Share |

21η Μαρτίου : Η μέρα της Επτανησιακής Υπερηφάνειας (πριν την 25η Μαρτίου)

Υπάρχουν κάτι ημερομηνίες, που λησμονιούνται και μαζί τους ξεχνιέται η ουσία των πραγμάτων. Κι ενώ οδεύουμε προς την 25η Μαρτίου, εμείς θα μιλήσουμε για μια μέρα που "πέρασε".

Στις, 21 Μαρτίου του 1800 ιδρύθηκε το πρώτο νεοελληνικό κρατικό μόρφωμα: Η Επτάνησος Πολιτεία υπό την κηδεμονία της Τσαρικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και μπορεί αυτό να μην ήταν Δημοκρατία και ποτέ δεν το αποκάλεσαν έτσι, αλλά ήταν απόρροια της πρώτης εμφάνισης του ριζοσπαστικού κινήματος στα Επτάνησα.  Repubblica Settinsulare- Επτάνησος Πολιτεία. Ρεπούμπλικα ήταν και κανείς δεν αποτόλμησε να το αποκαλέσει «Δημοκρατία», όπως συμβαίνει σήμερα, μεταφράζοντας λάθος στα ελληνικά τη λέξη. Ήταν, απλώς, ένα πολίτευμα χωρίς βασιλιά, παραδομένο στα χέρια των "ευγενών" του Libro D' Oro.

            Όμως, λίγο καιρό πριν, με την άφιξη των Γάλλων(1797-1799), έκανε την πρώτη εμφάνιση της στα Επτάνησα  η οργή κατά του Ολιγαρχικού πολιτεύματος του βενετσιάνικου Libro D’ Oro και η επιθυμία του λαού για δημοκρατία, που ονομάστηκε, αργότερα, Ριζοσπαστισμός.

Και στην περίπτωση της Επτανήσου Ρεπούμπλικας, ο λαός αντέδρασε, ζητώντας δημοκρατικό Σύνταγμα, κάτι που έγινε, αλλά η διαδικασία διεκόπη, γιατί οι Γάλλοι επέστρεψαν, αθετώντας όλες τις "δημοκρατικές" υποσχέσεις τους.

Ας δούμε την ουσία αυτής της πολιτικής, με τα δικά τους λόγια:

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1799, η Ιόνια Γερουσία εκδίδει Θέσπισμα με το οποίο προσδιόρισε με σαφήνεια τι ακριβώς ήθελαν οι Επτανήσιοι από ένα Πολίτευμα και από τις τότε Αυτοκρατορίες.  Με αφορμή την ίδρυση δικαστηρίων στο Αργοστόλι και την αντίδραση - ξεσηκωμό της Παλλικής το Θέσπισμα λέει, διαμαρτυρόμενο: «Οι κάτοικοι του Ληξουρίου και των εξοχών του υποχρεούνται να επαιτώσι την δικαιοσύνην εις την πόλη του Αργοστολίου».  Και στέλνει το μήνυμα : «προκειμένου περί της ευημερίας λαού τινος, ουδείς δύναται να επικαλεσθή δικαιώματα κατ’ αυτής»… «παν κοινωνικόν σώμα δικαιούται να συστήση Αρχάς, ίνα διευθύνωσι και προστατεύσωσι τούτο» .

Κάθε ομοιότης με το σήμερα δεν είναι συμπτωματική. Κάθε περιοχή της Κεφαλονιάς, που το επιθυμεί δικαιούται αυτοκυβέρνηση και αυτονομία. Κάθε περιοχή της Ελλάδας και κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούνται να νομοθετούν. Αυτό είναι η δημοκρατία και όχι αυτό που σήμερα ζούμε. 

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το αίτημα είναι Δημοκρατία, όχι γενικά και αόριστα, αλλά για την Ευημερία του λαού της Κεφαλονιάς, των Ιόνιων Νησιών, της Ελλάδας.

 

            Και οι ομοιότητες με το σήμερα δεν τελειώνουν εδώ. Δεν τελειώνουν ποτέ. Τα μηνύματα του πρώτου κόμματος στην Ελλάδα που είχε σαφή ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά είναι, σήμερα, τραγικά επίκαιρα.

            Μιλάμε για τους Αληθινούς Ριζοσπάστες και θα σταθούμε λίγο στον πολιτικό λόγο των ηγετών τους, Ιωσήφ Μομφεράτο, Ηλία Ζερβό Ιακωβάτο και τον συνεχιστή τους ποιητή Παναγιώτη Πανά.

