Share |

ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Δράση των ακτιβιστών της Greenpeace με το Rainbow Warrior ανοιχτά της Κεφαλονιάς ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Ακτιβιστές από το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, τοποθέτησαν στη θάλασσα στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς – λίγα μόλις μίλια μακριά από ένα από τα πιθανά σημεία εξόρυξης πετρελαίου – ένα πλωτό φράγμα αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας με το μήνυμα «NO OILSAVE OUR SEAS». Με τη δράση της, η Greenpeace αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξορύξεις πετρελαίου για το φυσικό περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες, τον τουρισμό και την αλιεία, ενώ παράλληλα απευθύνει κάλεσμα στην κοινωνία να αντισταθεί στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης. Ήδη περισσότεροι από 5.000 πολίτες έχουν εναντιωθεί στην προοπτική για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου[1].

Τα δύο θαλάσσια κοιτάσματα σε Πατραϊκό και Κατάκολο – εφόσον αποδειχτούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα – θα αποφέρουν εκτιμώμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως,[2]  όσα έσοδα ήδη αποφέρει η αλιεία στο Ιόνιο[3]. Αντίθετα ένα πρόγραμμα μαζικής ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1.000.000 κτιρίων θα ενισχύσει με δισεκατομμύρια ευρώ την εθνική οικονομία και θα συμβάλει αποφασιστικά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.[4]

'Για μία χούφτα δολάρια η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο τον πραγματικό εθνικό πλούτο της χώρας, δηλαδή το φυσικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται ο ελληνικός τουρισμός, η αλιεία και τελικά η ίδια η εθνική μας οικονομία. Τώρα είναι η ώρα να πούμε όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που μας κρατούν εξαρτημένους από τα ορυκτά καύσιμα. Αν ξεκινήσει η υλοποίηση των σχεδίων για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου δεν υπάρχει επιστροφή. Καλούμε την κυβέρνηση να επενδύσει στους πολίτες, όχι στις πιο βρώμικες πετρελαϊκές εταιρίες, και στις πολιτικές που μειώνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και προστατεύουν το κλίμα μας', τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών και ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Την Τρίτη, ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν στην παραλία ‘Ναυάγιο’ της Ζακύνθου, όπου ξεδίπλωσαν πανό με το μήνυμα ‘Πετρέλαιο και Τουρισμός Δεν Πάνε Μαζί’.[5] Η παράλια ‘Ναυάγιο’ –που ψηφίστηκε η ωραιότερη παραλία του κόσμου από την Huffington Post – βρίσκεται μόλις 30 μίλια από το σημείο εξόρυξης πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο.

Οι θαλάσσιες εξορύξεις κρύβουν σημαντικούς κινδύνους ακόμα και σε «φυσιολογικές» συνθήκες λειτουργίας και σε ρηχά νερά. Οι θαλάσσιες εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, όπως στις ελληνικές θάλασσες, έχουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο ατυχήματος εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων που επικρατούν στον πυθμένα της θάλασσας.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και να προωθήσει τις πολιτικές που μειώνουν την πετρελαϊκή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας:

-          Πρόγραμμα μαζικής ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1.000.000 κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας

-          Ουσιαστική προώθηση της αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας

-          Διασύνδεση όλων των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου σε ορίζοντα δεκαετίας

-          Ενεργή υποστήριξη τριών ευρωπαϊκών δεσμευτικών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια με έμφαση στο στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% έως το 2030.

Παράλληλα, η Greenpeace καλεί την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, να πάρει δημόσια θέση ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου και να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον, τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες. Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στο κάλεσμα προς την Υπουργό, μέσα από αυτή τη σελίδα.

 

Το Rainbow Warrior III θα βρεθεί στο λιμάνι του Αργοστολίου το απόγευμα της Πέμπτης 10 Ιουλίου και την Παρασκευή 11 Ιουλίου και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και έκφρασης όλων των τοπικών κοινωνικών φορέων που συνδέονται με τη θάλασσα, το φυσικό περιβάλλον και τον τουρισμό, των αρμόδιων πολιτικών φορέων και φυσικά των πολιτών. Η ανάδειξη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας – και όχι στην υποβάθμισή του – αποτελεί βασικό στόχο για μία κοινωνία που πορεύεται στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

Το πλοίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό την Παρασκευή 11/7 από 10:00 έως  14:00 & από 16:00 έως 20:00

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Τάκης Γρηγορίου (στο Rainbow Warrior) 6984617027, 210 38 06 374

Υποσημειώσεις

[1] http://act.greenpeace.org/ea-action/action?ea.client.id=1858&ea.campaign.id=29839 

[2] Εκτίμηση Greenpeace με βάσει τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ για τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα σε Κατάκολο και Πατραϊκό.

[3] Regional Dependency on Fisheries. Μελέτη για λογαριασμό της Επιτροπής για την Αλιεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

[4] Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα σαν το ‘Χτίζοντας το Μέλλον’, για το οποίο ποτέ δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να υλοποιηθεί, θα εξοικονομούσε 9 δις ευρώ από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που θα απαλλάσσονταν οριστικά από το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης.

[5] http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2014/petrelaio-kai-tourismos-den-pane-mazi/