Share |

"Αυτό το γράφημα κάνει τον Τρισέ να τρέμει" ...κι ένα δικό μας σχόλιο

Ένας τρόπος για να δει κανείς αν μία χρηματιστηριακή κρίση λαμβάνει διαστάσεις πανικού, είναι να μελετήσει το δείκτη που μετρά το ύψος των κεφαλαίων που οι τράπεζες αποσύρουν από το σύστημα και αποθηκεύουν στην ασφάλεια των Κεντρικών Τραπεζών.

Αν οι τράπεζες πάψουν να εμπιστεύονται η μία την άλλη τόσο, ώστε να αρνούνται να αλληλοδανειστούν και να προτιμούν να 'παρκάρουν' τα κεφάλαια τους στις Κεντρικές Τράπεζες, τότε κάτι πηγαίνει πολύ άσχημα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

 

Ο συγκεκριμένος δείκτης στην Ευρώπη χτύπησε κόκκινο μετά την κατάρρευση της Lehman, το Σεπτέμβριο του 2008 και κατά τη διάρκεια της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, περίπου στα μέσα του 2010.

Τότε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αποσύρει περισσότερο από 350 δις ευρώ από το σύστημα προκαλώντας του ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας. Έκτοτε, υπήρξαν μόνο δύο περιπτώσεις που οι τράπεζες πανικοβλήθηκαν τόσο ώστε να αποσύρουν μαζικά κεφάλαια από το σύστημα, με τη δεύτερη να είναι αυτή στις αρχές του 2011, όταν περίπου 137 δις ευρώ κατευθύνθηκαν προς την ΕΚΤ μέσα σε λίγες ημέρες.

Το υψηλό αυτό της τρέχουσας χρονιάς απειλείται να ξεπεραστεί τώρα, καθώς από τις 19 Ιουλίου και μέχρι τις 04 Αυγούστου περισσότερα από 100 δις ευρώ 'έφυγαν' από τις τράπεζες με προορισμό την ΕΚΤ. Είναι αυτήν την τάση που καλείται να σταματήσει ο Τρισέ, καθώς αν συνεχιστεί, θα κινδυνεύσει να 'παγώσει' το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όπου ήδη οι τράπεζες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας εξαρτώνται από την ΕΚΤ.

XrimaNews.gr

 

ΣΗΜ. "Ι": Λεφτά υπάρχουν... στις  Τράπεζες. Αυτές παράγουν το χρήμα,αυτές το μαζεύουν. Όμως, όπως είπε και ο εντολοδόχος των τοκογλύφων γαποβενιζέλος (δύο σε ένα) "με το μνημόνιο 2, οι τράπεζες σώθηκαν". Εμείς, θα σωθούμε μόνοι μας. 

Το πρόβλημα δεν είναι, όταν κάποιος σε ρίχνει στο πάτο της θάλασσας. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ό,τι δεν προσπαθείς να βγείς.

 

Ο Παναγιώτης Παναγιώτου και οι συνεργάτες τους που διαχειρίζονται το xrimanews.gr είναι διεθνώς αναγνωρισμένες αυθεντίες στην χρηματιστηριακή τεχνική ανάλυση. Ό,τι λένε , είναι τεκμηριωμένο.

Πρώτος αυτός, την ώρα που Ελλάδα καιγόταν "μεσοπροθέσμως, είχε γράψει : "Αποκλειστικό: Πέμπτη δόση ή .. πρώτη δόση;", προβλέποντας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, λίγες μέρες μετά!

Το ithacanet.gr, από ένστικτο και όχι από γνώση, είχε αντιγράψει το συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο, βεβαίως, τότε πέρασε απαρατήρητο. Aς παρακολουθούμε προσεκτικά αυτόν τον κύριο, όταν μιλά και όταν γράφει. Κι ας μην είναι "αντιεξουσιαστής", "αντισυστημικός" ή "αντιστασιακός", σαν κάτι άλλους. Ας μη πηγαίνει σε διαδηλώσεις και σε πλατείες και ας αποκαλεί τον Βενιζέλο "καλό πολιτικό" (όλοι κάνουμε λάθη). Γράφει, για αυτά που ξέρει καλά. Το τι τα κάνει ο καθένας είναι μια άλλη ιστορία. Όπως και το  τι τα κάνει ο ίδιος. Διδάσκει ανθρώπους, πως θα βγάλουν χρήμα. Και με αυτό δεν παίζει. Το έχουμε καρατσεκαρισμένο.