Share |

KYΠΡΟΣ: Στους Δρόμους και Πλατείες ο Λαός γιά Πέμπτη Μέρα ...

από: cyprus  indymedia

Σήμερα Παρασκευή 8μμ, παρά τις "επίσημες" ακυρώσεις της διαμαρτυρίας στο Προεδρικό από το ράδιο και διάφορες ιστοσελίδες, πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι θα είναι εκεί παρόντες.

Μαζί τους και οι διάφορες αυτόνομες ομάδες και δίκτυα που ήταν καθημερινά στο Προεδρικό από την πρώτη νύκτα, βοηθώντας να διατηρηθεί ειρηνικό και καλό πνεύμα και επωμίζοντας διάφορες οργανωτικές πρωτοβουλίες, δηλώνουν ότι θα βοηθήσουν και πάλι απόψε.


Οι ομάδες Έπαλξη (αυτόνομη φοιτητική οργάνωση), Μέτωπο (φοιτητών Ην. Βασιλείου), η Σοσιαλιστική ομάδα Εμπροσθοφύλακας, η Γροθιά TV, η Φιλική Εταιρεία Κύπρου και η Ενδο~Μήδεια /Cyprus IndyMedia δεν θα απουσιάσουν απόψε, παρά τις "ακυρώσεις" της εκδήλωσης .

Τι έγινε την Πέμπτη νύκτα
Εικόνες, Μαρτυρίες, Ανταποκρίσεις

Μιά ειρηνική, μαχητική και πνευματώδης λαοθάλλασσα κατέκλυσε το Προεδρικό και γιά ώρες επεδώθει σε συνθήματα, ανοικτό βήμα με μικρόφωνο που λειτουργούσε ως σύγχρονη και αρχαία Αγορά που εντυπωσίασε τους πάντες!

Ακόμα και κάποια συνήθως πολύ συγκρατημένα συμβατικά Μέσα και Τύπος εκθείαζαν την συγκέντρωση οσάν να ανεδύθει από όνειρο... - δείτε γιά παράδειγμα το άρθρο του Μάριου Δημητρίου με τίτλο:


Μυσταγωγία δημοκρατίας έξω από το Προεδρικό
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/401834

"Εξοργισμένος ο λαός με το διάγγελμα Χριστόφια
Περίπου 10 χιλιάδες λαού απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, ζήτησαν με
μια φωνή, την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησής του.

Μυσταγωγία δημοκρατίας χωρίς προηγούμενο, ψες, έξω από το Προεδρικό
Μέγαρο, όπου 10 περίπου χιλιάδες λαού απ' όλους τους πολιτικούς και
κοινωνικούς χώρους, ζήτησαν με μια φωνή, ειρηνικά και χωρίς την πρόκληση
του παραμικρού επεισοδίου, την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και της
Κυβέρνησής του. Του καταλογίζουν ασήκωτες ευθύνες για τη φονική έκρηξη
στο Μαρί και για το θάνατο 13 αξιωματικών και στρατιωτών της Εθνικής
Φρουράς και πυροσβεστών.

Οργή για το διάγγελμα
«Χριστόφια, Μάρκο, δολοφόνοι» και «Χριστόφια, παραιτήσου κι εσύ κι οι
υπουργοί σου», ήταν η μυριόστομη ιαχή που ακουγόταν χιλιόμετρα μακριά..."

