Share |

Αλ. Τσίπρας: Κυβέρνηση της Αριστεράς, ακόμη και με τη στήριξη Καμμένου

Θετικοί ουσιαστικά με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες - Ειρωνικές αντιδράσεις από ΠαΣοΚ και ΝΔ

 

Προβάλλοντας ότι είναι ιστορικές οι στιγμές, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα υποδεχθεί θετικά τη… χείρα βοηθείας του κ. Π. Καμμένου σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ τη χρειασθεί μετεκλογικά, έχοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Παρά τις υπαρκτές διαφορές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ- Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» του κ. Π. Καμμένου, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο TVXS, «εάν εμείς, ως Αριστερά, καταθέσουμε την πρότασή μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δε θα τον πετάξουμε, δε θα του πούμε δεν τις θέλουμε, συνεχίστε με το Μνημόνιο όλοι οι υπόλοιποι».

Για να συμπληρώσει: «Κοιτάξτε, είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε. Και δεν μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό ότι το κρίσιμο αυτή την ώρα είναι να επιβεβαιωθεί η δική μας άποψη. Βεβαίως να επιβεβαιωθεί, αλλά πρέπει να σταματήσει το Μνημόνιο. Το κύριο εδώ που τα λέμε δεν είναι το τι θα κάνει ο Καμμένος, το κύριο είναι αν θα υπάρξει ένας σκληρός πυρήνας πλειοψηφίας στη Βουλή από τις δυνάμεις της Αριστεράς και μία συμφωνία σε ένα μίνιμουμ στόχων, γιατί έχουμε διαφορές.

 

Είναι υπαρκτές οι διαφορές, δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να τις κρύψουμε κάτω από ένα χαλί, αλλά νομίζω ότι το διακύβευμα σήμερα είναι τι θα κάνουμε τελικά με την Ευρωζώνη και με τη θέση μας στη Ευρώπη. Το διακύβευμα είναι τι θα πάμε να τους πούμε εκεί για να σταματήσουμε τη λαίλαπα. Και από εκεί και πέρα, προφανώς θα υπάρξουν και πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία θα είμαστε αναγκασμένοι να τα επανεξετάσουμε στην πορεία. Αλλά το κρίσιμο θα είναι να υπάρξει αυτή η πλειοψηφική συσπείρωση, που θα δώσει και μεγάλη ελπίδα στον ελληνικό λαό».

 

 

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η στήριξη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, το βράδυ των εκλογών, να υπάρξει ένας «μεγάλος πολιτικός σεισμός» και την επόμενη να οδηγηθούν και οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς σε μία συμμαχία, έστω με μίνιμουμ συμφωνία «για μια ιστορική αλλαγή, για μια πολύ μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα που θα στείλει ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα στη Ευρώπη».

 

Εκφράζοντας με έμφαση ότι οι ώρες είναι κρίσιμες για τον ελληνικό λαό, ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο να προκύψει ένας «σκληρός πυρήνας πλειοψηφίας στη Βουλή από τις δυνάμεις της Αριστεράς» που θα επιδιώξει την ανατροπή του Μνημονίου, με πρωθυπουργό ακόμα και την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα!

Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα όταν ρωτήθηκε: «αν εσείς πάρετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα επιδιώξετε συμμαχία με την Αριστερά και με ποιόν πρωθυπουργό;».

 

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «εμείς δε βάζουμε τέτοιου είδους προϋποθέσεις. Άμα η Αλέκα θέλει να γίνει πρωθυπουργός, ας γίνει πρωθυπουργός. Εμάς μας ενδιαφέρει το ποιά θα είναι η γραμμή, ποιά θα είναι η κατεύθυνση, ποιό θα είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αλλά για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποθέτω ότι το πρόβλημα της κ. Παπαρήγα είναι αν θα γίνει η ίδια πρωθυπουργός. Νομίζω είναι άλλου είδους οι διαφωνίες, πιο πολιτικές, αλλά κατά τη γνώμη μου ανιστόρητες στη φάση την οποία βρισκόμαστε. Παρόλα αυτά, αυτό που έχει σημασία να σας πω στο ερώτημα τι θα κάνετε όταν θα πάρετε την εντολή δεν είναι ποιόν θα προκρίνουμε για πρωθυπουργό, είναι πώς θα πάμε να την διεκδικήσουμε. Σας λέω, λοιπόν, ότι μόλις την πάρουμε την εντολή, θα πάμε στη Βουλή να διεκδικήσουμε σχηματισμό κυβέρνησης και ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώντας όμως ταυτόχρονα από το λαό ψήφο εμπιστοσύνης. Θα καλέσουμε το λαό μαζικά να βγει στους δρόμους».

