Share |

Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

                               

                  EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA

ΞENOΔOXEIAKO EΠIMEΛHTHPIO THΣ EΛΛAΔOΣ                                Αθήνα, 5/1/2011

                         Ν.Π.Δ.Δ.

 

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

ΠΟΛ 1003/3.1.2011

----------------------------------

 

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4 & 19 του Ν. 3899 (ΦΕΚ Α/212/17-12-2010) από 1/1/2011 επέρχονται οι εξής αλλαγές στους συντελεστές Φ.Π.Α. στα ξενοδοχεία και κάμπινγκ:

α)   Οι Υπηρεσίες διαμονής υπάγονται στον συντελεστή 6,5%.

β)   Προϊόντα και λοιπές υπηρεσίες που υπάγονταν στο 11% θα υπάγονται στο 13%.

γ)   Λοιπές υπηρεσίες (τηλέφωνα, ενοικίαση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κλπ) και προϊόντα (αλκοολούχα ποτά κλπ) που υπάγονταν στο 23% παραμένουν στον ίδιο συντελεστή.

2. Στις περιοχές της χώρας, στις οποίες βάσει της παρ. 4 του άρθρου 21 του Κώδικα Φ.Π.Α. ισχύουν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές Φ.Π.Α., οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:

α)   Οι υπηρεσίες διαμονής στο 5%.

β)   Προϊόντα και λοιπές υπηρεσίες που υπάγονταν στο 8% θα υπάγονται στο 9% και

γ)   Λοιπές υπηρεσίες (τηλέφωνα, ενοικίαση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κλπ) και προϊόντα (αλκοολούχα ποτά κλπ) που υπάγονται στο 16% παραμένουν στον ίδιο συντελεστή.

3. Σε περίπτωση που προσφέρονται ενιαίες τιμές για περισσότερες υπηρεσίες και αγαθά και εφόσον δεν είναι εφικτός ο διαχωρισμός τους στους επί μέρους συντελεστές,  η διάκριση θα γίνεται ως εξής:

α)   Διαμονή με πρωϊνό: 

      Το 8% της ενιαίας τιμής υπάγεται στους συντελεστές 13% ή 9% ,ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β)   Διαμονή με ημιδιατροφή χωρίς αλκοολούχα ποτά:

      Το 20%  της ενιαίας τιμής υπάγεται στους συντελεστές 13% ή 9% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό και το γεύμα

γ)   Διαμονή με allinclusive(πλήρης διατροφή περιλαμβανομένων και των αλκοολούχων ποτών  και λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο):

      Το 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται  στους συντελεστές 13% ή 9% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για την εστίαση  και το 15% της ενιαίας τιμής  υπάγεται στους υψηλούς συντελεστές 23% ή 16%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τα αλκοολούχα ποτά και λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει  το πακέτο.

 

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών, μπορείτε να το αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση  του Υπουργείου Οικονομικών www.          minfin.grκαι στη διαδρομή : Αποφάσεις  &Εγκύκλιοι/Φορολογικά & Τελωνειακά Θέματα/ ΠΟΛ 1003/2011