Share |

ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΚΑΤΟΥ: Νομίσματα για σήμα;

Είναι πρωτάκουστη η απόφαση του Δήμου Κεφαλλονιάς να αποδεχθεί ως σήμα – έμβλημα του νέου Δήμου τα νομίσματα της Τετράπολης, δηλ. να δεχθεί να εκπροσωπεί τον νεοσύστατο Δήμο Κεφαλλονιάς ένα μέσο συναλλαγής ορισμένης χρονικής περιόδου προβάλλοντάς τα –εννοείται τα νομίσματα- ως μέσο έκφρασης ενός ολόκληρου νησιού μέσα στην μακρά ιστορική του διάσταση!
Τα νομίσματα της Τετράπολης δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπούν την Κεφαλλονιά μια και που ούτε φυσικά δείχνουν την ιστορία της νομισματικής μας εξέλιξης διότι είναι στατικά και παρουσιάζονται μόνον σε τακτή περίοδο. Η Κεφαλλονιά είναι πάνω από τα νομίσματα.
Το νέο σήμα του Δήμου Κεφαλλονιάς –έπρεπε- και πρέπει να αποτυπώνει, να προβάλλει την Κεφαλλονιά στην ιστορική της διαδρομή από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα, μέσα στην πλουσιότατη ιστορική της διάσταση, εξέλιξη και δημιουργία.
 

(στη φοτό:νομίσματα αγγλοκρατίας)

 

ΣΗΜ."Ι": Κακώς διαμαρτύρεται ο σεβαστός μου δάσκαλος Σπύρος Λουκάτος. Μπορεί, τότε,  το χρήμα να ήταν ένα απλό, έως ασήμαντο,  μέσο συναλλαγής, σήμερα, όμως, είναι αλλιώς.

Το "σήμα" εκφράζει την εποχή μας, με περίσσεια αυθεντικότητα. Ποιος νοιάζεται για την ιστορία και τις αξίες των ανθρώπων;