάλιστα του εκπροσωπείται στην Κυβέρνηση με τέσσερεις Υπουργούς: Παύλο Γερουλάνο, Λούκα Κατσέλη, Ανδρέα Λοβέρδο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την Ρεγγίνα Μπάτζελη (Κορκού) η οποία βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό και Σπύρο Μοσχόπουλο, βουλευτή.Στην ομάδα να προσθέσουμε και τον ίδιο τον πρόεδρο των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων,Ναπολέοντα Μαραβέγια!

Τι κάνουν όλοι αυτοί για το νησί μας; Πως ειναι δυνατόν το κεφαλλονίτικο lobby της Κυβέρνησης να είναι εντελώς ανίσχυρο , ενώ οι Ζακυνθινοί και οι Κερκυραίοι πανίσχυροι; (προς θεού δεν το λέμε σε βάρος των όσων έχουν κερδίσει αυτά τα νησιά, το λέμε σε βάρος των Κεφαλλήνων πολιτικών που μας έχουν γυρίσει τη πλάτη).

ΠΗΓΗ: kefaloniapress.gr