Share |

Το Loomio χρησιμοποιείται για μεγάλης κλίμακας έργο δημοκρατίας των πολιτών στην Ελλάδα.

 Άρθρο του Ben Knight

Το καλύτερο πράγμα σχετικά με το χτίσιμο του loomio είναι να ακούμε πως οι ομάδες το χρησιμοποιούν στις κοινωνίες τους.

Ήταν συγκινητικό να μάθουμε για μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ των ομάδων άμεσης δημοκρατίας στην Ελλάδα, να σχεδιάζουν ένα φιλόδοξο πείραμα σε άμεση δημοκρατία των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, χρησιμοποιώντας το Loomio ως κύρια πλατφόρμα τους. Η Συμμαχία Αμεσοδημοκρατών ξεκινά 461 Loomio ομάδες, που καλύπτουν τα 18 υπουργεία, 13 περιοχές της Ελλάδα, 23 περιφέρειες και εκατοντάδες δήμους. Στόχος τους είναι να ενισχύσει την αίσθηση της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, και να καλλιεργήσουν την ουσιαστική δημοκρατική συμμετοχή στη χώρα τους.

Η Rebecca Chao από το Tech President πηγαίνει σε βάθος σχετικά με τους στόχους του προγράμματος εδώ: http://techpresident.com/news/wegov/24818/loomios-largest-project-yet

Συντονιστές αυτής της προσπάθειας είναι ο Γιώργος Μαριόττι και ο Χρήστος Τακλής. Ο Χρήστος και ο Γιώργος απάντησαν σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδια τους για αυτό το έργο.

Ποιο είναι το έργο που σχεδιάζετε; Ποιοι συμμετέχουν; 

Ήταν μια έμπνευση του Γιώργο Μαριόττι. Ένας δικτυακός τόπος (www.ade.gr) που μπορεί να έχουν υπερσυνδέσμους με μερικά βασικά εργαλεία που μπορούν να επιτύχουν την καλύτερη επικοινωνία και συλλογική εργασία ως Pads, Mumble, κ.λπ., και περιέχουν επίσης τις σελίδες για κάθε Δήμο και Νομό στην Ελλάδα. Σε κάθε σελίδα θα είναι μια ομάδα Loomio (ενσωματωμένο ή υπερσύνδεση,πιθανών το πρώτο) για το συγκεκριμένο Νομό ή Δήμο. Σε αυτή την ομάδα του X Δήμου οι πολίτες θα μπορούν να μιλήσουν για τα προβλήματα της πόλης τους (ή του Χωριού τους), πώς να το κάνουνε καλύτερο και να λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις θα μπορούν να είναι πίεση προς το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους για αλλαγές για καλύτερα αποτελέσματα στους δήμους τους.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι από τους Πειρατές στο πρώτο στάδιο (στην τεχνική διαδικασία), και πρόκειται να παρουσιαστεί στην Συμμαχία Αμεσοδημοκρατών, το ότι έχουμε τους ίδιους στόχους και είμαστε μια μέρος της Συμμαχίας. Στη συνέχεια, τα μέλη της Συμμαχίας Αμεσοδημοκρατών θα συμμετέχουν ισότιμα ​​στην άλλη διαδικασία, μέχρι να είναι πλήρης διαθέσιμο σε κάθε πολίτη στην Ελλάδα, αν αυτός/αυτή το επιθυμεί.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της δημοκρατίας; 

Το όραμα μας και ο στόχος μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Τουλάχιστον για όσους ενδιαφέρονται. Για να επιτευχθεί αυτό, το πρώτο βήμα είναι οι πολίτες της χώρας να μπορούν να έχουν την ευκαιρία να έχουν τις πρωτοβουλίες πολιτών, και να προτείνουν κάποιο θέμα για ψήφισμα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την άμεση δημοκρατία και καλύτερα αποτελέσματα για το τι οι πολίτες θέλουν για τη χώρα. Τα άλλα βήματα θα έρθουν αργότερα, μόνο εάν μόνο τα 2 πράγματα στο πρώτο στάδιο πετύχουν.

Γιατί τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν; 

Εξαρτάται από τη χώρα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε πραγματικό πολιτικό που να νοιάζεται για τους πολίτες. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει το κοινοβούλιο και τα 300 μέλη του, είναι μόνο για το καλό των επιχειρηματιών και των πλουσίων. Δεν αντιπροσωπεύουν πια τους ανθρώπους, και στις εκλογές είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι πάλι, και  εκλέγονται μόνο όσοι έχουν μεγάλες διασυνδέσεις με τον Τύπο και τους επιχειρηματίες.

Γι ‘αυτό πρέπει να αλλάξει για τους πολίτες. Ο καιρός που είχαμε αντιπροσώπους για τις ζωές μας πρέπει να τελειώσει για τα καλά. Εμείς οι πολίτες, πρέπει να αρπάξουμε την αλλαγή και να αποφασίζουμε τι είναι καλύτερο για τους εαυτούς μας.

Γιατί έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε το Loomio; Πώς θα χρησιμοποιηθεί;

Εμείς επιλέξαμε το Loomio για τα χαρακτηριστικά που έχει. Πρώτα απ ‘όλα είναι πολύ απλή πλατφόρμα, ώστε ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Στη συνέχεια, μας αρέσει περισσότερο από ποτέ ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια νέα πρόταση. Μας άρεσε επίσης ότι τα μέλη μπορούν να πουν τη γνώμη τους για το τι θα ψηφίσουν. Επίσης, η γραφική πίτα της δημοσκόπησης με τα ποσοστά με πόσα μέλη της ομάδας ψήφισαν μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους, έτσι ώστε όλοι γνωρίζουν πόσο τοις εκατό ήταν οι ενεργοί ψηφοφόροι… Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε βέβαια τις αναθεωρήσεις του κύριου πλαισίου του κειμένου σε μια συζήτηση, το οποίο βοηθάει πολύ και γνωρίζουμε ποιες αλλαγές έγιναν ανά πάσα στιγμή και από ποιό μέλος. Επίσης επιλέγουμε το Loomio επειδή είναι ανοιχτό λογισμικό, που σημαίνει ότι νέες δυνατότητες και αλλαγές θα έρθουν πιο γρήγορα από ότι μια πλατφόρμα κλειστού κώδικα, και φυσικά τη συμμετοχή μιας ολόκληρης κοινότητας από πίσω και όχι μόνο λίγοι προγραμματιστές που συνήθως δεν μπορούν να καταλάβουν τις ανάγκες των απλών ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο τους υπολογιστές και τις πλατφόρμες και δεν το καταλαβαίνουν.

Εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε για τη συμμετοχή των πολιτών στην Ελλάδα στις πολιτικές συζητήσεις και αποφάσεις, και οι αποφάσεις αυτές θα είναι πίεση για τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Πως θα έμοιαζε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; 

Αν το σχέδιο πετύχει, θα είναι μια μεγάλη νίκη προς κάθε κατεύθυνση. Μιλάμε για εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες άνθρωποι (και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή συμμετοχή θα είναι εκατομμύρια των πολιτών) στην Ελλάδα. Θα υπάρξει, επίσης νίκη προς αυτούς που αρνούνται να δεχτούν ότι υπάρχουν πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συμμετοχή των ανθρώπων στην πολιτική. Το Loomio θα είναι γνωστό ως ένα εργαλείο για την τοπική δημοκρατία άλλα και την άμεση δημοκρατία.

Ελεύθερη μετάφραση από τον Τακλή Χρήστο: http://blog.loomio.org/2014/03/14/loomio-used-for-large-scale-citizen-democracy-project-in-greece/