Share |

Το θράσος Νταβούτογλου και οι Nεοραγιάδες

Από το”Ινφογνώμων Πολιτικά”

 

Του Κώστα Πικραμένου*

 

Ο Τούρκος ΥπΕξ βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να προετοίμασει το Β’ Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας που θα λάβει χώρα τους προσεχείς μήνες στη γείτονα Τουρκία. Μέχρι τότε βέβαια δεν θα γνωρίζουμε την Υπουργική σύνθεση της Ελληνικής αντιπροσωπείας καθώς σύννεφα εκλογών καλύπτουν την πολιτική σκηνή της πατρίδος μας. Η αντιπολίτευση δεν έχει δηλώσει ευθαρσώς αν θα καταγγείλει το ΣΣΣ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Καλό θα ήταν να είχε ξεκάθαρη θέση επ’αυτού…
     Το θράσος του Αχμέτ Νταβούτογλου είναι μεγάλο και θα συγκεκριμενοποιείται όσο συνειδητοποιεί ότι η Ελλάς (του ΔΝΤ και των νεοραγιάδων) δεν έχει ούτε την βούληση ούτε τα μέσα (υλικά και ανθρώπινα) να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Η συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά (του ΕΛΙΑΜΕΠ βεβαίως βεβαίως) είναι άκρως ενδεικτική της θεώρησης των Τούρκων για την Ελληνική στρατηγική. Ποια στρατηγική; Αυτή που ΘΑ διαμορφώσουμε ΜΕΤΑ την ανοικτή διαβούλευση για το Δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής του κ. Δρούτσα. Δηλαδή συμμετέχουμε σε Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας προτού διαμορφώσουμε Δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο πριν την νεο-οθωμανική βόλτα του (yürüyüş) στη δική του Δυτική Θράκη δηλώνει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι «μια διευθέτηση θα είναι λειτουργική μόνο αν είναι αμοιβαία αποδεκτή και έχει ως βάση έναν κοινό παρονομαστή, δηλαδή τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και νόμιμων συμφερόντων των δύο κρατών». Δηλαδή ο κοινός παρονομαστής δεν είναι το Διεθνές Δίκαιο για την Θάλασσα (1982) ΑΛΛΑ τα νόμιμα συμφέροντα και θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά αναγνωρίστηκαν στη Μαδρίτη (1997) από τον Έλληνα Πρωθυπουργό (του Τσουκάτου και του Μαντέλη).
Σε ερώτηση για το «Στρατηγικό Βάθος» ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι περισσότερο απο σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνιών: «Πρόκειται για μια προσπάθεια να παρουσιαστεί το στρατηγικό όραμα και ο ρόλος που πρέπει να επιδιώξει η Τουρκία, κηρύσσοντας μια νέα προσέγγιση που ονομάζεται «στρατηγικό βάθος», με γνώμονα την ενσωμάτωση περιοχών γειτονικών με την Τουρκία, εφόσον όλοι οι λαοί που ζουν στην ευρεία αυτή περιοχή έχουν κοινά πεπρωμένα, βασισμένα στη μακρά κοινή τους ιστορία.» Εν ολίγοις ο Αχμέτ Νταβούτογλου μας λέει ότι η μεγάλη του χώρα πρόκειται να ενσωματώσει τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας καθώς έχουμε κοινά οθωμανικά πεπρωμένα βάσει της μακράς κοινής ιστορίας δηλαδή των 5 αιώνων Τουρκοκρατίας. Απορώ πως ο κ. Παπαχελάς συνέχισε την συνέντευξη και δεν σηκώθηκε να φύγει έξαλλος. Εκτός αν οι ερωτήσεις εστάλησαν με ΦΑΞ…
Σε ερώτηση για την ΑΟΖ και το Καστελλόριζο ο Τούρκος ΥπΕξ έγραψε πραγματικά ιστορία καθώς υποστήριξε ότι «οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο». Δηλαδή για το κ. Νταβούτογλου το οικόπεδο Ελλάδα φτάνει μέχρι τη Ρόδο. Από εκεί και πέρα δεν τίθεται θέμα Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς μόνο το Αιγαίο συζητάει η Τουρκία. Με άλλα λόγια «αδειάζει» την κυβέρνηση Παπανδρέου που υποστηρίζει ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν τη γραμμή Έβρος – Μεγίστη. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν λίγο πριν τη συνάντηση με τους κκ Παπανδρέου – Δρούτσα. Θα περίμενε κανείς λόγω των θρασύτατων αυτών θέσεων να είχε ακυρωθεί η συνάντηση και να είχε κληθεί ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα (στο ΥπΕξ) για εξηγήσεις. Αλλά βέβαια στη Ελλάδα του νεοραγιά δε ζει ο Γέρος του Μοριά..
Το θράσος Νταβούτογλου ολοκληρώνεται με την πρόσκληση Ελληνικού πολεμικού πλοίου για Τούρκικο καφέ στη Σμύρνη. Συγκεκριμένα δηλώνει: «Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ’ αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη και αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Τουναντίον, θα το καλωσορίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του.» Άρα εμείς είμαστε αγενείς και άξεστοι που δεν καλούμε τα Μεμέτια για καφέ στο Pasaliman κάθε φορά που έρχονται για εκδρομή στο Σούνιο και τη Ραφήνα.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Το πολιτικό προσωπικό αδυνατεί να αντιληφθεί και να διαχειριστεί την καταιγίδα που έρχεται. Οι στρατιωτικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις αμήχανοι και η κοινή γνώμη βυθίζεται στην ανεργία, την ύφεση και την ανασφάλεια. Ακούει κανείς;

*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του ηλεκτρονικού βιβλίου “Wikileaks – Τα διπλωματικά έγγραφα για την Τουρκία» (ekdotika.blogspot.com)

 

(σκίτσο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)