Μήνυμα από την Ιθάκη του Ομήρου


ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ

Ο καθένας από μόνος του και φτιάχνοντας μικρές παρέες ομοϊδεατών, δεν σώζεται από τη λαίλαπα που εξαπέλυσαν οι υπερπλούσιοι του Νταβός.

Στην Ιθάκη, στις 19 Αυγούστου 2023, δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας Εκκλησίας του Δήμου με τον τρόπο του Χριστού. Εκείνο που μετρά στις Εκκλησίες του Δήμου είναι οι πράξεις και όχι μία ανακοίνωση. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να γίνουμε Εκκλησία με τον τρόπο των Συναδελφικών Εκκλησιών της Επτανήσου.

Στο δρόμο για το Κοινωνείν, για το Αληθεύειν, για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία.

 

Τι σημαίνει Δημοκρατία με τον τρόπο του Χριστού:

Η Δημοκρατία είναι Αντιεξουσία, γιατί «Όλες οι εξουσίες ανήκουν στον διάβολο». Αυτό είπε ο διάβολος στον τρίτο πειρασμό προς τον Ιησού, προσπαθώντας να τον πάρει με το μέρος του και να τον βάλει στο δρόμο του κακού. Κι ο Ιησούς του γύρισε την πλάτη, γνωρίζοντας πως οι εξουσίες δεν αλλάζουν ιδιοκτήτη: «Ύπαγε οπίσω μου σατανά». Ο Ιησούς αντιστάθηκε σε τρεις πειρασμούς και μας κάλεσε να τον μιμηθούμε, δίνοντας τις απαντήσεις:

  1. Ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με άρτο. Έχει και ψυχή και ελευθερία και πίστη στο Θεό.
  2. Δεν πρέπει να περιμένει να δει ή να πράξει θαύματα για να νιώσει ισχυρός. Είναι σίγουρος κι έχει πνευματική επάρκεια και ανεξαρτησία από τη Χάρη και την παρουσία του Θεού.
  3. Καμία σχέση με τις κάθε μορφής Εξουσίες. Δεν υπάρχει διαχωβρισμός σε καλές και κακές εξουσίες.

Σήμερα, αυτό που ήξερε ο Ιησούς για πειρασμούς και μας κάλεσε με το παράδειγμα Του να αντισταθούμε εμείς το έχουμε ξεχάσει.

 

Ο Χριστός έδειξε πολλές φορές τον ρόλο της εξουσίας και των υπηρετών της, δείχνοντας, ταυτόχρονα, και τον τρόπο με τον οποίο θα ξεφύγουμε από τον θανάσιμο εναγκαλισμό τους:

25  ὁ δὲ Ἰησοῦς προσκαλεσάμενος αὐτοὺς εἶπεν· 27 κι όποιος από σας θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να γίνει δούλος σας. 28 Όπως κι ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει και να προσφέρει τη ζωή του λύτρο για όλους» (Ματθ. 20, 25-28).

Πιο σαφές για το ρόλο των εξουσιών και τον τρόπο τον δικό μας δεν γίνεται.

Όταν κάποιοι λένε «διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους), εμείς ξέρουμε πως πρέπει να καταργηθεί ο διαχωρισμός του λαού από την εκκλησία του και το κράτος του.

Εκκλησία και Κράτος ανήκουν στον λαό και τα δυο μαζί συνθέτουν τη Δημοκρατία του.

Να τα πάρουμε πίσω, γιατί Δημοκρατία χωρίς Εκκλησία δεν μπορεί να υπάρξει.

Γιατί Χριστιανοί χωρίς Εκκλησία δεν μπορούν να υπάρξουν.