Share |

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ, ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ DOW JONES NEWSWIRES

 ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ

Η Ελλάδα δεν συζητά την αναδιάρθρωση του χρέους της που κατέχουν ιδιώτες και θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων εφέτος, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, είπε ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires και δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Wall Street Journal.
"Δεν κάνουμε τέτοιες συζητήσεις (για την αναδιάρθρωση του χρέους).
Προσβλέποντας στην ανάπτυξη, τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε και στο γεγονός ότι έχουμε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα να αποπληρώσουμε το χρέος", είπε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις κινήσεις που έγιναν για το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας που θα ισχύσει από το 2013, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους κατόχους ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης με ασθενέστερη δημοσιονομική θέση.
"Αυτό που είδαμε ως αντίδραση είναι ότι οι εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης ανέλυσαν αυτό το μηχανισμό και διαπίστωσαν ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "αυτό το γεγονός είχε την αντανάκλασή του στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλες χώρες".
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να θέσει τις επόμενες εβδομάδες, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, και πάλι στην ατζέντα το θέμα των ευρωομολόγων.
Αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από απλώς να χρηματοδοτούν διασώσεις, είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής.
"Αυτό θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα", πρόσθεσε.
Για το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ο Πρωθυπουργός είπε: "Θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα.
Προφανώς, αν οι αγορές είναι πολύ άστατες και αποστρέφονται τον κίνδυνο ελληνικού χρέους, αυτό θα γίνει δυσκολότερο".
Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα εκδώσει πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα φέτος, ο Πρωθυπουργός είπε: "Ας μην το αποκλείσουμε".
Α.Χ.

ΠΡΕΖΑ TV
7-1-2011

 

φοτό : Στέλλα Λιάτου