Share |

"Επιστήμη" και ομοφωνία

 από το βιβλίο του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ "Η ψυχρή ιδεολογία"

Ο Έλληνας Κώστας Παπαϊωάννου είναι ο σημαντικότερος αναλυτής του Μαρξ και του "μαρξισμού", αλλά και του Χέγκελ. Τα βιβλία, που άρχισε να γράφει σε νεαρή ηλικία, στις αρχές της δεκαετίας του 50 έμειναν "ορφανά", γιατί ο διπολισμός του "ψυχρού πολέμου" δεν άφηνε περιθώρια δημιουργίας πολιτικών σκέψεων και ρευμάτων, πέρα από το δίπολο. Το μόνο που "επέτρεπε" η εποχή ήταν παραλλαγές πάνω στον διπολισμό.

40 έως 60 χρόνια από τότε που γράφτηκαν, τα βιβλία του μεγάλου στοχαστή διατηρούν μια απίστευτη επικαιρότητα.

Το κείμενο μας έστειλαν κάτι άθλιοι τύποι , κεφαλλονίτες, από την Κυψέλη των Αθηνών, με αφορμή την έρευνα μας "για το ρόλο του αυνανισμού - μιναρίσματος στη σύγχρονη πολιτική ιστορία".

"Επιστήμη" και ομοφωνία.

 

Οι πρακτικές συνέπειες που περίμενε να αντλήσει ο Λένιν από τη φανατική, μισαλλόδοξη και κυριολεκτικά σκοταδιστική αντίληψή του για την «επιστήμη» παρατίθενται στο Τι να κάνουμε. Οι πραγματικοί επιστήμονες, λέει, δεν ζητούν για τις νέες αντιλήψεις την ελευθερία της συνύπαρξής τους με τις παλιές αλλά την αντικατάσταση των παλιών με αυτές» .Η πρόοδος της επιστήμης ορίζεται ως σειρά διαδοχικών «εκκαθαρίσεων» και η ομοφωνία γίνεται νόμος του επαναστατικού κόμματος, το οποίο  ταυτίζεται μυστηριωδώς με ένωση «επιστημόνων» που μάχονται εναντίον του σκότους. Ο Λένιν από τις πρώτες σελίδες ήδη του Τι να κάνουμε εξαπολύει βιαιότατα επίθεση εναντίων της ελευθερίας της κριτικής μέσα στην επαναστατική οργάνωση . Η ελευθερία της κριτικής, συνώνυμη του «οπορτουνισμού», απορρίπτεται τυπικότατα, όπως και οι δημοκρατικές αρχές οργάνωσης, για παράδειγμα η αρχή της αιρετότητας των κεντρικών οργάνων. Πίστευε βαθύτατα και διατεινόνταν απλώς ότι οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα ήταν πρακτικά ανεφάρμοστες.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Παπαϊωάννου Η ψυχρή ιδεολογία εκδόσεις ύψιλον.

 

Μικρή συνεισφορά των Αθήνησι Κυψέλης «βαρεμένων», συνεισφορά στο «τάμα» του «μιναρίσματος» με την θεία χάριν του Αγίου βεβαίως.

 

 

εικόνα: Δημιουργία και ευγενική παραχώρηση του spy (Σπύρου Τσιμούρη), ενός "αδαή λεξιλάγνου... άπρακτου καλλιτέχνη... διάσημου ανώνυμου... ευκατάστατου επαίτη... μουγγού διαδηλωτή... ένοχου μέχρι αποδείξεως του εναντίου..." , κατόπιν "παραγγελίας" του ithacanet = η αθλιότητα σε μορφή ιστοσελίδας.

Για την αποφυγή απρόσμενων επεισοδίων, από την ανάγνωση των δικών μας αθλιοτήτων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του spy.