Share |

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ενισχύει ενεργά την συμμετοχή φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στον ερευνητικό στίβο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης,  λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. 751/8.3.2011 επιστολή-αίτημα του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Αμερικάνικης Εταιρίας Μικροβιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Ορλεάνη – Η.Π.Α. από 20 έως 24 Μαΐου 2011, αποφάσισε ομόφωνα να καλύψει τα έξοδα συμμετοχής ενός Κεφαλλονίτη σπουδαστή του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων που θα παρουσιάσει ερευνητική εργασία, ως μέρος της υποστήριξης της αγροτικής έρευνας στο νησί μας.

Η πρωτοβουλία αυτή της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στηρίζει την σύντομη αλλά αξιέπαινη ερευνητική δραστηριότητα των Εργαστηρίων Μικροβιολογίας Τροφίμων και Φυσιολογίας Φυτών του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων, χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια από φυτά της Κεφαλονιάς για εφαρμογή στην καταπολέμηση ασθενειών και στην συντήρηση τροφίμων συντελώντας στην καλυτέρευση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Το εν λόγω Συνέδριο είναι από τα πλέον αναγνωρισμένα ετήσια Συνέδρια του κλάδου Μικροβιολογίας διεθνώς, συμβάλλοντας ενεργά στην διαμόρφωση των επιστημονικών τάσεων και στην προώθηση της καινοτομίας στην επιστημονική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η διαδικασία έγκρισης των επιστημονικών εργασιών για την εξασφάλιση μιας παρουσίασης είναι ιδιαίτερα αυστηρή εξασφαλίζοντας ότι μόνο οι καλύτερες και οι πιο πρωτοποριακές ιδέες θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο.  Αυτό αναδεικνύει τη δυναμική των επιστημόνων του Τμήματος αφενός και αφετέρου υπογραμμίζει και την αναγκαιότητα επέκτασης της ερευνητικής τεχνολογικής δραστηριότητας στο Νομό μας, ώστε αυτή να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και εφαλτήριο για τη δημιουργία καινοτομιών που έχουν άμεσο, θετικό αντίκτυπο στην τοπική μας κοινωνία.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στηρίζοντας την δυναμική ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων υποστηρίζει και ενθαρρύνει την επιστημονική κοινότητα του Τμήματος να συνεχίσει να παράγει έρευνα και να προχωρά σε δημοσιεύσεις των ευρημάτων της, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η ενεργή υποστήριξη και ενίσχυση όχι απλώς της συμμετοχής, αλλά και της προβολής, καταξίωσης και αναγνώρισης των σπουδαστών και επιστημόνων στο διεθνή ερευνητικό στίβο τονίζει την αξία της ανάπτυξης μιας υγιούς συνεργασίας μεταξύ της ντόπιας επιχειρηματικής και της τοπικής επιστημονικής κοινότητας για την ανταπόκριση απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις για τον Κλάδο των Κεφαλλονίτικων και Θιακών τροφίμων, μεταξύ άλλων.

                                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                               της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών 

                                         Κεφαλληνίας & Ιθάκης 

 

                                           Aνδρέας  Π. Καλαφάτης                                          

                                                      Πρόεδρος