Share |

Κεφαλονιά: Η πρώτη δημοσκόπηση

Οι δημοσκοπήσεις είναι μηχανισμοί επηρεασμού της κοινής γνώμης. Επί δεκαετίες, τεχνηέντως, διαμορφώνουν και δεν αποτυπώνουν την κοινή γνώμη.

Εμφανίζουν υψηλά ποσοστά σε όποιον επιθυμούν να προωθήσουν, προσπαθώντας να επηρεάσουν τον ψηφοφόρο. Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Ας θυμηθούμε το 10% που έδιναν στους "Οικολόγους" στις τελευταίες ευρωεκλογές, για να μπορέσει να πιάσει το 3%. Θυμηθείτε τα δημοσκοπικά 7αρια της ΔΗΜΑΡ, για να πιάσει το 4. Η επί δεκαετίες ανύπαρχτη Χ.Α. ανακαλύφθηκε από το λαό ή τους "δημοσκόπους"(;), μετά την πολιτική "αυτοκτονία" του Καρατζαφέρη.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές προσπαθούσαν να κρατήσουν ψηλά το ΠΑΣΟΚ και το ίδιο κάνουν, τώρα, με τη ΝΔ. Παράλληλα, φουσκώνουν δημοσκοπικά το δικό τους άχρωμο και άγευστο πολιτικά παιδί, που ακούει στο όνομα "Ποτάμι".

(Η εικόνα με τα αποτελέσματα του 2012 είναι χαρακτηριστική). 

Στον κόσμο της επαγγελματικής πολιτικής υπάρχει ο όρος "ψυχολογία της χαμένης ψήφου". Μέρος του πολιτικού παιχνιδιού είναι η δημιουργία παράστασης νίκης για κάποιον και κατάσταση "χαμένης ψήφου" για όσους ψηφίσουν τον "άλλον". Πάνω σε αυτή την ψυχολογία ποντάρουν από τη μεταπολίτευση και, ιδιαίτερα, από το 81 και μετά. Αλλά, τελευταία, χάνουν, διαρκώς, γιατί τα προβλήματα του ο λαός δεν μπορεί να τα ξεχάσει πηγαίνοντας στην κάλπη. Κάπως έτσι εμφανίστηκε εκείνο το 18% σε κόμματα, που δεν έπιασαν το 3%, τον Μάη του 2012. 

Αφήνοντας με αυτά τα λίγα τις εταιρείες δημοσκότισης, δεν αξίζει να μπούμε στον κόπο του σχολιασμού των "δημοσκοτίσεων" που εμφανίζονται σε διάφορες  ιστοσελίδες.

Αυτά, για πρόλογο.

 

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες δημοσκοπήσεις που μπορούν να αποτυπώνουν την αλήθεια, όταν ο εντολέας είναι είτε αξιόπιστος είτε δεν έχει λόγους να ζητήσει αλλοίωση αποτελέσματος .

Έγκυρες πηγές μας αναφέρονται σε δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για λογαριασμό της εφημερίδας  "ΤΟ ΠΑΡΟΝ"  του Μάκη Κουρή. Αυτή η περίπτωση εμπίπτει στην προαναφερθείσα κατηγορία δημοσκοπήσεων.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, που δεν έχει δημοσιευτεί, δίνει ισοδυναμία 5 ψηφοδελτίων, κυμαινόμενη μεταξύ 10-15%. Και με το 40% των ερωτηθέντων να δηλώνουν "αναποφάσιστοι".

Με βάση το αποτέλεσμα αυτό και στο βαθμό που η πληροφόρηση μας είναι αληθής, ο  δρόμος όλων είναι μεγάλος και ανοιχτός.

Κάποιες δικές μας παρατηρήσεις:

- Η μεγαλειώδης επικοινωνιακή εμφάνιση τόσων πολλών παλαιών δημάρχων στο ίδιο ψηφοδέλτιο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

- Η από χρόνια προετοιμασία Μιχαλάτου δίνει ανάλογα αποτελέσματα.

- Η θητεία Παρίση δεν έχει αποδοχή.

- Τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ  δεν δίνουν πλεονέκτημα στον επιλεγμένο υποψήφιο τους.

- Το ΚΚΕ διατηρείται στα δικά του ποσοστά.

Με αυτά τα στοιχεία, διαψεύδεται, ακόμα και η δική μας εκτίμηση ότι ο Δημητράτος ξεκινάει 4ος ή 5ος.

Με βάση τη δική μας "δημοσκοπική" εμπειρία:

Πιθανότεροι για τον δεύτερο γύρο είναι οι Καλαφάτης - Δημητράτος. Αμφότεροι δεν έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους. Ο πρώτος στηριγμένος στον πελατειακό μηχανισμό των παλαιών δημάρχων και της ΝΔ. Ο δεύτερος στηριγμένος σε μια πολιτική που αγγίζει πραγματικά προβλήματα και στην πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον υπονομεύουν. Ο Παρίσης έχει απωλέσει τον σκληρό πυρήνα των κομματικών στελεχών της ΝΔ, που ταυτίζεται με τη "συγκυβέρνηση" Καλαφάτη και μια σειρά στελεχών που προσχώρησαν στον Μιχαλάτο. Ο Μιχαλάτος, στηριγμένος σε ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από ανθρώπους που συναλλάσσονται μαζί του και από ισχυρή ομάδα, προερχόμενη από τον Παρίση, έχει πρόβλημα. Αυτή η τελευταία "καθαρόαιμη" νεοδημοκρατική ομάδα είναι πολύ δύσκολο να ακολουθηθεί από τα απομεινάρια της καταρρέουσας ΝΔ και δεν έχει τη δύναμη κρούσης των νεοδημοκρατών που στηρίζουν Καλαφάτη.  Στην καλύτερη περίπτωση να καλύψει τις απώλειες όσων στηριξαν Μιχαλάτο το 2010(Κ.Ζαπάντης, Μ.Μεταξάς κ. ά.). Το όριο του δεν φαίνεται να υπερβαίνει τα ποσοστά του 2010. Αν το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάμει το χρέος του απέναντι στη δική του επιλογή, ο Μιχαλάτος έχει περισσότερες πιθανότητες από τον Παρίση για τον δεύτερο γύρο.  Για τον τελευταίο, ένας κούκος (ο Λυκούδης) δεν φέρνει την Άνοιξη. 

Η Χ.Α. φαίνεται να μοιράζεται στα τρία, όχι, απαραίτητα, ισομερώς (Μιχαλάτος, Παρίσης, Δημητράτος(!!!) ).

Αυτάααααα,  για τώρα. Αύριο μπορεί να είναι αλλιώς. 

Το ζουμί που δεν αλλάζει:

Τρία ψηφοδέλτια κινούνται στο χώρο της μειοψηφικής συγκυβέρνησης (κι ας ωρύονται για την "ανεξαρτησία" τους) και Δημητράτος με το ΚΚΕ στην άλλη όχθη. (Δεν λέμε  "ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ", γιατί κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν πολλές εξηγήσεις).

Νικητής των εκλογών θα είναι αυτός που θα πει και θα το κάνει: "Τρεχάτε ποδαράκια μου".

Ο λαός δεν τσιμπάει. Αν δεν πεισθεί ότι κάποιος από όλους απαντά, αληθινά, στο δικό του πρόβλημα, η ψήφος του θα πάει "άερα κάερα". Κι ας μη κλαίει κανείς.

 

ΥΓ: Χε, χε. Ψηφοδέλτιο Γαλιατσάτου!!!