Share |

Μια άλλη ανυπακοή είναι εδώ. Η στρατιά των κλόουν είναι γεγονός

 
Οι Ηλιόσποροι (δίκτυο για τη κοινωνική και πολιτική οικολογία) διοργάνωσαν στις 15-17 Μαρτίου 2013 ένα βιωματικό σεμινάριο για την μη-βίαιη πολιτική ανυπακοή, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Ξαβιέ Ρενού, Μικρό Εγχειρίδιο για τη πολιτική ανυπακοή (συλλογική μετάφραση επιμέλεια Ηλιόσποροι, εκδόσεις Αντιγόνη).  
 
Το εργαστήριο θα επαναληφθεί σε Βόλο (19-21 Μαρτίου) και Θεσσαλονίκη (22-24 Μαρτίου), περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
Το βιωματικό σεμινάριο είχε σαν σκοπό την εκπαίδευση νέων αλλά και έμπειρων ακτιβιστών πάνω στην οργάνωση μη βίαιων δράσεων και στρατηγικών μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής. Στα πλαίσια του σεμιναρίου δημιουργήθηκε η πρώτη στρατιά κλόουν στην Ελλάδα, η Μονάδα Ανεξέλεγκτων Κλόουν, που πραγματοποίησε την πρώτη της δράση την Κυριακή 17 Μαρτίου (δες το βίντεο και διάβασε τη σχετική ανακοίνωση παρακάτω). 
 
Πιστεύουμε ότι μέσα από το χιούμορ και το παιχνίδι, τα προστάγματα της μη βίας, της στοχευόμενης πολιτικής δράσης και ανυπακοής, της αλληλεγγύης και της ενότητας, μια νέα σελίδα αντίστασης μπορεί να γραφτεί με σκοπό να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει όσους έχουν βαρεθεί με δράσεις που δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά και να στρέψει την προσοχή στα προβλήματα και τις λύσεις που υπάρχουν. 
 
Ο Ξαβιέ Ρενού (Xavier Renou) που συντόνισε το σεμινάριο, είναι κοινωνικός ακτιβιστής, μέλος πολλών συλλογικοτήτων (Ανυπάκουοι, Έξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια, Γενοκτονία αλά Γαλλικά). Είναι πρώην συντονιστής της καμπάνιας για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Greenpeace, διαχειρίζεται τον ιστότοπο www.desobeir.net και διοργανώνει σεμινάρια σχετικά με την πολιτική ανυπακοή σε όλη την Ευρώπη. 
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της δράσης της πρώτης στρατιάς κλόουν στην Ελλάδα.
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΩΝ ΚΛΟΟΥΝ
Αποστολή: «Ξεπουλάμε την Ακρόπολη» (και τα πέριξ) 
 
Μετά από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές, ένα οικονομικό θαύμα βρίσκεται σε εξέλιξη: η εξειδικευμένη Μονάδα Ανεξέλεγκτων Κλόουν (Μ.Α.Κ.), αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες, τα κατάφερε!
 
Την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013, η Ακρόπολη πουλήθηκε όχι σε έναν, άλλα σε δύο επενδυτές ταυτόχρονα, τον Εμίρη του Κατάρ και την Eldorado Gold. Την όλη διαδικασία πώλησης ανέλαβε η Μ.Α.Κ., παρουσιάζοντας εμπιστευτικές πληροφορίες για την ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού κάτω από τον Ιερό Βράχο αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης της ήδη δομημένης επιφάνειας του.
 
Η συμφωνία με τον Εμίρη έκλεισε με το καθιερωμένο ποδοφίλημα ως έκφραση της ειλικρινούς ευγνωμοσύνης του ελληνικού λαού.
 
Εκπρόσωπος της Eldorado, δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν έως και 10 νέες θέσεις εργασίας, με αυστηρή προτεραιότητα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες των συγγενών πολιτικών προσώπων. Από την πλευρά του, ο Εμίρης υποσχέθηκε ασφαλή μεταφορά των αρχαιοελληνικών μνημείων στο Κατάρ, δημιουργία πολυχώρου μαζικής ψυχαγωγίας με πληθώρα εστιατορίων, καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, απαραίτητων στοιχείων για την ευημερία του ελληνικού λαού. Η μεγαλοψυχία του εμίρη επεκτάθηκε και στη δωρεά ενός βαρελιού πετρελαίου (πετρόιλ) σε κάθε πολίτη.
 
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του deal, η Μ.Α.Κ. δήλωσε την αλληλεγγύη και την ειλικρινή συμπαράστασή της στον αδικοφυλακισμένο Άκη της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έξω από το πρώην φτωχικό του.
 
Για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την κάλυψη του συναισθηματικού ελλείμματος της Χώρας, η Μ.Α.Κ. τοποθέτησε διόδια αγάπης στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου με υποχρεωτικό αντίτιμο φιλιά, αγκαλιές και χαμόγελα.

 
Η στρατιά της Μ.Α.Κ. έφτασε μέχρι το διεθνούς φήμης Μουσείο της Ακρόπολης, όπου έγινε άτυπη δημοπρασία και παρουσίαση δυνατοτήτων για την αξιοποίησή του (ενυδρείο, φοιτητική εστία, σουπερ μάρκετ, κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, κτλ). Οι προσπάθειες πώλησης απέβησαν άκαρπες καθώς η υψηλότερη προσφορά ήταν ένας τενεκές λάδι.
 
Μετά τις παραπάνω δράσεις, ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Συναισθημάτων Αθηνών έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ ανόδου. Ειδικοί συναισθηματολόγοι-κλόουν της Μ.Α.Κ. εκτιμούν ότι υπάρχουν υψηλές πιθανότητες επιστροφής σε πρωτογενές συναισθηματικό πλεόνασμα, με συντονισμένες προσπάθειες μη βίαιης δράσης εμπλουτισμένες με όραμα, αλληλεγγύη, αισιοδοξία και αγάπη.
 
Η Μ.Α.Κ. παρακολουθεί στενά το φαινόμενο προ(σ)καλώντας όλους να συμμετάσχουν σε αυτό.  

 
Μονάδα Ανεξέλεγκτων Κλόουν
Πιστοποιημένο μέλος της C.I.R.C.A.
(Cladestine Insurgent Rebel Clown Army) 
Καταταχθείτε στο  clownarmyathens@gmail.com
 
Η δημιουργία της πρώτης στρατιάς κλόουν στην Ελλάδα είναι μια πρωτοβουλία των Ηλιόσπορων (www.iliosporoi.net) και του XavierRenou. 
 
Ηλιόσποροι - δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi /// iliosporoi facebook /// iliosporoi twitter
 

iliosporoi - infoaction youth network on social and political ecology /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi /// iliosporoi facebook /// iliosporoi twitter