Share |

To γερασμένο παραμύθι της ανάπτυξης

warning: Creating default object from empty value in /home1/ithaca/public_html/sites/all/modules/openpublish_core/theme_helpers/node-article.tpl.inc on line 48.
Πρόχειρες ερωτήσεις προς εκκολαπτόμενο πολιτικό
δημιουργός:Δον Ψυχώτης
  • Τους βαρέθηκα.
  • Βαρέθηκα αυτό το ατέλειωτο και πολύχρονο ψέμα.
  • Βαρέθηκα και τους οικονομολόγους, επικοινωνιολόγους, διεθνολόγους και λοιπούς αγράμματους ειδικούς, που μας περνάνε για βλάκες.
  • Βαρέθηκα...
  • ...Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,   τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
  • που απ’ τους άλλους θεν παλικαριά κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά...
  • Μετά την ποιητική παρένθεση του Βολφ Μπίρμαν, συνεχίζω...
  • Πώς το είπε ο άλλος; Αν δεν είσαι οικονομολόγος, είσαι ηλίθιος, όταν μιλάς για ανάπτυξη. Αν δεν τόπε άλλος, το λέω εγώ.
  • Ερωτήσεις προς τον κ. Παύλο Παπαδάτο, που μίλησε τελευταίος για ανάπτυξη, (αλλά και προς κάθε άλλον υποστηριχτή και στυλοβάτη του δικομματισμού ή του καθενός χωριστά, από το τραγικό κομματικό μας σύστημα):
  1.  ΠΟΥ θα βρεθούν τα λεφτά
  2. ΩΣ πού θα φτάσει, αυτή η ρημάδα η ανάπτυξη; Δεν έχει όρια; Δεν υπάρχουν άνθρωποι και πλανήτης με αντοχές;
  3. ΑΦΟΥ αισιοδοξεί πως θα ξεπεράσουμε την κρίση, με επιπλέον απολύσεις και καταστροφή, μήπως μπορεί να μας πει , με αριθμούς, πως ξοφλάς ένα χρέος του 160% του ΑΕΠ;
  4. ΜΗΠΩΣ μπορεί να μας πει, αν είναι δίκαιο αυτό που μας δίνει η eurostat, πιο κάτω, σαν στατιστικό στοιχείο;

 Τα στοιχεία τής EUROSTAT για τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή (σελ. 33 και 34, Taxation trends in the EU): 

                            Implicit tax rates in EU (%)
                              on CAPITAL      on LABOUR
                              2000    2006    2000    2006

Δανία                   36,0     44,8         41       37,1
Κύπρος               23,8      30,6      21,5      24,1
Γερμανία            28,9      23,9     40,7       39,0
Ελλάδα                19,9    15,9        34,5      35,1
ΕΕ25                     33,1    33,0       37,2      36,46

   5. Μήπως, κύριε Παύλο Παπαδάτε, οικονομολόγε, επικοινωνιολόγε, αυθεντία στο πολιτικό marketing και επιτυχημένε επιχειρηματία,  προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα το κεφάλαιο φορολογείται με το μισό ποσοστό από το αντίστοιχο ποσοστό τής ΕΕ; (αν δεν ρωτήσω εσάς, με τόσες γνώσεις, ποιον θα ρωτήσω;)

    6.  Μήπως, η εργασία στην Ελλάδα, φορολογείται με υπερδιπλάσιο ποσοστό, από ότι το κεφάλαιο; (Η Κύπρος και η Δανία πως στα κομμάτια τα καταφέρνουν καλύτερα από μας, φορολογώντας περισσότερο το κεφάλαιο από την εργασία; )

Έβαλα και την πηγή (link) των στοιχείων, μήπως και πείτε πως είναι φτιαγμένα από μένα ή κανέναν συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, που μισεί την πατρίδα και την οικονομία της.

(Στα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι , όπως ξέρετε, σαν οικονομολόγος, επιβαρύνουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα, γι΄αυτό θεωρούνται άδικοι. Τώρα, βέβαια, το μνημόνιο που υπερασπίζεστε απαιτεί μεγαλύτερο ΦΠΑ)

  • ΜΗΠΩΣ, λοιπόν, μήπως, λέω, τα λεφτά τα έχετε εσείς οι "επιτυχημένοι" επιχειρηματίες", ο ΣΕΒ, οι traders ή οι τραπεζίτες και όχι ο συνταξιούχος, ο μισθωτός και ο μικροεπαγγελματίας, που σαρώνει το μνημόνιο, που τόσο αγαπάτε;
  • Επειδή, προσωπικά, είμαι ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας, θάθελα απάντηση, από κάποιον άλλον σπουδαίο γνώστη των οικονομικών και της πολιτικής, όπως εσείς κ. Παπαδάτε, ή από όποιον άλλο δηλώνει υποστηριχτής αυτής της ολιγαρχικής δομής του πολιτεύματος.

 

ΥΓ. Η αλήθεια , κύριε Παπαδάτε, είναι πως σας αδίκησα, με τις ερωτήσεις που σας απευθύνω. Θάπρεπε να απαντήσει ο ΣΕΒ, ο Σαμαράς, ο Παπαδρέου, οι φιλελεύθεροι ή νεοφιλελεύθεροι, τα κόμματα κ.ά., αλλά αυτοί έχουν πιο σοβαρές  ασχολίες. Εσείς, που ονειρεύεστε πολιτική παρουσία, στον μικρό μας τόπο, πίστεψα πως θα είστε πιο βολικός. Άστε, που πρόσεξα πως απαντάτε σε διαφωνούντες, κάτι που δεν κάνει κανείς άλλος εδώ και 1,5 χρόνο, που λέω και γράφω διάφορα.

Θα ομολογήσω, επίσης, κ. Π.Παπαδάτε, πως σας ζήλεψα.  Κίνητρο των ερωτήσεων μου είναι η ζήλεια. Αλλά αυτό είναι προσωπικό θέμα και δεν θα επεκταθώ. Ας ασχοληθούμε, με τα θέματα, που αφορούν τους πολίτες.

 

(το σκίτσο είναι του Δον ΨΥΧΩΤΗΣ και τιτλοφορείται "τεχνομεσαίωνας")

Το αληθινό και το δίκαιο έχουν απ' τη φύση μεγαλύτερη δύναμη από το ψέμα και το άδικο.

Αριστοτέλης

Το να λες την αλήθεια είναι πάντοτε η καλύτερη μέθοδος και ασφαλέστερος δρόμος για τη ζωή.

Μένανδρος

Αν δεν μπορείς να πείς την αλήθεια, δεν είσαι υποχρεωμένος να πείς ψέμα. Ανάμεσα τους υπάρχει η διέξοδος της σιωπής.

(άγνωστος σε μένα)