ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΕΜΕΙΣ;


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ, γιατί ο τρόπος Του μόνο σε Ανάσταση οδηγεί. Όσοι τον υιοθετούν παύουν να είναι ζώντες νεκροί. Ανασταίνονται, εξέρχονται από μία ζωή εν τάφω, και οι πράξεις τους αποκτούν Αιώνια Ζωή.
Αυτή είναι η Αλήθεια και η παρακαταθήκη που μας άφησε, καλώντας μας να τον μιμηθούμε. Αφήνοντας πίσω το Σώμα και το Πνεύμα Του, την Εκκλησία Του, μας άφησε τον ζώντα τρόπο Του.
Τον Έχουμε; Έχουμε την Εκκλησία Του; Την λειτουργούμε; Μήπως η απουσία της σημαίνει ζωή εν τάφω; Μήπως δεν Τον κρατήσαμε ζωντανό: Μήπως μοιάζουμε στους φαρισαίους;
Μήπως μετά τους Βαυαρούς, το νεοελληνικό κράτος και οι μισθωτοί ποιμένες του συνέχισαν και ολοκλήρωσαν την διάλυση της Εκκλησίας Του και την αντικατάστασή της με τυπολατρικά καθήκοντα; Μήπως μας φορτώνουν με ασήκωτα βάρη, σύμφωνα με την κατηγορία Του κατά των φαρισαίων;
Ρητορικές οι ερωτήσεις.
Αυτό που ξεκίνησαν οι Βαυαροί το 1833 συνέχισαν οι κρατικοί ποιμένες μετά το 1864 και την ένωση των επτανήσων με την Ελλάδα. Το έργο ολοκλήρωσαν το 2019, καταργώντας με νομικό φετφά της “Ιεράς” Συνόδου και με δικαστική επικύρωση και συνενοχή την τελευταία Συναδελφική Εκκλησία στα Επτάνησα.
Μήπως, όμως, πριν την νομική της κατάργηση, την είχαμε καταργήσει στην πράξη; Μήπως έχουμε λησμονήσει πώς ήταν και πώς λειτουργούσε η Εκκλησία του Χριστού;
Μάλλον ναι.
ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ; ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΞΑΝΑ;
Ο Πλάτων έλεγε πως η Πολιτική είναι η Ηθική στην πράξη. Σκοπός της Πολιτικής είναι η Ηθική εκπαίδευση του λαού, βασισμένη στον Έρωτα που ενώνει. Η Πολιτική είναι -πρέπει να είναι- το παράδειγμα. Μαζί με τον Αριστοτέλη, κατέτασσαν την Πολιτική πράξη στις Επιστήμες. Ήταν η Επιστήμη των Επιστημών.
Είναι;
Επειδή ο λαός διδάσκει και με λαϊκές παροιμίες κι επειδή το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, ας ξεκινήσουμε από το κεφάλι:
Αντί για κόμματα που διαιρούν, ας ανασυγκροτήσουμε τις εκκλησίες του Δήμου με τον τρόπο του Χριστού.
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΝΤΟΛΗ:
«Εσείς όμως να μη δεχτείτε να σας αποκαλούν “δάσκαλέ μου”. Ένας είναι ο δάσκαλός σας, ο Χριστός· κι εσείς όλοι είστε αδελφοί. Και πατέρα σας μην ονομάσετε κανέναν στη γη, γιατί ένας είναι ο Πατέρας σας: ο ουράνιος. Μην ονομαστείτε “ηγήτορες”, γιατί ο ηγήτοράς σας είναι ένας: ο Χριστός. ὁ δὲ μείζων ὑμῶν ἔσται ὑμῶν διάκονος. ὅστις δὲ ὑψώσει ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, καὶ ὅστις ταπεινώσει ἑαυτὸν ὑψωθήσεται» .
(Ματθ., 23, 8-10).
ΚΙ ΟΜΩΣ, ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ:
Από το 2011, όταν ο λαός έθεσε το θέμα στις συνελεύσεις των πλατειών, μόνο κάποιοι ελάχιστοι, από τις “κεφαλές”, έχουν προσέλθει σε βοήθεια του σώματος. Δεν επαρκούν, ούτε είναι και οι καλύτεροι για το δκοπό της Ελευθερίας. Οι κεφαλές κωφεύουν. Έχουν απομείνει ο Χριστός και τα πτωχά στο πνεύμα μέλη. Και έτσι θα προχωρήσουμε, αλλά νεοφαρισαίοι μη συνεχίζετε να παριστάνετε τους αφυπνισμένους, τους αφυπνιστές και να βρίζετε το λαό “που δεν ξεσηκώνεται”. Μετάθεση δική σας ευθύνης είναι οι ύβρεις σας. Ύβρις προς τον Θεό και τους ανθρώπους.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ. Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΨΑΧΝΕΙ.
Μελετάτε και ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ τις Γραφές.
Ήταν το Πολιτικό Σύνταγμα των Ελλήνων επί 18 αιώνες.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΞΑΝΑ.
Ακολουθεί το καταστατικό των Συναδελφικών Εκκλησιών. Για να μαθαίνουμε και να ξέρουμε.
(Επί 5 αιώνες δεν είχαν κανονισμό. Είχαν σχέσεις, είχαν και τα Ευαγγέλια. Οι Ενετοί πρώτοι στον 18ο αιώνα και οι Άγγλοι στον 19ο, έφτιαξαν κανονισμούς, βασισμένους στις συνήθειες των πιστών).
Κανονισμός Συναδελφικών Εκκλησιών, 1857