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε: «Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε μία κυβέρνηση Αριστεράς. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Ξέρετε, αυτό το οποίο ζητάμε εμείς είναι νέο συνασπισμό εξουσίας. Εξουσία ξέρετε είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από τη διακυβέρνηση. Τη διακυβέρνηση μπορείς να την πάρεις με την ψήφο από τις εκλογές και μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά την εξουσία δεν την παίρνεις έτσι εύκολα. Εξουσία δεν είναι μόνο να έχεις το υπουργικό συμβούλιο. Εξουσία είναι οι τράπεζες, εξουσία είναι το μεγάλο κεφάλαιο, είναι ο στρατός και η αστυνομία (…)».

Αποδέχονται την πρόταση Τσίπρα οι Ανεξάρητοι Ελληνες

Σε ανακοίνωσή τους με τίτλο «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν κάνουν παρασκηνιακές συμφωνίες» αναφέρουν: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, σχολιάζοντας non papers και νέα σενάρια για συγκυβέρνησή τους με το ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν ως εξής: «Η Εθνική Αντιπρόταση,το κυβερνητικό πρόγραμμα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,είναι σαφές και συγκεκριμένο. Όταν μας δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα καλέσουμε μέσα στη Βουλή να το ψηφίσουν όποιοι συμφωνούν με αυτό, χωρίς εκπτώσεις στα αντισυνταγματικά μνημόνια , τους τοκογλύφους δανειστές, τα εθνικά μας ζητήματα και άλλα κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό. Εμείς εν κρυπτώ ή παρασκηνιακές συμφωνίες δεν κάνουμε».

Επίθεση από ΝΔ και ΠαΣοΚ κατά Καμμένου και ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα βρέθηκαν στο στόχαστρο της εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ, κυρίας Φώφη Γεννηματά, η οποία έσπευσε να τοποθετηθεί με καυστικό σχόλιο. «O κ. Τσίπρας κάνει το μεγάλο ''άλμα'' και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κυρία Παπαρήγα και τον κ. Καμμένο, για να κυβερνήσει την χώρα. Άρα, οι Έλληνες ξέρουν τι έχουν μπροστά τους και μπορούν να διαλέξουν», επεσήμανε.

Παράλληλα, η ΝΔ έσπευσε να εκμεταλλευθεί τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα, θέλοντας να ενισχύσει και παλαιότερη επιχειρηματολογία της ότι υπήρχε συμφωνία Καμμένου –Τσίπρα.

Τα αιχμηρά σχόλια από τη Συγγρού «χτυπούν» κυρίως τον κ. Καμμένο, με στόχο να ανακοπεί η ροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ την ίδια ώρα αξιοποιούνται για «κούρεμα» του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσκοπικά εμφανίζεται ενισχυμένος.

Ετσι, στελέχη από το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ, έλεγαν χαρακτηριστικά: «Οι μάσκες έπεσαν. Εκλεισε η συμφωνία Καμμένου-Τσίπρα».

Μάλιστα, δεν παρέλειπαν να θυμίζουν ότι «ο κ. Καμμένος έχει ομολογήσει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια κυβερνητική πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έχει δηλώσει κατά λέξη ότι' 'υπάρχουν συγκλίσεις στην οικονομική πολιτική'' των δυο κομμάτων».

Ετσι, χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν: «Ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και αποκάλυψε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο».

 

http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=454908