Θα δούμε τι σήμαινε για αυτούς Ελευθερία, Ένωση, Δημοκρατία, Ανεξαρτησία.

Ο Πανάς, γράφει στην βιογραφία του Ιωσήφ Μομφεράτου:

«Η Αγγλία παρεχώρει την Επτάνησο όπως κατακτήσει ηθικώς την Ελλάδα… μεταφέρη τον Αρμοστήν της από της Κερκύρας εις Αθήνας». 

Και ο Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος γράφει στην αυτοβιογραφία του:

«Η διοίκησις της Ελλάδος γίνεται πλέον, μετά την οκτωβριανήν μεταπολίτευσιν, εξ Ευρώπης». Όπου «οκτωβριανή μεταπολίτευση» ήταν η έξωση του Όθωνα. Όπως και σήμερα έτσι και τότε τις εξεγέρσεις των λαών εκμεταλλεύονται οι Αυτοκρατορίες, όταν δεν έχουν γνώση οι φύλακες.

            Οι Ριζοσπάστες ήταν το πρώτο πολιτικό κόμμα που αντιλήφθηκε την ουσία του πολιτεύματος στην Ελλάδα. Ξεχώρισε το πραγματικά ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος και την πραγματική δημοκρατία από αυτό πουείναι η Ελλάδα, από τότε έως σήμερα. Παριστάνει τη «δημοκρατία» και το  «ανεξάρτητο» κράτος.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από εντολοδόχος και Ύπατη Αρμοστεία μιας  Παγκόσμιας Οικονομικής Αυτοκρατορίας. Και το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η Ευημερία του λαού, επιλέγοντας να εξοφλήσει ψεύτικα χρέη κάποιων λίγων γνωστών άγνωστων δανειστών, οδηγώντας το λαό στη δυστυχία. 

Την ημέρα που οι υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας των Αθηνών γιόρταζαν την "Ένωση", οι πρωτοπόροι του αγώνα για την Ένωση, Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος και Ιωσήφ Μομφεράτος,  κλείστηκαν στα σπίτια τους.

 

Ας γίνουμε Ριζοσπάστες ξανά. Ας ενωθούμε στη βάση των κοινών μας συμφερόντων και όχι των διαφορετικών μας ιδεολογιών.

Σύμφωνα με πολλές πηγές στοιχείων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ, ΟΟΣΑ κ.ά.) οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Το 91% του πληθυσμού έχει υποστεί μείωση εισοδημάτων και έχει προχωρήσει σε περικοπές βασικών ειδών διατροφής και ένδυσης. Τα 2/3 των επιχειρήσεων έχουν μετατραπεί σε υπερχρεωμένους και τον επόμενο χρόνο, με τα νέα φορολογικά μέτρα πάνω από το 60% των φορολογούμενων εκτιμούν ότι θα έχουν αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων. Υπολογίστε τις οικογένειες τους για να καταλάβουμε όλοι για τι αριθμούς μιλάμε. Και οι αρνητικές παρενέργειες της συγκυβερνώσας Αρμοστείας δεν έχουν τελειωμό. Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ έδειξε ότι το 18% του πληθυσμού δεν μπορεί να τραφεί από μόνο του. Και σταματάμε εδώ.

            Οι αριθμοί αυτοί περιγράφουν το κοινό μας πρόβλημα και δείχνουν ποιο είναι το κοινό μας συμφέρον. Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας κατάσταση, είναι η εξαθλίωση της ζωής μας και η κοινή επιθυμία μας για Απελευθέρωση. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτείται Πολιτική Ενότητα.. Ενότητα Πολιτών. Να οργανωθούμε και να αντισταθούμε μαζί. Αυτό το μαζί έχουμε ανάγκη σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για να σταματήσουμε τον κατήφορο, για να πάρουμε τις ζωές και την αξιοπρέπεια μας πίσω. .

            Μπροστά στις δημοτικές εκλογές, δεν είμαστε εδώ για να διαχειριστούμε τα χρέη του δήμου ή τους λιτούς προϋπολογισμούς της Περιφέρειας. Πολλοί είναι αυτοί που ξέρουν να διαχειρίζονται μια επιχείρηση ή ένα δήμο. Με εργαλεία τους Δήμους και τις περιφέρειες, θέλουμε να υπερασπιστούμε τους απειλούμενους από την υπερχρέωση πολίτες, να οργανωθούμε για το παρόν μας, να δημιουργήσουμε ένα μέλλον για τους ανθρώπους. Η Αυτοδιοίκηση να γίνει αυτό που λέει η λέξη. Αυτοκυβέρνηση, μετερίζι αντίστασης και χώρος δημιουργίας, ευημερίας και οικονομικής, πολιτισμικής και ανθρωπιστικής ανόρθωσης.

