Share |

Σεισμόπληκτοι: Πιστεύουμε Τσελέντη. Ένα 5αράκι ακόμα.

"Θα φύγω από την Ελλάδα", αν κάνει σεισμό μεγαλύτερο από τους δύο προηγούμενους.

"Υπάρχει ένα κενό στο ρήγμα το οποίο πρέπει να δώσει ένα σεισμό έως 5,2 ή 5,3 ρίχτερ", είπε ο κ. Άκης Τσελέντης.

Με άλλα λόγια, ένα σεισμό από εκείνον που έδωσε ανάμεσα στους δύο μεγάλους σεισμούς των ημερών και κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του.

Ο Κεφαλονίτης κ. Άκης Τσελέντης ήταν ξεκάθαρος, ήταν πειστικός και επιτέθηκε με δριμύτητα στις ανούσιες καθεστωτικές φιέστες και την παρέλαση αστέρων.

Υπερασπίστηκε τον κ. Παπαζάχο και την αναφορά του στην πιθανότητα ύπαρξης σεισμού 7 ρίχτερ τα προσεχή χρόνια, σαν κάτι πολύ φυσικό, μια και η περιοχή δίνει σεισμούς αυτού του μεγέθους.

Η Κεφαλονιά, όπως και η  Ζάκυνθος, μπορεί να αντέξει αυτούς τους σεισμούς. Η περιοχή έχει ξαναδώσει τέτοιους σεισμούς στο παρελθόν (1953, 1983). Παρακολουθούμε το νότιο ρήγμα, μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, που κοιμάται πολλά χρόνια.

Αντί να καλούν διάσημους αστέρες, για να φωτογραφηθούν δίπλα τους, καλύτερα να κάνουν αυτό που κάνει η Καλιφόρνια: "Come to California to Enjoy Earthquakes".

«Δεν μας ενδιαφέρει αν έκανε δήλωση συμπαράστασης η Πενέλοπε Κρουζ για την Κεφαλονιά. Η Κεφαλονιά δεν είναι «Περοκέ» θέλει στήριξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Κεφαλονιά είναι ασφαλής, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι ασφαλής, και ο σεισμός θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως αξιοθέατο, όπως στην Καλιφόρνια.

Για πολλοστή φορά, είπε, ότι αν ο σεισμός είχε συμβεί οπουδήποτε αλλού θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Η Κεφαλονιά είναι φρούριο.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του τελευταίου σεισμού ήταν, επίσης, ξεκάθαρος και αυστηρός με το σύστημα που τον έχει αποκλείσει από τις συσκέψεις που αφορούν τους σεισμούς.

Το 2010 σε συνεργασία με καθηγητές γεωδαισίας( επιστήμη που παρακολουθεί τις μεταβολές του σχήματος της γης), διαπίστωσε ότι η Παλλική "φουσκώνει", γεγονός το οποίο αποτελεί προμήνυμα σεισμού. Το 2011, μέσω του καθηγητή Λάγιου, ενημέρωσε τον ΟΑΣΠ, ώστε να προετοιμαστεί η Πολιτική Προστασία. Παρ΄όλα αυτά η Πολιτική Προστασία αποδείχθηκε ότι δεν είχε προετοιμαστεί. Κι έφερε ως παράδειγμα την εγκατάσταση σκηνών στο υγρό γρασίδι ενός γηπέδου, στην καρδιά του χειμώνα, ενώ η Πολιτική Προστασία διαθέτει 2.500 σπιτάκια τα οποία κάθονται στη Μαγούλα.

1,5 μήνα πριν, το βαν εξέπεμψε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία έδειξαν σεισμό μικρότερο των 6 ρίχτερ, γεγονός το οποίο δεν είναι ανησυχητικό για την περιοχή. 5 μέρες πριν τον σεισμό τα ηλεκτρικά σήματα έδειξαν, πάλι ερχομό σεισμού. Για τις ενδείξεις αυτές, ουδείς ενδιαφέρεται στην Ελλάδα και ενημερώνει το Πανεπιστήμιο Cornell στον Καναδά.

Προτάσεις του για τη μετατροπή της Κεφαλονιάς σε ένα ερευνητικό κέντρο, σε μία συνεδριακή σεισμολογική NASA έχουν απορριφθεί από την τοπική και κεντρική εξουσία. Την ίδια ώρα, έχουν χαθεί 500.000 ευρώ για ένα ερευνητικό πρόγραμμα, του οποίου η τύχη αγνοείται και έχει κηρυχθεί ΕΔΕ, για την οποία ασκούνται πιέσεις να μην ολοκληρωθεί.

Μετά τον πρώτο σεισμό, εγκατέστησε, με δικά του έξοδα, σε 10 σημεία της Κεφαλονιάς συστήματα παρακολούθησης, ενώ το κράτος του αρνήθηκε το κονδύλι των 7.000 ευρώ για τα έξοδα ταξιδιού 2 ειδικών από τα νησιά Παπούα. Την ίδια ώρα, ανακοινώνονται μελέτες πολλών χιλιάδων ευρώ, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της επιτάχυνσης είπε ότι ο σεισμός των 6,1 ρίχτερ είχε επιτάχυνση 0,40g, ενώ ο μικρότερος των 5,8 είχε τη μεγαλύτερη επιτάχυνση(0,65), που παρατηρήθηκε στον Ελλαδικό χώρο.

O συνδυασμός του επίκεντρου κάτω από τη γη με τις υψηλές επιταχύνσεις οδήγησαν στις συγκεκριμένες ζημιές, οι οποίες απέδειξαν ότι οι μηχανικοί και οι κάτοικοι έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους σε κτήρια, τα οποία έχουν σχεδιασθεί για 0,36g. Τα νέα δεδομένα απαιτούν μια μικρή διόρθωση του αντισεισμικού κανονισμού προς τα άνω.

Για τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές στον φέροντα οργανισμό, μίλησε για "εγκληματικές ενέργειες" και ανυπαρξία ή αραιή τοποθέτηση τσερκιών.

Για μια ακόμα φορά, επιτέθηκε στο είδος των κατασκευών που κάνει το κράτος, αναφερόμενος στις Εργατικές Κατοικίες του Ληξουριού και στα 9 ακατάλληλα σχολεία. Ένα παλιό πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου έχει διακοπεί, έχοντας ελέγξει μόνο το 10% των δημόσιων κτηρίων.

Τέλος, είπε ότι είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία, η συζήτηση αν πρόκειται για δύο κύριους σεισμούς ή για ένα σεισμό και ένα μετασεισμό.

 

Και στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας του είπε ότι ήρθε για να καθησυχάσει το λαό της Κεφαλονιάς και όχι για τους κρατούντες , οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για όσα λέει και δεν έχουν καμία επαφή μαζί του.

Σε ερώτηση για τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων απάντησε ότι όταν τηρούνται οι προδιαγραφές, αυτές δεν δημιουργούν σεισμούς, αλλά μπορούν να επηρεασθούν από τους σεισμούς, προκαλώντας διαρροές καυσίμων.

 

Τα σχόλια των περισσότερων ακροατών ήταν, "με τέτοιο κράτος, δεν θέλουμε γεωτρήσεις".

Για να δείτε τους λόγους που του έχουμε εμπιστοσύνη, δείτε το βίντεο της πρόβλεψης του μετασεισμού.