Επεισόδιο στο Ληξούρι: “Καλά τους έκαμαν”.


Συνομιλία με ένα παιδί:

  • “Έμαθες τι έγινε στο Ληξούρι;”
  • Έμαθα.
  • “Καλά τους έκαμαν. Οι μπάτσοι έχουν παραπάρει αέρα”.

Εσείς θα νομίσατε πως ο τίτλος αφορά το “καλά έκαμαν στα παιδιά, που συνελήφθησαν, μετά από καταδίωξη, επειδή δεν σταμάτησαν σε σήμα των αστυνομικών οργάνων, που αντιστάθηκαν στην αρχή και οπλοφορούσαν“.

Πριν λίγες μέρες, είχα κληθεί μάρτυρας κατηγορίας ( ; ) , γιατί είχε βρεθεί σπασμένο το τζάμι του αυτοκινήτου μου και είχε συλληφθεί ένας ανήλικος. Να πω τι; Δεν είπα, όχι γιατί δεν ήθελα, αλλά γιατί δεν ήξερα πως τα ονόματα των ανήλικων δεν αναρτώνται στον πίνακα των δικάσιμων κι έτσι έχασα τη δίκη.

Στον κόσμο της παραβατικότητας των παιδιών, οι ποινές είναι παράσημα, τιμή και δόξα. Οι “τιμωρημένοι” ανεβαίνουν στην εκτίμηση των υπολοίπων.

Τι δικάζουν; Τι τιμωρούν; Ποιον επαινούν;

Ναι. Συναναστρέφομαι παιδιά που ζουν μέσα στην παραβατικότητα. Έχω τους λόγους μου. Είμαι γέννημα της παιδικής συμμορίας του Αρχαγγέλου στο Αργοστόλι και είμαι υπερήφανος γι΄αυτό. Μαζί με τον Γεράσιμο Ποταμιάνο του Καρόλου, στέλεχος της Ε.Ε., τον Κώστα Μωραϊτόπουλο, έμπορο, τον Μητροπολίτη Γεράσιμο Φωκά, τον Ανδρέα Χέλμη, αρχιτέκτονα, τον Γεράσιμο Πετράτο (Μπαμπίνο), ιδιοκτήτη πρακτορείου Προπό,  και γράφω μόνο όσους θυμάμαι, πρόχειρα, από αυτούς που έφυγαν από τη ζωή. Έμαθα – μάθαμε- τη ζωή.

Καμία σχέση με τα σημερινά. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είχε πολιτισμό και μας καθοδηγούσε σιωπηλή. (Και είναι άλλο θέμα το τι είναι “πολιτισμός”).

Σήμερα, η παραβατικότητα / εγκληματικότητα διδάσκεται / καλλιεργείται στα σχολεία.

Ήταν 2009, όταν ο καταργημένος σήμερα, μαζί με το ΚΕΘΕΑ και τις άλλες κοινότητες απεξάρτησης,  ΟΚΑΝΑ,  παρουσίασε έρευνα που έγινε στα σχολεία της Κεφαλονιάς. Η εκδήλωση έγινε στη Βιβλιοθήκη και είχα πάει:

Έως 25% των αγοριών της τρίτης του Λυκείου είχαν κάμει, τουλάχιστον μία φορά, χρήση ναρκωτικών“.  Αυτό το πόρισμα προέκυπτε από τις απαντήσεις των παιδιών σε ερωτηματολόγιο που είχαν μοιράσει στα παιδιά.

Μετά την ενημέρωση, είδα καθηγητές και τοπάρχες να αποχωρούν, χωρίς καμία αντίδραση.

Σε έρευνες του ΚΕΘΕΑ και των άλλων καταργημένων σήμερα οργανισμών, είχε εντοπιστεί πως η ηλικία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών ήταν η ηλικία 13-17 ετών. Η σχολική ηλικία.

Τα παιδιά εκείνης της γενιάς μαθητών ήξεραν με ονόματα και διευθύνσεις βαποράκια, διακινητές, και εμπόρους. Κι επειδή οι καλοθελητές, πάντα, ρωτούν “κι εσύ τι έκανες”; , έκαμα μία μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα, ζητώντας την “μη εμπλοκή της τοπικής αστυνομίας στην έρευνα” και έγραψα και ένα άρθρο με τίτλο “Η αποχή είναι ψήφος“. Ήταν παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2010 και αιτιολόγησα τη στάση μου, λέγοντας πως δεν βλέπω ψηφοδέλτιο που να μην έχει ανθρώπους προστάτες εμπόρων ναρκωτικών. Υπερβολικό; Δεν πειράζει. Έγραψα και μερικά άρθρα στο “Νυστέρι”, για την κατάσταση. Μπορώ να πω κι άλλα, αλλά δεν θα πω, γιατί είναι έως και ανατριχιαστικά και αφορούν ανθρώπους που ζουν. Δεν έχετε δει / ακούσει πατέρα να δίνει ναρκωτικά στο παιδί του. Ήμουν και παραμένω ένας φοβισμένος άνθρωπος. Και την καταγγελία, από φόβο την έκαμα. Με είχαν απειλήσει, μέσω ανώνυμου προφίλ στο  internet. Αυτό που, πάντα, φοβόμουν ήταν την εξουσία, την παιδεία της και τον τρόπο της να γεννά έναν τερατώδη και απάνθρωπο κόσμο.

Από την ανοχή της  διακίνησης ναρκωτικών έως τη σημερινή κατάσταση της γενικευμένης παραβατικότητας και της νομιμοποίησης των “καλών” ναρκωτικών, η απόσταση ήταν μισό βήμα.

Ποιος φταίει;

Ο τελευταίος που φταίει είναι τα παιδιά.

Λύσεις; Αν ήθελαν , μπορούσαν.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ , ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΓΝΩΜΗ. ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ.

 

ΥΓ: Σε είδηση, είδα πως κάποια αστυνομική υπηρεσία επέρριψε ευθύνες στην οικογένεια. ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ. (Κι αυτό αφορά κι εμένα).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, προσκαλώντας για την ανασυγκρότηση των παλιών ανθρώπινων σχέσεων, για την παραγωγή και την αγωγή. Για την υγεία και τη ζωή. Καλλιεργούμε παλιούς σπόρους. Ούτε υβρίδια, ούτε μεταλλαγμένα. Ούτε μεσάζοντες. Η παιδεία των παιδιών μας είναι υπόθεση δική μας. Η φύση και η καλλιέργεια της, για να καρποφορήσει,  θα διδάξει, μαζί μας και σε μας και στα παιδια,  την αναγκαία πειθαρχία.

Καλλιέργεια γης και ανθρώπων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν: ithakinetwork@gmail.com