KΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΡΓΟ INTERNET ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΙ, ΕΝΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΡΓΟ INTERNET ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

(το γρηγορότερο στη Ρουμανία)

 

Το παρόν γράφεται με αφορμή την εμπειρία ενός φίλου.

Βρέθηκε σε χώρα που στην κινητή τηλεφωνία δεν έχει δική της τεχνολογία. Τις ίδιες μάρκες εισάγουμε και χρησιμοποιούμε.

Το καρτοκινητό που έβαλε κοστίζει ένα ευρώ το μήνα. Και, κάθε τόσο, λαβαίνει μηνύματα που του λένε πως αν ως αύριο βάλεις ένα ευρώ θα έχεις δώρο άλλον ένα μήνα (άλλο ένα ευρώ).

Στην ελληνική εταιρεία, πρέπει να βάλει, ξεκινώντας από 13 ευρώ.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Σε ένα μήνα, κατανάλωνε, κατά μέσο όρο, λιγότερο από 1,5GB δεδομένα (data). Στην Ελλάδα, κατανάλωσε 1,5GB σε μία μέρα.

Δεν θα πούμε πως το κόστος είναι μεγαλύτερο κατά 13Χ30 φορές, γιατί δεν μπορούμε να αντιστοιχίσουμε το κόστος των κλήσεων και των μηνυμάτων.

Θα πούμε μόνο πως είναι πολλές δεκάδες φορές μεγαλύτερο.

 

Η Ελλάδα και ο κόσμος

Συγκρίνοντας δύο κράτη, συγκρίνουμε μόνο το ποιο από τα δύο κλέβει περισσότερο. Τίποτε άλλο. Κανένα κράτος δεν είναι αξιοζήλευτο.

Όλα κλέβουν, γιατί αυτή είναι η φύση του κράτους, από τότε οι πρωτόγονες κοινωνίες επέλεξαν να φύγουν από την κατάσταση της πάνοπλης παλλαϊκά κοινότητας και να αναθέσουν την φύλαξη και την ασφάλεια σε κάποιους λίγους άλλους. Τότε, έκλεβαν όσοι είχαν το μονοπώλιο των όπλων. Σήμερα, κλέβουν όσοι κατέχουν το μονοπώλιο του χρήματος και του πλουτισμού. Οι νόμοι του κράτους ρυθμίζουν ποιος θα πλουτίσει και ποιος θα δυστυχήσει, αλλά με τις τεχνικές χειραγώγησης μας μπερδεύουν και δεν το βλέπουμε.

 

Με αφορμή, το περιστατικό που μας εξέθεσε ο φίλος, ψάξαμε στο διαδίκτυο. Και βρήκαμε: Which country is home to the most expensive phone bill?

The 20 countries with the most expensive phone service

The following are the most expensive countries in the world for phone service:

  1. Equatorial Guinea – $49.67
  2. Falkland Islands – $44.56
  3. Saint Helena – $39.87
  4. São Tomé and Príncipe – $30.97
  5. Malawi – $25.46
  6. Chad – $23.33
  7. Namibia – $22.37
  8. Turkmenistan – $21.41
  9. Tokelau – $20.48
  10. Bermuda – $19.80
  11. Yemen – $15.98
  12. Cocos (Keeling) Islands – $13.47
  13. Cayman Islands – $11.97
  14. Caribbean Netherlands – $10.94
  15. Kiribati – $9.94
  16. Virgin Islands (British) – $9.54
  17. Central African Republic – $9.03
  18. Cyprus – $8.84
  19. Seychelles – $8.64
  20. Greece – $8.16

Επί 230 κρατών, βρισκόμαστε στην 20η θέση της ακριβότερης κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή, της τηλεφωνίας, μια και αυτή τείνει να γίνει ο αποκλειστικός τρόπος τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Έχουμε, μετά την Κύπρο, την ακριβότερη τηλεφωνία στην Ευρώπη.

Ποιες είναι οι χώρες που είναι πιο ακριβές από μας;

Είναι απομακρυσμένα νησιωτικά συγκροτήματα, χώρες της υποζαχάριας Αφρικής, η εμπόλεμη Υεμένη και το Τουρκμενιστάν.

 

Όταν οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, όπως η επικοινωνία, η ενέργεια, οι υποδομές, μαζί με την φορολογία, την τοκογλυφία και τους νόμους, δημιουργούν ένα πανάκριβο πλαίσιο κοινωνικής λειτουργίας, όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες γίνονται κι αυτές πανάκριβες.

Μόνο η ζωή μας γίνεται φτηνή.

Αν αποκτήσουμε τη γνώση, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή προς το καλύτερο.

Αρκεί να συνεργαστούμε δημιουργικά.

Το «Έργο Ιθάκης» (προσωρινό όνομα), είναι μία σχέση ανθρώπων που έτυχε να κατοικούν στο αρχαίο Βασίλειο του Οδυσσέα, η οποία δεν αρκείται σε διαπιστώσεις. Δεν διαμαρτύρεται, δεν κατηγορεί και δεν επιτίθεται στο υπάρχον κλεπτοκρατικό καθεστώς. Το αλλάζει. Θέλει και προσπαθεί να διορθώνει το πρόβλημα, χτίζοντας στέρεα παραδείγματα πάνω σε εναλλακτικές διαδρομές.

Αν μη τι άλλο, προσπαθεί. Έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν. Τον δρόμο τον ανοίγουμε, βαδίζοντας, αφού σμίξουμε δυνάμεις με επιθυμίες και γνώσεις. Τις λύσεις θα τις βρούμε μαζί.

Όσοι πιστοί στον εαυτό τους και στους πλησίον τους, προσέρχονται.

(Έχουμε μάθει πως «πλησίον» είναι όποιος χρειάζεται τη βοήθεια μας).

Εκδήλωση ενδιαφέροντος και αιτήσεις συμμετοχής για τη δημιουργία μιας δικής μας, δημοκρατικής επικοινωνίας, κοινωνίας και πολιτείας στην ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση ithacanet.gr@gmail.com

Άμα θέλουμε, μπορούμε.

Για τους ανθρώπους που σμίγουν, αποφασιστικά, όλα γίνονται. Στον καθένα μας αναλογεί ίσο μερίδιο ισχύος από την ενωμένη ανθρώπινη υπερδύναμη. Υπάρχει τρόπος να έχουμε τόσους πολλούς ηγέτες που να μη χρειάζονται ηγέτες. Διάκονοι και ταπεινοί απόστολοι πράξεων και ιδεών οι πρώτοι μεταξύ ημών των ίσων. Ιερείς όλοι μας. Ναοί ο καθένας μας ενός πανανθρώπινου σκοπού.

 

Υπογραφή της πρόσκλησης :

ΕΡΓΟ ΙΘΑΚΗΣ, για την επιστροφή στην Ιθάκη.

Για να φύγουμε από τη βαρβαρότητα του άδικου πλουτισμού και να επιστρέψουμε στον μεγάλο ανθρώπινο πολιτισμό, που από την Ιθάκη και τον Όμηρο ξεκίνησε. Συμβολικά και κυριολεκτικά.