Share |

το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κλείνει.

Με σκανδαλώδη διάταξη και συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, το ελληνικό κράτος αποπληρώνει τα χρέη του Λαμπράκη!

Όπως διαβάζουμε στο Κουτί της Πανδώρας, το ελληνικό κράτος θα αποπληρώσει τα χρέη του Χρ. Λαμπράκη, καθώς χθες ψηφίστηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο επί της αρχής που περιλαμβάνει την διάταξη που προβλέπει την αποπληρωμή δανείου του Μεγάρου Μουσικής από το ελληνικό κράτος.

Με σκανδαλώδη διάταξη το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποπληρώσει δάνειο 95 εκατ. ευρώ που πήρε το 2007 από την Εθνική Τράπεζα ο Χρήστος Λαμπράκης. Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως ο Λαμπράκης είχε για εγγυητή του δανείου το ελληνικό Δημόσιο και τώρα που το Μέγαρο Μουσικής επικαλείται οικονομικά προβλήματα, το Δημόσιο καλείται να αποπληρώσει το χρέος.

Το Δημόσιο είχε εγγυηθεί γι’ αυτό το δάνειο και πλέον στον καινούργιο νόμο σημειώνει πως αναλαμβάνει την υποχρέωση πληρωμής των δόσεών του χωρίς να έχει μελλοντικά απαιτήσεις από τον ΟΜΜΑ. Πρόκειται για δάνειο 25 χρόνων με εξαμηνιαίες δόσεις, αξίας 95 εκατ. ευρώ και περίοδο χάριτος 6 χρόνων για το κεφάλαιο.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν συνάντησε «σθεναρές» αντιδράσεις στη Βουλή και μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς επιχειρηματολόγησε υπέρ της ψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης λέγοντας ότι σε περίπτωση καταψήφισης το Μέγαρο Μουσικής κινδυνεύει να κλείσει.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η Νέα Δημοκρατία είναι σύμφωνη με τη ρύθμιση για την αποπληρωμή από το Δημόσιο δανείου που είχε πάρει το Μέγαρο Μουσικής: “Το Μέγαρο Μουσικής είναι περιουσία του ελληνικού λαού, παράγει πολιτισμό, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να καταρρεύσουν όλα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης. “Το Μέγαρο θα πρέπει να βοηθηθεί, το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι για όλο το λαό”, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τη ΝΔ χαρίζει τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής, με την πρόφαση ότι παράγει πολιτισμό, την ίδια στιγμή το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, ένα από τα ιστορικότερα θεατρικά σχήματα της χώρας,γίνεται το πρώτο θύμα της νέας, “μνημονιακής”, πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού: Έπειτα από 36 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, χειμώνα και καλοκαίρι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα θέατρο που υπήρξε πραγματικό “σχολείο” για θεατές και ηθοποιούς, αναστέλλει τη λειτουργία του, όπως δήλωσε ο ίδιος ο ιδρυτής του Σπύρος Ευαγγελάτος.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Σπ. Ευαγγελάτο σε αυτήν την απόφαση, όπως τους εκθέτει ο ίδιος, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομική κρίση “που υφιστάμεθα όλοι μας”, αλλά και με τη “διακοπή της κρατικής επιχορήγησης και το γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου να συναντηθούμε, αίτημα που έχω διατυπώσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες”, διακοπή που επιβαρύνει αβάσταχτα το θέατρο, αφού μόνο το ενοίκιο του οικήματός του στην Πλάκα αγγίζει τα 9.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν ο κύριος Σπύρος Ευαγγελάτος ήταν ιδιοκτήτης εφημερίδας ή τηλεοπτικού καναλιού, τότε θα είχε σώσει το θέατρό του...

ΠΗΓΗ: no budget blog

-----

 

Ένας πατριώτης συμπολίτης μας,επειδή είναι εκτός λαμπρακιστάν και  "ταλαρο.αγκούσηδων" υποχρεώνεται να κλείσει τον χώρο τέχνης και πολιτισμού που επί σειρά ετών υπηρετεί.

Άμεση κινητοποίηση όλου του Επτανησιακού κόσμου για να μη περάσουν τα σχέδια των "τροικανών" και των υπαλλήλων τους

giorgos