Share |

Μήπως βλέπουμε αυτό που θέλουμε;

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Ναι, ο Καντάφι κανονικά θα ξηλωθεί από το ξέφτι της εξουσίας όπου κρέμεται με τα παιδιά και τους πιστούς του. Κανονικά. Διότι, για την ώρα, ο Καντάφι δεν πάει πουθενά. Οχι μόνον δεν πολιορκείται στην πρωτεύουσά του, αλλά χτύπησε και δυο πόλεις που ήταν στον έλεγχο των εξεγερμένων, ανατινάζοντας αποθήκη με πολεμοφόδια και στέλνοντας το μέτωπο όχι ολόγυρα από την Τρίπολη (ένδειξη πολιορκίας), αλλά στα ανατολικά (ένδειξη διαμόρφωσης μετώπου). Επίσης, προψέ, κάλεσε δημοσιογράφους από τη Δύση και μαζί με παράξενους φιλοξενούμενους ντόπιους από διάφορες φυλές μίλησε τρεις ώρες σε μια φανταχτερά διακοσμημένη αίθουσα. Αλλά οι Ελληνες δεν το ξέρουν. Οι Ελληνες έχουν προεξοφλήσει την ήττα Καντάφι. Οι «ξένοι» δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην Τρίπολη, την έδρα του Καντάφι, δεν έχουν ανάμεσά τους Ελληνες. Οχι. Οι Ελληνες είναι προοδευτικοί κι αυτοί και οι δημοσιογράφοι τους και τα αφεντικά τους είναι στη Βεγγάζη. Περιμένουμε να παρέμβει επιτέλους ο ΟΗΕ και τα παιδιά με τα αεροπλανοφόρα, να σκοτώσουν τον τύραννο, αυτόν που θέλαμε να κάνουμε επίτιμο διδάκτορα σε δικό μας πανεπιστήμιο, αυτόν που γλείφαμε για να μας στέλνει μπετζίνες από το αντίσκηνό του.

Για να εξηγούμαστε, δε δίνω σχεδόν καμία πιθανότητα επιβίωσης του Καντάφι, αλλά το ίδιο πίστευα και για τον Σαντάμ Χουσεΐν στον πόλεμο του Κόλπου επί Μπους γέροντος. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία η απαγόρευση των πτήσεων, αν ο Καντάφι καταφέρει και κάνει ένα γιούργια με τεθωρακισμένα και μισθοφόρους και καταλάβει τις πόλεις που έχασε το καθεστώς του. Αν δηλαδή αποδείξει στη διεθνή κοινότητα πως έγινε μια εξέγερση που κατέπνιξε. Οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, αλλά και πλήθος ανθρώπων που δεν επιθυμούν ανάφλεξη, δε θέλουν στρατιωτική εισβολή στη Λιβύη, όχι επειδή γουστάρουν τον Καντάφι, αλλά επειδή όλα αυτά τα φιλοαμερικανικά και φιλοευρωπαϊκά πλήθη που ζητούν βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς θα μετατραπούν μέσα σε δυο λεπτά σε υπερεθνικιστές ευσυγκίνητους και ρομαντικούς που θα επιδιώκουν να κάνουν παστουρμά όποιο ίχνος δυτικόφρονος σάρκας συναντήσουν.

Η προεξόφληση της «νίκης της δημοκρατίας» αποτυπώνεται λαμπρά στους Ελληνες ανταποκριτές, που γενικά στα πολεμικά μέτωπα έχουν μια τάση να είναι με τον αδικημένο, θαρρείς και τους έστειλαν για να σώσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Οι εικόνες που στέλνουν δείχνουν κάτι τρεμπεσκέδες νεοστρατολογημένους που δεν μπορούν να καθίσουν όλοι μαζί, που πυροβολούν στον αέρα συχνά, σαν να είναι μέλη αλβανικών πυραμίδων και χαλαλίζουν όπλα που έπρεπε να φοβίζουν τους αντιπάλους τους. Αλλά οι ανταποκριτές ζητούν «ανθρωπιστική βοήθεια» από την «κοντινή Ελλάδα» και επαινούν (αχ, αυτό το καμάρι του τέως προοδευτικού όντος!) τις «Επιτροπές» που κυβερνούν τις απελευθερωμένες περιοχές. Για το πολεμικό μέτωπο, δεν ακούγεται τίποτε. Ο στρατός της Λιβύης, πριν από πέντε μέρες, ήταν ένα συμβολικά οπλισμένο σώμα. Τώρα που μεταστράφηκε, απέκτησε δύναμη; Παραμονές πολεμικής αναμέτρησης, είναι δυνατόν οι «επιτροπές των πολιτών» να αμόλησαν στους δρόμους τροχονόμους, όπως μετέδιδε ένα ρεπορτάζ;

Μάλλον βλέπουμε ό,τι θέλουμε…

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

------------

ΣΗΜ."Ι": Ο κ.Π.Θεοδωρίδης (Πετεφρής) βλέπει ορθά.

σκίτσο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ, cry for love, part B. Το part A βρίσκεται στο "Καντονιακό σύστημα της Ελβετίας".