Ακόμα και η εφημερίδα Πολίτης, που συχνά επιδίδεται σε γλύψιμο του καθεστώτος, ιδίως σε ό,τι αφορά την συμμαχία μαζί του υπέρ της ρατσιστικής Διζωνικής, δημοσίευσε πολύ θετικό άρθρο με τίτλο:


"Μιά Θάλασσα Κατηγορώ Δεν ήταν δυό, δεν ήταν τρείς, ήτανε χίλιοι δεκατρείς οι αγανακτισμένοι"
στη σελίδα 3:
http://pdf.politis-news.com/pdf/pdf?-A=242961,pdfview.html&-V=pdffullpaper

Επίσης άλλο άρθρο με τίτλο:


«ΤΙ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΕ;» Χιλιάδες πολίτες έξω από το Προεδρικό "Με την αρχαία αγορά της Αθήνας παρομοίασαν ομιλητές τις απόψεις δεκάδων πολιτών που ακούστηκαν χθες βράδυ από το μικρόφωνο που είχε στηθεί στην εκδήλωση μπροστά από το άγαλμα του Κυριάκου Μάτση στο κυκλικό κόμβο του Προεδρικού..."
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210033&-V=articles

Όλες οι εφημερίδες αναφέρουν πως αυτο-οργανωμένες εκδηλώσεις έγιναν σε όλες τις πόλεις της (δήθεν ελεύθερης) Κύπρου και σε κάποια χωριά.

Μιά Επώνυμη Μαρτυρία


Επιτέλους!

Το γράφω όπως το νιώθω:

Είμαι περήφανος για τον λαό μας. Ξυπνήσαμε. Ωριμάσαμε. Και φαίνεται πως τώρα το εννοούμε:

Φτάνει πια!

Πάνω από 10 χιλιάδες άτομα -είδα με τα μάτια μου να γεμίζει η λεωφόρος Θεμ.Δέρβη στο σημείο εισόδου Προεδρικού μέχρι σχεδόν το βιβλιοπωλείο του Αγρότη- σηκώθηκαν από τον καναπέ και φώναξαν να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ήταν μια συγκινητική ατμόσφαιρα με άτομα κυρίως νέους, αυτούς που οι τηλε-πολιτικοί εύκολα χαρακτήρισαν κατά καιρούς "απολιτίκ", γυναίκες -κυριλέ και μη- αλλά και παππούδες να είναι παρόντες και να διαδηλώνουν.

Δεν είδα ΕΛΑΜ, δεν είδα κομματικές σημαίες, δεν είδα σύμβολα που διχάζουν. Δεν έπεσαν δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί κάθονταν ανέμελα κάτω από τα δέντρα του Προεδρικού.

Ακόμα και τα λίγα "ακραία" και "φανατισμένα" συνθήματα που ακούστηκαν , δεν επισκίασαν την ομορφιά και τη δημοκρατικότητα της νύχτας.

Πάνω σε πρόχειρα ξύλα, στήθηκε μια αυθεντική εκκλησία του δήμου. Όποιος ήθελε μπορούσε να πάρει το μικρόφωνο και να εκφράσει τις θέσεις του. Χωρίς λογοκρισία. Χωρίς έλεγχο. Οι χιλιάδες πολίτες χειροκροτούσαν αυτά που τους έβρισκαν σύμφωνους και αδιαφορούσαν για τους λίγους γραφικούς που μίλησαν και είπαν τα δικά τους.

Από τα πολλά που άκουσα ξεχωρίζω το γράμμα του πρώτου εξάδελφου του Προέδρου Χριστόφια από την Αγγλία, ο οποίος του ζήτησε να παραιτηθεί, ενός εκπροσώπου των συγγενών των νεκρών της "ΗΛΙΟΣ" και μια νέας φοιτήτριας που είπε ένα μεγάλο "ευχαριστώ γιατί επιτέλους ξυπνήσαμε!"

Η πρωτόγνωρη ομορφιά της νύχτας ήταν στο ότι όλοι ήταν εκεί: δεξιοί, αριστεροί. Εντόπισα οπαδούς του ΑΠΟΕΛ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Που φώναξαν κατά του Παπασάββα, του Μολέσκη, του Υπαρχηγού -που είναι να απορεί κανείς γιατί δεν παραιτείται.

Είδα γυναίκες, πολλούς νέους, άντρες της εργατιάς. Ήταν η Κύπρος στα καλύτερά της. Η Κύπρος που μας αποκαλύπτεται αυθεντικά , ίσως για πρώτη φορά.

