Share |

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ελληνικής διπλωματίας...

Kρίσιμα ερωτήματα για την διαχείριση της κρίσης στις 12 Μαρτίου όταν συνέβη η πειρατεία στο ιταλικό σκάφος "Explora" από την τουρκική κορβέτα "Badirma" ανακύπτουν πλέον, μετά την και το σημερινό δεύτερο κατά σειρά "στριπ-τιζ" που έκανε στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Δ. Δρούτσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε έναν υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θεώρησε επικοινωνιακά σκόπιμο να πάει στο Καστελόριζο για ... δενδροφύτευση θεωρώντας ότι έτσι στέλνει μήνυμα στην Τουρκία. "Ελαφρές" κινήσεις σε "βαριές καταστάσεις", γενικώς...

Έχουμε λοιπόν από χθες ενδοκυβερνητική σύγκρουση με αφορμή τα όσα αποκάλυψε μιλώντας στην Βουλή στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός, όπως σημειώναμε χθες, «έβγαλε στη σέντρα» το υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Δημήτρη Δρούσα, αποκαλύπτοντας ότι το ιταλικό σκάφος «Explora» έχει ζητήσει άδεια διέλευσης και από την Τουρκία (αυτό που την περασμένη Τετάρτη 23/03 αποκάλυψε το defencenet.gr και το ΥΠΕΞ το αρνείτο κατηγορηματικά) και ότι κατόπιν αυτής της κίνησης ανακλήθηκε η άδεια και απαγορεύθηκε η διέλευση του πλοίου από τον χώρο της ελληνικής δικαιοδοσίας.

Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αρνήθηκε βέβαια ότι υπάρχει θέμα μεταξύ των δύο υπουργείων, αλλά όμως «σεντράρισε» και πάλι πολύ έξυπνα την Βασιλίσσης Σοφίας μιλώντας για «έρευνες του «Explora» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», ενώ το ΥΠΕΞ είχε μιλήσει αόριστα περί «περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας»!

Δεύτερο «γκολ» σε μία μέρα, από έναν Ε. Βενιζέλο, ο οποίος μέσα σε αυτό το απερίγραπτο ναυάγιο της 12ης Μαρτίου, δείχνει, έστω κάπως καθυστερημένα, να  προσπαθεί να διασώσει τα προσχήματα.

Βέβαια τα ερωτήματα είναι πολλά και κρίσιμα σε ότι αφορά την αντίδραση των συναρμόδιων υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και του ιδίου του Μαξίμου, σε ότι αφορά την αντίδραση στις 12 Μαρτίου. Πότε ενημερώθηκε το ΓΕΕΘΑ ; Το βράδυ με email,από τους Ιταλούς, όπως λέχθηκε από υψηλά ιστάμενη πηγή του ΓΕΕΘΑ στο defencenet.gr; Εμείς το αποκλείουμε.

Το ΕΘΚΕΠΙΧ , η ΣΔΑΜ κλπ έχει εικόνα σε θάλασσα και αέρα σε ότι πετάει και πλέει εντός του FIR ή των νοητών του ορίων, αλλά και πέρα από αυτό. Άρα το ΓΕΕΘΑ ήξερε και ενημέρωσε. Τι έγινε από εκεί και πέρα; Ποιος έδωσε την εντολή να μην παρέμβει για την προστασία των Ιταλών ελληνικό σκάφος όταν διαπιστώθηκε η πειρατεία από την «Badirma»; Εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα που χρήζει απάντησης.

Κατά τα λοιπά σήμερα είχαμε μια χαριτωμένη κίνηση από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος προφανώς για να μετριάσει τις εντυπώσεις από το «στριπ-τιζ» που τους έκανε χθες ο Ε. Βενιζέλος, πήγε και έκανε δενδροφύτευση στο … Καστελόριζο. Εκτίμησή μας: Δεν είναι θέμα προσώπων η άθλια και επικίνδυνη διαχείριση, είναι θέμα πολιτικής. Και υπερβαίνει τον Δ. Δρούτσα…

Ας δούμε τις δηλώσεις αρχικά του Δ. Δρούτσα και εν συνεχεία του Ε. Βενιζέλου για την ΑΟΖ.

“Eίναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω στην πρωτοβουλία δεντροφύτευσης που διοργανώνει η ομογένεια μας εδώ στο Καστελόριζο.  Βάζουμε μαζί τις ρίζες μας στη γη αυτού του ευλογημένου τόπου και αφήνουμε πίσω μας κάτι που θα μείνει και στις επόμενες γενιές.  Είναι ένα κομμάτι ιστορίας αυτό και νιώθω μεγάλο σεβασμό, αλλά και μεγάλη ελπίδα βλέποντας ιδιαίτερα τα παιδιά του Καστελόριζου να συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια.  

Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ στο Καστελόριζο, ανάμεσά σας, αυτό το νησί στην άκρη του Αιγαίου αλλά στην καρδιά της Ελλάδας, αισθάνομαι τον ίδιο θαυμασμό, τον ίδιο σεβασμό για όλους τους ακρίτες της χώρας μας, για όλους εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους με συνθήκες, πολλές φορές, αντίξοες και άδικες με μέσα περιορισμένα και πενιχρά.  Και επιτρέψτε μου να πω ότι, όλοι εσείς μας διδάσκετε τι σημαίνει να αγαπάς τον τόπο σου, τι σημαίνει να είσαι αληθινός και πραγματικός πατριώτης, ουσιαστικός πατριώτης.

