Share |

Σκληρός Χρήστος: ΟΨΙΜΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

 

ΟΨΙΜΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ –

 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ

    Το περιεχόμενο και το ύφος του τελευταίου  Δελτίου Τύπου του Δήμου Ιθάκης «ΠΕΡΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ» εξάντλησε και το ύστατο απόθεμα ανοχής, που όφειλα να έχω απέναντι σε μια νέα δημοτική αρχή.  Η ευκολία με την οποία, το ιδιόμορφο, άτυπο και παράνομο παράκεντρο εξουσίας που έχει αναπτυχθεί εντός της διοικητικής δομής του Δήμου ,απαξιώνει πρόσωπα και θεσμούς και κυρίως υποτιμά τη νοημοσύνη μας (κοινώς μας δουλεύει) με ξεδιάντροπο τρόπο, με υποχρεώνει να πάρω δημόσια θέση.Πιστεύω ότι είναι αποδεκτές από όλους όσους συμμετέχουμε στα δημοτικά δρώμενα, οι εξής παραδοχές:

Κύριο μέλημα μιας δημοτικής αρχής, οφείλει να είναι η εξασφάλιση της ηρεμίας στην  κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Χρέος της είναι, η συνεχής προσπάθεια σύνθεσης των απόψεων και των θέσεων που κατατίθενται στα συλλογικά  όργανα διοίκησης του Δήμου.

        Δυστυχώς, μέχρι σήμερα είμαστε παρατηρητές μιας  ασκούμενης δημοτικής πολιτικής η οποία οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Απειλές και αλαζονικές συμπεριφορές που δίνουν τροφή στην ανάπτυξη φαινομένων ακραίων αντιπαραθέσεων αλλά και, μηδενισμός του έργου όλων των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου, τακτική προκλητική και επικίνδυνη.

   Πριν είναι πολύ αργά, πριν «θρηνήσουμε θύματα», πριν βρεθούμε όλοι και κυρίως η ίδια η δημοτική αρχή μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, πριν αυτή η άστοχη και επικίνδυνη πολιτική μας οδηγήσει σε δραματικά αδιέξοδα, αισθάνομαι το χρέος ως δημοτικός σύμβουλος αλλά περισσότερο ως πολίτης και φίλος με όλους τους εκλεγμένους της πλειοψηφίας, να επισημάνω τα παρακάτω.

1.  Παρουσιαστήκατε  προεκλογικά με τη μηδενιστική θέση ότι ΤΙΠΟΤΑ  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ! Μαζί με σας, αυτή τη θέση τη καλλιεργούσαν και την αναμασούσαν κάποιοι συμπολίτες παρατρεχάμενοί σας, για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά σας. Ως συνήθως και όχι παραδόξως, οι περισσότεροι απ΄ αυτούς είναι και οι πλέον ευεργετημένοι από τη δράση των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών! Είτε  ως προμηθευτές και εργολάβοι δημοτικών έργων, είτε ως παρέχοντες υπηρεσίες στο Δήμο, είτε εκμεταλλευόμενοι τις δημοτικές υποδομές. Εκμεταλλευόμενοι επιπλέον τους αναπτυξιακούς νόμους και το ειδικό φορολογικό καθεστώς του νησιού μας, όπως εφαρμόστηκαν ύστερα από θέσεις και πιέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

   Για  αυτούς λοιπόν έγιναν πολλά και κρίσιμα, τα οποία όφειλαν να τα γνωρίσουν και σε όσους από σας τα αγνοείτε ,αντί να σας σέρνουν στο μηδενισμό και την ισοπέδωση.

   Αν κάνω αυτή την ειδική αναφορά σ΄αυτούς τους συμπολίτες είναι για να καταλάβετε ποιους θα έχετε πραγματικούς εχθρούς ύστερα από κάποιους μήνες, αν δεν ικανοποιήσετε την ακόρεστη πείνα τους!