"Οι πολιτικοί μας δίχασαν σε δεξιούς και αριστερούς και ορίστε τα χάλια μας! Είμαστε δαμε ενωμένοι τζιαι θέλουμε όσοι δεν κάμνουν καλά τη δουλειά τους να πάνε σπίθκια τους!" μια από τις παρεμβάσεις που καταχειροκροτήθηκαν.

Η οργή ξεχύλισε μετά το ατυχέστατο διάγγελμα του Προέδρου. "Δεν είπε ούτε μια συγγνώμη. Μας αποκάλεσε φασίστες και ακραίους. Ε όχι κύριε μου! Είμαστε δημοκράτες και ζητούμε να παραιτηθείς!"

Έπιασα στην κουβέντα αρκετά άτομα: όλοι τους μου φάνηκαν ενθουσιασμένοι με αυτό που ζούσαν.

Πέτυχα ένα - δυο φοιτητές μου από το πανεπιστήμιο. "Ήρταμε που τον Πρωταρά κύριε. Εν το χάναμε με τίποτε. Εν πράματα τούτα να γίνουνται τζιαι εμάς να μεν μας ακούει κανένας;"

Είδα κουλάτους τύπους με τα ποδήλατά τους και άτομα με τους σκύλους τους να κάθονται στον κυκλικό κόμβο και να συζητούν για όσα μας συγκλόνισαν τις τελευταίες μέρες. Ο κάθε ένας όπως αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις. Με ένα κοινό συμπέρασμα: η κυβέρνηση έχει ασήκωτες ευθύνες. Και πρέπει να λογοδοτήσει.

Στην ατζέντα όμως όσων ήταν εκεί ήταν η αδιαφάνεια, το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η κομματικοκρατία. Η ανεργία, η οικονομική κρίση.

Ήταν όλα όσα οι πολιτικοί μας λένε ότι θα λύσουν. Αλλά μένουν μέχρι εκεί.

Δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτή η προσπάθεια. Δεν ξέρω αν είναι ένα πυροτέχνημα που θα σβήσει ή ένα κίνημα που θα οδηγήσει κάπου.

Είδα συγκινημένα παιδιά να βλέπουν τις χιλιάδες του κόσμου που ήταν εκεί και να λένε "Επιτέλους! Είμαστε πολλοί! Εξυπνήσαμε!"

Είδα παππούδες να νιώθουν περηφάνια και να διεκδικούν αξιοπρέπεια για τον τόπο.

Απόψε, σε αυτή τη θερμή νύχτα της Λευκωσίας, ένιωσα τη φλέβα της Κύπρου να κτυπά δυνατά.

Ζήσαμε μια νύχτα που έμεινε στην ιστορία. Που έδωσε απαντήσεις. Διέξοδο.

Εαν η πολιτική ηγεσία πιάσει τον κοινωνικό αυτό παλμό, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Διαφορετικά, η συνέχεια μπορεί να ανεξέλεγκτη.

Μετά την ειρηνική ληξη του συλλαλητηρίου, το οποίο μάλλον είχε χαρακτήρα συνέλευσης, μαζέψαμε τα σκουπίδια που αφήσαμε στο δρόμο.

Βρέθηκα στην Πανδώρα για πίτσα.

Δυο πιτσιρίκια με μαύρα φανελάκια , ετοιμάζονταν να φύγουν με τη βέσπα τους.

"Θα πάτε και αύριο;" τους ρώτησα αυθόρμητα χωρίς να τους ξέρω , χωρίς να τους πω οτιδήποτε άλλο.

"Εν έσιη τσάνς να μεν πάμε!"

Η Κύπρος αποφάσισε να μιλήσει. Ας δυναμώσουμε τη φωνή της!

Δημοσιεύτηκε με τίτλο "Επιτέλους!" από τον Μαρίνο Κλεάνθους, εδώ:
http://marinoskleanthous.com/epitelous