Το λέω αυτό και για έναν επιπρόσθετο λόγο, διότι ξέρω ότι ακούτε συχνά να μιλούν για τον τόπο σας, για το Καστελόριζο.  Ειδικά τώρα τελευταία, κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν το νησί σας στην πολιτική, δυστυχώς και κομματική αντιπαράθεση.  Θυμήθηκαν ξαφνικά ότι πρέπει να σας υπερασπιστούν, να αποδείξουν το δικό τους πατριωτισμό.  

Εσείς όμως γνωρίζετε καλύτερα από όλους, γνωρίζετε ότι όπως δεν έχει δυστυχώς αλλάξει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, έτσι δεν άλλαξαν και οι στέρεες απαντήσεις που δίνουμε σε κάθε πρόκληση.  Δεν κάνουμε ούτε σπιθαμή πίσω, δεν δεχόμαστε ούτε γρατσουνιά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, και βεβαίως δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματα του Καστελόριζου στον φυσικό του πλούτο.  

Όπλο της Ελλάδας δεν είναι οι κραυγές, δεν είναι τα συνθήματα, όπλο της Ελλάδας είναι το Διεθνές Δίκαιο, η Διεθνής Νομιμότητα, η θέση μας στη Διεθνή Κοινότητα, όπλο της Ελλάδας και δύναμή της είναι το δίκαιο και η αποφασιστικότητά της να το υπερασπιστεί με την διπλωματία μας και με τις ένοπλες δυνάμεις μας. Κανείς μην τολμήσει ποτέ να επιχειρήσει να διχάσει αυτά τα δύο σώματα, διότι κάνει μόνο ζημιά στην Ελλάδα και στη δυνατότητα και την ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.  

Το μήνυμά μας λοιπόν προς όλους, προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός, αλλά και εντός των συνόρων μας, είναι σαφές, είναι ξεκάθαρο: το Καστελόριζο είναι ελληνική γη όπως η Αθήνα, η Θράκη, η Μακεδονία, η Μάνη, η Κρήτη και όποιος υπονοήσει κάτι άλλο, δεν έχει καμία τύχη.  

Ο αγώνας που δίνετε, αγαπητοί φίλοι, ημέρα και νύχτα από την εσχατιά της πατρίδας, να ξέρετε ότι δεν πάει χαμένος και πρέπει όλοι να διδαχθούμε από αυτόν τον αγώνα, να πάψουμε να στρεφόμαστε εναντίον των ίδιων μας των εαυτών, να χωρίζουμε τους Έλληνες σε πατριώτες και σε προδότες, που κάθε τέσσερα χρόνια αλλάζουν απλώς τους ρόλους.  

Το οφείλουμε αυτό στην πατρίδα μας που δοκιμάζεται, το οφείλουμε αυτό σε εσάς που με κάθε ευκαιρία μας αποδεικνύετε πώς κερδίζονται οι μάχες, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές που αξίζουν μία Ελλάδα ισχυρή, χτισμένη σε γερά θεμέλια. Σήμερα, επιτρέψτε μου να το πω κι αυτό, ως Έλληνας που μεγάλωσα κι εγώ στη διασπορά, είμαι πολύ υπερήφανος που μπορώ κι εγώ να βάλω τις δικές μου ρίζες σε αυτόν εδώ τον τόπο, στο Καστελόριζο, όπως είπα στην καρδιά της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και για όλη αυτή την πρωτοβουλία και για όλα όσα γίνονται εδώ στο Καστελόριζο".  

Και η τοποθέτηση του Ε.Βενιζέλου για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ραδιοσταθμό:

"Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ότι με έκπληξη διάβασα σήμερα σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύματα και σχόλια τα οποία παίρνουν χθεσινές μου δηλώσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για το ιταλικό σκάφος Explora που έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και τις χρησιμοποιούν ως επιχείρημα εναντίον του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό είναι απολύτως άδικο και εσφαλμένο. Τα όσα είπα χτες στη Βουλή τα είπα σε απόλυτη συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών γιατί είναι καθημερινή, διαρκής και αγαστή η συνεργασία των δύο Υπουργείων και αυτό που είπα είναι πάρα πολύ απλό και το επαναλαμβάνω με την ευκαιρία της συνομιλίας μας: Μία ιδιωτική ιταλική εταιρεία είχε ζητήσει την άδεια από την Ελλάδα να επιχειρήσει σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και την είχαμε χορηγήσει.

Όταν αυτοί παρενοχλήθηκαν από τους Τούρκους στο δρομολόγιο της επιστροφής, θεώρησαν καλό, πονηρά σκεπτόμενοι, εμπορικά σκεπτόμενοι, να ζητήσουν άδεια και από την Τουρκία.

Όταν αυτό απεδείχθη ότι πράγματι έγινε, οδήγησε το Υπουργείο Εξωτερικών στο ν’ ανακαλέσει τις ελληνικές άδειες για λόγους οι οποίοι είναι και παιδαγωγικοί, διότι δε μπορεί να φέρεται έτσι κάποιος που έρχεται σ’ επαφή με το ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό δεν είναι μία ενέργεια που την έκανε η Ιταλική Δημοκρατία, είναι μια ενέργεια που την έκανε μια ιταλική εταιρεία και περιμένουμε εμείς από τη φίλη και σύμμαχη χώρα, την Ιταλία, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της κατά το Διεθνές Δίκαιο".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

σκίτσο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ: requiem for silence