Share |

Η αποτελεσματικότητα του κρατικού(δημοτικού) μηχανισμού

Χτες το πρωί, 15 ημέρες μετά το σεισμό, ο Δήμος ανέλαβε τη διαχείριση της βοήθειας στο Ληξούρι. Και το πρώτο πράγμα που έκαμε ήταν να ...διώξει τους εθελοντές!

Όπως έγραψε μία εθελόντρια: Σήμερα στο Μουσείο ήρθε νέα συντονιστική ομάδα πιο ικανή και με γνώση, της πήρε μεν 8 μέρες για να καταλάβει ότι έγινε σεισμός αλλά ήρθε να συντονισει και σαν πρώτο μέλημα ήταν να διώξει τους πολίτες εθελοντές!

Πράγματι, αμέσως μετά την ανάληψη του συντονισμού από "ικανή και με γνώση" ομάδα, τα κανάλια των Αθηνών έδωσαν την εικόνα ενός πλιάτσικου.

Ως εκείνη την ώρα, οι δεκάδες εθελοντές ξεφόρτωσαν πολλά - πολλά φορτηγά και συσκεύαζαν τις προμήθειες σε ίσες μερίδες, χωρίς να εμφανιστούν παρατράγουδα. Κάποιοι θέλουν να κάνουν τη "δουλειά" τους, χωρίς ενοχλητικούς. Όταν φύγουν και τα κανάλια, ουδείς θα γνωρίζει πού πάει η βοήθεια.

Υπό τα βλέμματα της "Ισχυρής ομάδας" , τώρα, όποιος θέλει παίρνει ή σε όποιον θέλουν δίνουν.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία της Ικανής Ομάδας πήγαινε σε δεξίωση στο κρουαζιερόπλοιο που έστειλε ο κ. Βίκτωρας Ρέστης. (Ευτυχώς, τη δεξίωση πληροφορήθηκε έγκαιρα και έλαβε μέρος ο Υπερσυντονιστής της Περιφέρειας, ο οποίος μία ώρα και 40 λεπτά, μετά τον δεύτερο σεισμό, δεν γνώριζε την ύπαρξη του).

Η "Ισχυρή, ικανή και με γνώση" ομάδα ανοίγει και λογαριασμό, για να δεχθεί και να διαχειριστεί χρήματα της βοήθειας. Η προϊστορία της εγγυάται την ορθή διαχείριση.

Πριν συμβούν όλα αυτά, χτες το πρωί, γράψαμε το αυτονόητο, στέλνοντας μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις:

Αν δεν υπάρξει αξιόπιστη διαδικασία διακίνησης της βοήθειας, μη στέλνετε τίποτα.

Και η μόνη αξιόπιστη διαδικασία είναι η οργάνωση των ίδιων των πληγέντων, η οποία θα καταγράψει α) τις άμεσες ανάγκες και β) τις ζημιές του καθενός.

Και φωτογραφίσαμε ως μόνη υπαρκτή αξιόπιστη οργάνωση το Γενικό Φιλόπτωχο της Μητρόπολης. "Ρισκάραμε", αρνούμενοι να κάνουμε αναφορά στην κρατική και δημοτική οργάνωση. Ρισκάραμε, πλην όμως, δικαιωθήκαμε λίγες ώρες μετά.

Οι Κεφαλονίτες, αυτενεργώντας ενωμένοι, μαζί με τους ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν μια όμορφη πατρίδα.

Η βοήθεια που μπορεί να έλθει είναι πολύ μεγάλη, αν "συν Αθηνά και χείρα κίνει".

Η άλλη λύση είναι να κοιτάμε τα τραίνα να περνούν, σχολιάζοντας, κρίνοντας και περιμένοντας την έξωθεν και άνωθεν βοήθεια. Ίσως, γιατί δεν έχουμε ανάγκη το χέρι βοηθείας που μας προσφέρεται ή γιατί έχουμε ηλιθιοποιηθεί.

Κάποιοι θα πλουτίσουν πάνω στην πλάτη μας κι εμείς θα παλεύουμε να μπαλώνουμε ζημιές ή να γκρινιάζουμε γιατί η βοήθεια είναι μικρή. Και, στην καλύτερη περίπτωση, θα υποβάλλουμε αιτήματα.

 

ΥΓ:

- Με συντονισμένες ενέργειες Κεφαλονιτών που βομβάρδισαν με διαμαρτυρίες το Yahoo, χτες, κατέβασε από το facebook την συκοφαντική αναδημοσίευση της ψεύτικης "είδησης" ότι στην Κεφαλονιά "γδέρνουμε" τους φαντάρους.

Με την οργανωμένη διασπορά ψευδών, τρομοκρατικών και συκοφαντικών ειδήσεων, εντός και εκτός Ελλάδος, η Ισχυρή Ομάδα δεν ασχολείται.

- Η Επιστολή μιας μάνας εθελοντή.

- Η Lidl και ο Βερόπουλος, με καταστήματα στην Κεφαλονιά, δεν βρίσκονται στον κατάλογο των εταιρειών που πρόσφεραν βοήθεια. Να συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε.

 

 

(στην εικόνα: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)