Share |

O ριζοσπαστισμός που ξεχάσαμε επιστρέφει στην Κεφαλλονιά

Οι "επίσημοι" γιορτάζουν την "¨Ενωση" κι εμείς τιμούμε τους ριζοσπάστες.

 

"Ρι ζοσπαστισμός είναι η νίκη της αλήθειας πάνω στο ψέμα", έλεγε ο Παν. Πανάς.

Το Ριζοσπαστικό Κόμμα των επτανησίων ήταν το πρώτο ιδεολογικό - πολιτικό κόμμα της Ελλάδας. Ως τότε , είχαμε το αγγλόφιλο, το ρωσόφιλο ή το γαλλόφιλο.

Οι πρωτεργάτες ξεκίνησαν από την Κεφαλλονιά, μετά τις αιματηρές εξεγέρσεις των αγροτών στον Σταυρό της Ιθάκης (1848) και στη Σκάλα (1849).

Ηγετικές φυσιογνωμίες ήταν πολλοί, με εξέχουσες τους εξόριστους για πολλά χρόνια, Ιωσήφ Μομφεράτο και Ηλία Ζερβό - Ιακωβάτο.

 

Με συνδετικό κρίκο την κοινή γλώσσα και την κοινή πίστη, οι ριζοσπάστες , επηρεασμένοι από τα ρεύματα της εποχής και τις επαναστάσεις του 1848, είχαν στόχους εθνικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς. Η Ένωση ήταν συνώνυμο της ελευθερίας και της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

Το τελευταίο αποτέλεσε σημείο τριβής στους κόλπους του κόμματος και οδήγησε στη ρήξη και τη διάσπαση του ριζοσπαστικού κόμματος. Με τη  βοήθεια των άγγλων, την εξορία των ηγετών και τη νοθεία στις εκλογές της Κεφαλλονιάς, στην ηγεσία του ριζοσπαστικού κόμματος ήρθαν πολιτικάντηδες, σαν τον Κ.Λομβάρδο. Αυτοί εξυπηρετώντας τις νέες επιλογές της Αγγλικής Προστασίας, απογύμνωσαν τον ριζοσπαστισμό από κάθε κοινωνική και φιλοσοφική παράμετρο και αρκέστηκαν να πανηγυρίσουν την "ένωση" με την Ελλάδα, ως δώρο στο νέο βασιλιά Γεώργιο, το 1864.

 

Οι αληθείς ριζοσπάστες σιώπησαν, δηλώνοντας πως "η Υπάτη Αρμοστεία μεταφέρθηκε από την Κέρκυρα στη Αθήνα" (Ηλίας Ζερβός). Και, φυσικά, δεν πανηγύρισαν, ούτε γιόρτασαν την "ένωση", για την οποία είχαν φυλακιστεί και εξοριστεί.  Γνώριζαν πως η πολυπόθητη ένωση, με την Ελλάδα  υποτελή στα κελεύσματα των ισχυρών,  δεν σήμαινε ελευθερία.  Και είχαν δίκιο.

---------------------------------------------------------------

Σήμερα, ο  ριζοσπαστισμός που ξεχάσαμε επιστρέφει. Είναι σαφείς οι ενδείξεις πως κάτι αλλάζει στο μικρό μας τόπο. Οργανωμένα κινήματα πολιτών, το κλείσιμο της πόλης στις 23/2, οι αντιδράσεις στις 25/3, το διώξιμο του ΣΔΟΕ και αυτή την περίοδο γίνονται αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, για την επόμενη μέρα. 

Οι Κύπριοι, αλλά και άλλα κινήματα προτείνουν στην Κεφαλλονιά να αναλάβει τη διοργάνωση συνεδρίου κινημάτων από όλη την Ελλάδα.

Οι συγκροτημένες κινήσεις πολιτών για πραγματική δημοκρατία αποτελούν πλέον την νέα πραγματικότητα  στην Κεφαλλονιά και να θυμηθούμε πως αυτό που τέθηκε στις πλατείες της Ισπανίας στις 15/5 είχε τεθεί στην Πλ. Καμπάνας στις 23/2:

 

"ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ .

-          Αρνούμαστε το δημόσιο χρέος

-          Απαιτούμε πάγωμα χρεών ιδιωτών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς το δημόσιο και τις τράπεζες, γιατί η αγορά και η κοινωνία έμεινε χωρίς χρήμα , εξ αιτίας των πολιτικών σας.

-          Θέλουμε να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης δημόσιας περιουσίας και να αποδοθεί στο λαό και τις τοπικές κοινωνίες για αξιοποίηση προς όφελος όλου του πληθυσμού.

-          Θέλουμε εργασία, παιδεία, περίθαλψη, ασφάλεια, σύνταξη.

-          Θέλουμε πίσω τη ζωή μας, την αξιοπρέπεια μας, την πατρίδα μας .

 

Κι επειδή δεν πιστεύουμε πως κάτι από αυτά τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν, από το σημερινό κομματικό σύστημα, που δεν τολμά να πει πως η χώρα μας βρίσκεται υπό κατοχή, ξεκινάμε ένα μεγάλο αγώνα, ζητάμε, διεκδικούμε και θα επιβάλλουμε, με τη μεγαλύτερη συσπείρωση ανθρώπων, που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα:

-          Την Απελευθέρωση της  Χώρας από την οικονομική εξάρτηση και την τιμωρία όσων λειτούργησαν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, διαχρονικά, και έφεραν τη χώρα, σε κατάσταση υποδούλωσης και τους έλληνες σε συνθήκες εξαθλίωσης.

-          Επειδή, την ώρα που η κυβέρνηση μετατρέπει την άρνηση και την ανυπακοή των πολιτών σε ποινικό αδίκημα, την ίδια ώρα, οι πολιτικοί έχουν εξασφαλίσει  συνταγματική ασυλία, εμείς ζητάμε και θα αγωνιστούμε για τη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού κινήματος, που θα απαιτήσει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, για την τιμωρία των ενόχων και τη δημιουργία μιας δημοκρατίας, όπου οι εκπρόσωποι θα ανακαλούνται, όταν παραβιάζουν τη λαϊκή βούληση και οι νόμοι θα εγκρίνονται από το λαό, με δημοψηφίσματα.

(απόσπασμα από το ψήφισμα στην Πλ.Καμπανας

----------------------------------------------------------------

Το "Δίκτυο Ιθάκη" , ασήμαντη ομάδα ανθρώπων , καλεί όλους  και τον καθένα χωριστά να σταθούν ξανά στις επάλξεις, ως ότου φύγει η κατοχή.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα.

-------------------------------------

Η ιστορία δεν είναι το χτες. Είναι αυτό που φτιάχνεις σήμερα.

Την ιστορία τη γράφεις,  με δυο τρόπους : Είτε συμμετέχοντας είτε απέχοντας. Διαλέγεις.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

(φοτό, από την εκδήλωση στα ΤΕΙ. Το πρωτοσέλιδο σατυρικής εφημερίδας της εποχής)