Θέλουμε μια πατρίδα, δήμο και περιφέρεια που να προστατεύει, να ταϊζει, να στεγάζει, να παράγει, να  ευημερεί. Κανείς απειλούμενος με εξόντωση μόνος του  και αυτό είναι στο χέρι μας. Εκτός από αυτά που θα διεκδικούμε, υπάρχουν και αυτά που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Με αγάπη προς τον συνάνθρωπο, με αλληλεγγύη και συνεργασία, με γνώση και φαντασία, μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας. 

Ας θυμηθούμε τους Ριζοσπάστες κι ας γίνουμε Ριζοσπάστες ξανά . 

Ριζοσπαστισμός είναι η ουσία της πολιτικής, που θα οδηγήσει στην Ανατροπή της Υποτέλειας και στην Εγκαθίδρυση Δημοκρατίας μέσα σε ένα, πραγματικά, Ανεξάρτητο κράτος.

 

ΥΓ: Η επιλογή της 21ης Μαρτίου ως "Ημέρα Επτανησιακής Υπερηφάνειας" είναι έμπνευση του εξαιρετικού ιστολόγιου "Επτάνησος  Πολιτεία"  και του δημιουργού του, Γρηγόρη Κωνσταντίνου Μαρκέτου , παιδίατρου.

Ο Ριζοσπαστισμός των  Επτανησίων και, ιδιαίτερα, των Κεφαλλήνων και Θιακών ήταν παρών και στη Φιλική Εταιρεία και στον αγώνα για την Απελευθέρωση, το 1821. Παρών με τρόπο βροντερό και μαζικό.

Κεφαλονίτες και Θιακοί που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 επιμέλεια Δημ.Φωκά

Ιθάκη και Ιθακήσιοι κατά την Επανάσταση του 1821 , Πέτρου Πετράτου

 

Και από το Ionian State:

21 Μαρτιου 1800... Βγαλτε τις σημαιες μας στα μπαλκονια... Απο την Ερεικουσα μεχρι τα Αντικυθηρα!

 

Και ο α/ρχος ε.α. Γεράσιμος Βαλσαμής:

21 Μαρτίου 1800. 
Είναι το πρώτο αμειγώς αυτόνομο Ελληνικό κράτος που την ημερομηνία αυτή "ανασυστάθηκε" μετά από τους πολλούς αιώνες Ρωμαικής κατοχής του Ελληνισμού, που αυτή η κατοχή συνεχίστηκε με την Ανατολική Ρωμαική αυτοκρατορία (Βυζάντιο) και αργότερα με την Οθωμανική αυτοκρατορία. 
Δυστυχώς όμως, η Ιόνια Πολιτεία δεν άντεξε πολύ. Το 1807, η Ιόνια Πολιτεία, κατακτήθηκε από την Αγγλική αυτοκρατορία. 
Οι αγώνες των ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ για των "Ελλήνων την Ελευθερία" συνεχίστηκαν από τους ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ και τους "ΠΟΛΛΟΥΣ" (Φιλικοί, το πλείστον Κεφαλλήνες) και όταν τελικά η Ιόνια Πολιτεία "ενώθηκε" το 1864 με την "ελεύθερη" Ελλάδα, οι ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ αντί να χαρούν, ΕΚΛΑΨΑΝ!
Και ΕΚΛΑΨΑΝ, διότι ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ότι παραδόθηκαν από τους Αγγλους κατακτητές των, σαν Λάφυρα Πολέμου στην Βρετανική Εποπτεία που είχε επιβληθεί στην "ελεύθερη Ελλάδα" με τη μορφή της Αγγλοσαξωνικής Βασιλείας. 
Να γιατί εμείς οι Επτανήσιοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να εορτάζουμε την 21η Μαίου 1864, αλλά μόνο την 21η Μαρτίου του 1800!
Και για κάτι ΑΠΕΙΡΩΣ πιό δραματικό. Γιατί ουδέποτε έως σήμερα δεν είχε η ΕΛΛΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ!