Share |

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Λ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Απεβίωσε χθες 22/3 το απόγευμα σε ηλικία 91 χρόνων, από εγκεφαλικό επεισόδιο ο λαογράφος Ανδρέας Αναγνωστάτος λάτρης της ιδιαίτερης πατρίδας του της Ιθάκης και πιστός του λόγου, έχει δώσει πολλά δείγματα εκφραστικά της αγάπης του για τον τόπο μας. Τελευταία είχε νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και μόλις πριν δύο μέρες που επέστρεψε απεβίωσε, λες και ο ίδιος ήθελε να πεθάνει στο σπίτι του, ανάμεσα στα βιβλία του και στις συλλογές του- ένα σπίτι Μουσείο.

Γεννήθηκε στο Πλατρειθιά της Ιθάκης το 1920. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 μετανάστευσε για βιοποριστικούς λόγους στην Αυστραλία για 20 χρόνια, όπου  ανέπτυξε σημαντική πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα. Διετέλεσε και πρόεδρος της Κοινότητας Πλατρειθιά. Αρθογράφος και συνεργάτης επί δεκαετίες όλων σχεδόν των Ιθακησιακών εφημερίδων δημοσιεύει λογοτεχνικά κείμενα και ανταποκρίσεις. Εκτός απ’ τη συνεργασία του με τις τοπικές εφημερίδες έχει εκδώσει  τα βιβλία «Λαογραφικά ανάλεκτα της Ιθάκης» 1986 (επανεκδόθηκε το 2006). 

Το 2004 εκδόθηκε το «Ιστορικά και Λαογραφικά Ανάλεκτα της Ιθάκης», σε δύο γλώσσες από το Πολιτιστικό Φορέα του Δήμου Ιθάκης ο ΦΗΜΙΟΣ Επίσης το 2004 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Οι Μήνες και οι Γιορτές στη Λαογραφία» μια μελέτη του ακούραστου κι αγαπητού Ανδρέα Αναγνωστάτου, πάνω σε γιορτές, λαϊκά δρώμενα, δίστιχα, προέλευση ονομασίας του κάθε μήνα, ανάλογες γεωργικές εργασίες και γενικά σε ότι παρόμοιο έχει σχέση με τους μήνες και την ανάλογη ροή κι εξέλιξη όλων των μεσολαβούντων μέσα στο χρόνο.

Το 2008 παρουσιάζεται για τέταρτη  φορά μ’ ένα ωραίο βιβλίο «Η Εξωγή – στο χώρο και στο χρόνο»! Πραγματικά, μια εργασία επίπονη, πολύπλευρη, με πολλές λεπτομέρειες μες’ απ’ τον καιρούς, με ωραίες εκφραστικές φωτογραφίες, μια πολύ φροντισμένη εργασία. Δεν πρόλαβε να δει τυπωμένη την εργασία του για τις Φρίκες της Ιθάκης, αλλά και το «Περπατώντας στην Ιθάκη» ένα οδοιπορικό σε διάφορα μέρη του νησιού του που είχε περπατήσει, μιας και ο ίδιος ήταν δεινός περιπατητής, ακόμα και τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Εμείς όλοι και είμαστε πολύ, θα τον θυμόμαστε και του λέμε από καρδιάς καλό ταξίδι, γιατί πιστεύουμε, πως παρ όλη την απουσία του, θα συνεχίσει να προσφέρει στο Αύριο και στους καιρούς που θα έρθουν.

.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