Share |

Ο Στέφανος Μάνος υπαινίσσεται κυβερνητική "απάτη" για το Δίστομο

Η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει η Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο , είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, σημειώνοντας πως η γερμανική πλευρά έχει ενημερωθεί σχετικά.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τηλεφωνικά το βράδυ της Τετάρτης το Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε για την απόφαση της ελληνικής κυβένησης .Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη αντίδραση της Γερμανίας σε μια κρίσιμη περίοδο, ο κ. Δρούτσας είπε: «Δεν θα ήμουν αξιόπιστος εάν έλεγα ότι η γερμανική πλευρά το βλέπει με θετικό μάτι. Ενημέρωσα και εξήγησα στη γερμανική πλευρά την απόφαση της Ελλάδας. Δεν εξέφρασαν χαρά, βεβαίως, αλλά είναι κάτι ενταγμένο στο παιχνίδι σχέσεων των δύο χωρών». «Και πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», συμπλήρωσε.

«Καμία κατανόηση», λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρει πως το Βερολίνο «δεν έχει καμία κατανόηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» και επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας. «Αναφορικά με προσφυγές κατά της Γερμανίας, αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους», σημειώνει, καθώς, όπως υποστηρίζει, «αν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια».

Η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη, γνωρίζουμε τα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βεστερβέλε, υπογραμμίζοντας όμως, πως η χώρα του εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο ΔΔ της Χάγης.

Στις σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η απόφαση του πρωθυπουργού ελήφθη ύστερα από σοβαρή μελέτη και προετοιμασία, ενώ απαντώντας στην κριτική ότι έγινε «τελευταία στιγμή», ανέφερε πως είναι λογικό μια τέτοια κίνηση να μελετάται και να αποφασίζεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο, να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας, σημειώνοντας πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αποποιηθεί των δικαιωμάτων της, απλά -όπως είπε- «ήρθε η ώρα» και αναφέρθηκε στον ισχυρό συμβολισμό αυτής της κίνησης.

Αντίδραση Μάνου

Eντονη ήταν εν τω μεταξύ η αντίδραση του Στέφανου Μάνου για την απόφαση της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της «Δράσης», σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, η παρέμβαση στη Χάζη γίνεται με «μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος», όμως όπως υπογραμμίζει, «για την αποζημίωση όμως των θυμάτων της σφαγής, θα έφθανε να δώσει ο πρωθυπουργός εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης να επιτρέψει στα θύματα να προχωρήσουν σε κατάσχεση ακινήτων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα σε εκτέλεση της σχετικής απόφασης της ολομέλειας του Αρειου Πάγου, αντί να τρέχουν να κατασχέσουν γερμανικά ακίνητα στην Ιταλία».

«Με αυτό το δεδομένο», υποστηρίζει ο κ. Μάνος, «η μόνη λογική εξήγηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει στο δικαστήριο της Χάγης για να βοηθήσει στην πράξη τη Γερμανία να ξεπεράσει τις αποφάσεις της ιταλικής δικαιοσύνης» και καταλήγει: «Ως πολίτης εξοργίζομαι κάθε φορά που μου δημιουργείται η πεποίθηση ότι η κυβέρνησή μου επιχειρεί να με κοροϊδέψει».

e-dragoumanos.gr