Share |

Economist: "Έχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχτούν"

Το "επίσημο" γραφείο τύπου της παγκόσμιας τοκογλυφικής ολιγαρχίας το λέει καθαρά. 

 

 

Economist: "Έχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχτούν"

Πηγή:www.capital.gr

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ακολουθούν μία μη βιώσιμη πορεία, αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχτούν» το περιοδικό Economist. Σημειώνει ωστόσο πως αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας των ελλιπών προσπαθειών των κυβερνήσεων των κρατών. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία κατέβαλαν ηρωικές προσπάθειες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Η Ελλάδα παλεύει σκληρά να ελευθερώσει την άκαμπτη αγορά της. Η Πορτογαλία απέρριψε το νέο σκληρό σχέδιο λιτότητας, αλλά η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι γενναία. Και στις τρεις χώρες, το outloοk επιδεινώνεται, εξαιτίας εν μέρει των λαθών που έγιναν σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο.

«Είναι ενδεικτικό της πολυτέλειας των Ευρωπαίων πολιτικών να τρέφουν αυταπάτες, το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel χαρακτήρισε τη σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έλαβε χώρα στις 24-25 Μαρτίου ΄ένα μεγάλο βήμα’ προς την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης στην περιοχή», σημειώνεται στο άρθρο.

Ένας χαρακτηρισμός μεταξύ ανοησίας και αποτυχίας θα ήταν πιο ακριβής.

Η Ε.Ε. επιτάσσει ότι προτεραιότητα των περιφερειακών οικονομιών είναι η συρρίκνωση των ελλειμμάτων προϋπολογισμού, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για την ανάπτυξη. Όσο όμως τα μέτρα λιτότητας υπονομεύουν την παραγωγή της οικονομίας, η αποπληρωμή του τεράστιου χρέους των χωρών αυτών, θα γίνεται ολοένα πιο μακρινό όνειρο. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα καθοδικό σπιράλ, σύμφωνα με το άρθρο Economist, το οποίο προσθέτει ότι η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη θα δυσκολέψει περαιτέρω τις προσπάθειες των χωρών της περιφέρειας να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Πηγή:www.capital.gr