    Κι εσείς –Δήμαρχος και σύμβουλοι της συμπολίτευσης- οφείλετε να καταλάβετε ότι, αν  εσείς δεν βλέπετε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στο Θιάκι , τούτο οφείλεται μάλλον στη δική σας αδιαφορία για οτιδήποτε γίνεται πέρα από τη πόρτα του  σπιτιού σας ή του καταστήματός σας .Αλλά και σ΄ αυτές τις πόρτες είναι σίγουρο ότι κάποιος αιρετός στο πέρασμα του χρόνου κάτι σας άφησε!

    Πριν αφήσετε το δικό σας το στίγμα στη Τ.Α και στον τόπο, δεν μπορείτε, δε νομιμοποιείστε, ούτε ηθικά έχετε το δικαίωμα να ακυρώνετε με μια φράση ,τη συμμετοχή, την παρουσία και τον κόπο δεκάδων αιρετών. ΕΙΝΑΙ  ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

2.    Προβήκατε προεκλογικά σε εξαγγελίες απίθανων έργων, προβάλλοντας μάλιστα τη δυνατότητά σας να συντάξετε μόνοι σας τις μελέτες, να τα χρηματοδοτήσετε με δικά σας χρήματα, να τα κατασκευάσετε με δικά σας μέσα. Οι απόψεις μας,  ότι όλα αυτά είναι τουλάχιστον ανόητα, πνίγηκαν μέσα στη μέθη των τραπεζωμάτων και το άλαλον  της εξαχρείωσης. Σήμερα έχετε ανακρούσει πρύμναν, προσαρμόζεστε εκόντες άκοντες στη δύσκολη πραγματικότητα, όπως ήταν γνωστή σε αρκετούς από τους συμβούλους του συνδυασμού σας, οι οποίοι όμως αντί να βάνουν φρένο στις απίστευτες εξαγγελίες, τις καλλιεργούσαν σε σπίτια και ρουμάνια, πιστοί στον αυτοσκοπό του εγχειρήματος : στη με κάθε μέσον κατάληψη της εξουσίας! Και λοιπόν φίλοι μου τι έγινε που τη κατακτήσατε!   Αυτοπαγιδευόμενοι  στην άκρατη υποσχεσιολογία σας, ψάχνετε σήμερα για διεξόδους. Και πού προσπαθείτε να τις βρείτε; Στο συνήθη ύποπτο, την Αντιπολίτευση!  «Να βοηθήσει η αντιπολίτευση» είναι το καλό σενάριο που σερβίρετε, «δεν τους αφήνει η αντιπολίτευση να κάνουν έργο» είναι το ποίημα που απαγγέλουν οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι! Η Αντιπολίτευση όμως σας ξεκαθάρισε από τη πρώτη στιγμή ότι:

   Σε κάθε πρότασή σας θετική για το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων του θα είναι δίπλα σας. Σε κάθε βήμα σας αρνητικό θα είναι απέναντί σας. Και βεβαίως, δεν πρόκειται να δεχθεί από κανέναν συμπεριφορές προσβλητικές, απαξιωτικές  και υποτιμητικές . Εξυπακούεται δε ότι δεν πρόκειται ούτε να φοβηθεί ούτε να σιωπήσει. Το δικαίωμα να καταθέτουμε το λόγο μας το έχουμε κερδίσει με πολύ κόπο. Και στο κάτω-κάτω, πριν από μας, έχυσαν το αίμα τους χιλιάδες για να σκεφτόμαστε και να μιλάμε ελεύθερα.

Η αλήθεια είναι ότι η αντιπολίτευση μέχρι σήμερα σε τίποτα δεν σας έχει εμποδισει. Άλλωστε δεν έχετε καταθέσει κάποια πρόταση για τη λήψη απόφασης στο Δ.Σ για να κριθεί η στάση της.

 Σας  διακατέχει πλέον η πεποίθηση ότι η Ιθάκη  και οι κάτοικοί της στις 14 Νοέμβρη 2010, αναδύθηκαν  από τα τάρταρα. Τότε άρχισαν να ζουν! Αυτό προσπαθείτε να καταδείξετε μέσα από τις τοποθετήσεις σας και κυρίως από   τα έγγραφά σας, όπως το πρόσφατο περί των « εθελοντών του Δήμου Ιθάκης». Ως νεοφώτιστοι ζηλωτές, σας διαφεύγει το μέτρο και σας περισσεύει η αλαζονεία με αποτέλεσμα να αποδεικνύετε το μόνο βέβαιο:

  Η Ιθάκη και οι Θιακοί ήταν πάντα εδώ. Εσείς ήσασταν απόντες και όχι μόνο δια της φυσικής σας απουσίας. Γιατί και αν ακόμη απουσιάζατε αλλά ενδιαφερόσασταν για τα όσα συμβαίνουν στο νησί μας, θα γνωρίζατε ότι Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ είναι Ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας, δεκαετίες τώρα. Δεν περιμέναμε εσάς και τους συντάκτες του προκλητικού δελτίου τύπου να μας μυήσουν στις ιδέες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Οφείλετε λοιπόν να γνωρίζετε ότι:

  Στην Ιθάκη, δεκάδες συμπολίτες μας συμμετέχουν εθελοντικά, δεκαετίες τώρα σε:

Κοινωφελείς ομίλους

Πολιτιστικούς και αθλητικούς ομίλους

Σωματεία και συλλόγους κοινωνικού χαρακτήρα.

   ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

Μαθητικές κοινότητες και σύλλογοι γονέων, έχουν αναπτύξει κατ’ επανάληψη εθελοντικές δράσεις.

Ομάδες συμπολιτών μας μέσα από την εθελοντική τους δράση ,έχουν στηρίξει σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ.

   Προφανώς όλα αυτά τα αγνοείτε γιατί ουδέποτε σας ενδιέφεραν.

   Δε συμβαίνει λοιπόν για πρώτη φορά στην Ιθάκη  «η εκδήλωση του εθελοντισμού» όπως αμετροεπώς και ψευδώς ισχυρίζεστε. ΆΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΙΑΚΙ. ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ  και η εκ μέρους σας αιτιολόγησή τους  προσβάλει βάναυσα τη νοημοσύνη μας. Εσείς που συντάξατε και δημοσιεύσατε το δελτίο τύπου περί εθελοντών, εκθέτετε  ανεπανόρθωτα το δήμαρχο και προσβάλετε τους δημότες. Όσο δε και να «ορκίζεστε» δε θα μας πείσετε για την εθελοντική σας προσφορά! Για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων:

Α)  Ο εθελοντής δε διατυμπανίζει δια δελτίων τύπου την προσφορά του .

Β)  Η προϊστορία σας δε μας εγγυάται το ανιδιοτελές των προθέσεών σας.

 Γ)  Τέλος, δεν κρατάτε και το στόμα σας κλειστό!

    Πριν περίπου δύο χρόνια, στο Δ.Σ. του Δήμου κατατέθηκε αίτημα πολίτη – επαγγελματία να πληρώνει δημοτικά τέλη καθαριότητας για 6 μήνες το χρόνο αντί 12, με το επιχείρημα ότι τους υπόλοιπους 6 μήνες η επιχείρησή του (ενοικιαζόμενα διαμερίσματα) είναι κλειστή. Ο σκοπός προφανής: να εξοικονομήσει 300€ το χρόνο και  αυτό το ποσό να το πληρώσουν αντί αυτού οι οικιακοί καταναλωτές. Αυτός  ο πολίτης σας φαίνεται  να διαπνέεται από τα ιδεώδη του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς; Σας δείχνει πολίτη που θα αφιερώσει τον εαυτό του εθελοντικά ΑΝΕΥ ΑΜΟΙΒΗΣ «για να εξυπηρετήσει τους δημότες χωρίς την επιβάρυνσή τους»;

ΟΧΙ κυρία συνταξιούχε-δημοσιογράφε! Ύστερα από τέτοια χειροπιαστά, πρόσφατα δείγματα συμπεριφοράς σας, δε θα με πείσετε για το ξαφνικό αγαθό των προθέσεών σας, να δουλέψετε για το καλό μου και μάλιστα αφιλοκερδώς!

Σε κάθε περίπτωση, κυρίες «εθελόντριες», δε θέλω να με εξυπηρετείτε χωρίς την επιβάρυνσή μου! Γιατί  απλούστατα:

Πληρώνω όλα τα δημοτικά μου τέλη και κατά συνέπεια, απαιτώ από το Δήμο να μου παρέχει τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνω.

Πληρώνω τους φόρους που μου επιβάλλει το Κράτος, από τους οποίους πληρώνονται οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι εντεταλμένοι να εξυπηρετούν τον πολίτη για τις δημοτικές υποθέσεις.

Δε θέλω να είμαι υποχρεωμένος σε κανέναν σας για υπηρεσίες που θα μου παράσχετε, αναρμοδίως και υποκλέπτοντας την ευθύνη, την αρμοδιότητα και την υποχρέωση από τους υπεύθυνους υπαλλήλους και αιρετούς του Δήμου.

Ο σκοπός σας δεν είναι η ανάδειξη του πνεύματος του εθελοντισμού όπως μας παρουσιάζετε! Σκοπός σας είναι να «νομιμοποιήσετε» το παράκεντρο εξουσίας που έχετε στήσει μέσα στο Δήμο. Κι αν δεν μπορείτε να το νομιμοποιήσετε θεσμικά και διοικητικά, να το νομιμοποιήσετε στα μάτια του κόσμου. Και θα μπορούσατε πιθανόν να το επιτύχετε, αν κάνατε ήσυχα τη δουλειά σας, χωρίς να προκαλείτε, χωρίς να εμπαίζετε τη νοημοσύνη  μας.

ΥΠΑΡΧΕΙ………ΕΛΠΙΣ;

ΝΑΙ, υπάρχει ελπίδα, ο Δήμος να λειτουργήσει ήρεμα και δημιουργικά. Το βάρος της ευθύνης πέφτει κατά κύριο λόγο στη δημοτική αρχή και τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Αυτοί οφείλουν πρώτοι να καταλάβουν ότι είναι καιρός:

να αφήσουν κατά μέρος τους ανούσιους κορυβαντισμούς ,

να κατανοήσουν ότι ο Δήμος δεν είναι προσωπική εταιρία και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι ανδρείκελα μέλη διοικητικού συμβουλίου,

να εγκαταλείψουν την προκλητική αλαζονεία η οποία απλά αναδεικνύει την κενότητά τους ,

να συνειδητοποιήσουν ότι απευθύνονται σε πολίτες και όχι σε υπηκόους ιθαγενείς κάποιας αποικίας.

  Αν τα καταλάβετε αυτά και αλλάξετε πορεία, θα συναντηθούμε να συζητάμε και να προσπαθούμε μαζί για το καλό του τόπου μας. Αν συνεχίσετε αυτή την πρακτική, θα είμαστε απέναντί σας, στην προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε τα αυτονόητα: την αξιοπρέπειά μας και την πνευματική μας υπόσταση!

ΣΚΛΗΡΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Σχόλια

Κομητεία Χάζαρντ,δήμαρχος-κουμανταδόρος πόλης:Μπος Χογκ,σερίφης:Ρόσκο Π.Κόλντρεϊν...
Απλά,αγαπητέ Χρήστο,για λίγο γέλιο μέσα στα κλάμματα που η κατάσταση αυτή,μοιραία,προκαλεί...