Share |

Αν θυμάμαι καλά...

  • Ο Καλλικράτης έγινε για να μειωθεί το λειτουργικό  κόστος των δήμων. Απ' ότι φαίνεται , μόνο, μέσω των απολύσεων,  θα μειωθεί αυτό το ρημάδι το "κόστος". Μετά την κατάληψη του κτηρίου της ΤτΕ, η οποία μας ήρθε φτηνά, μαθαίνουμε πως ο δήμαρχος θέλει να νοικιάσει ένα από πολύ καιρό ξενοίκιαστο κτήριο, για να στεγαστούν υπηρεσίες! Οι υπάλληλοι μειώνονται, οι υπηρεσίες συγχωνεύονται και οι ανάγκες σε χώρους μεγαλώνουν; 
  • Μην περιμένετε σοβαρότητα σήμερα. Ό,τι μας έρθει, θα μπει εδώ. Ατάκτως.
  • Κλάμα ο ένας , κλάμα και ο άλλος για το "ξεπούλημα" της δημόσιας γης και ιδιαίτερα των ακτών. Κάποια αντίδραση; Κάποια δημιουργική κατάληψη; Έτσι, βρε αδερφέ. Για τα μάτια του κόσμου.
  • Ναρκωτικά;  Υπομονή. Μόλις πέσει ο καπιταλισμός κι έρθει ο Στάλιν, θα διορθωθούν όλα. Τώρα, γιατί στη Σιγκαπούρη, που έχει καπιταλισμό, δεν έχει ναρκωτικά; Αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Στην Κίνα έχει ναρκωτικά.
  • Γονιός σε έξαλλη κατάσταση, όρμησε "στο στέκι με τους μπάφους" και τάβαλε με τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί. "Καπνίζοντες" και "μη".  Ακούμπησαν το παιδί του. Ο καθένας, από μόνος του, κάνει ό,τι του έρχεται.
  • Η προσωπική μας άποψη; "Όποιον έμπορο ναρκωτικών πετύχουμε στο δρόμο μας, ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ". Η εξουσία είναι με το μέρος τους.
  • Η ΕΡΖ πρέπει να παίζει και να ξαναπαίζει την κασέτα με τη συνέντευξη του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Διαμαντάτου. Για να εμπεδώσουμε την ευφυία, ικανότητα και εντιμότητα των κρατούντων. Τρομάρα τους!
  • Άρχισε η διαφήμιση της εκποίησης ακινήτων. "Βαρυσήμαντο" άρθρο σε τοπική ιστοσελίδα: "Χωρίς σχέδιο η εκποίηση της ελληνικής περιουσίας". Υπογραφή : travel times! Μάθανε πως γ....αστε  κι ήρθαν. Η έλλειψη σχεδίου τους μάρανε. Αυτό το ανώνυμο "travel times" θέλει σχέδια. Πού; Στο κιλοτάκι μας; 
  • Είναι πολλοί οι εθνοπροδότες. Για λίγα αργύρια.
  • Καταβόθρες, Μακρύς Γιαλός, Τραπεζάκι και Μύρτος είναι ως τώρα, οι προς εκποίηση περιοχές. Και οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν βγάλει κιχ. Να περιμένετε, προς αξιοποίηση , τον Αίνο, τη Σκάλα, τον Πλατύ Γιαλό και ...έχει ο θεός. Από κοντά, η ιδιωτική περιουσία, που έχει γίνει έρμαιο στα χέρια των τραπεζιτών.
  • Αυτός πια, δεν είναι "πρωθυπουργός". Συμβολαιογράφος είναι.
  • Κι από κοντά , ο κ. Παύλος Παπαδάτος και το κόμμα του: "Άμεση αξιοποίηση της δημόισας περιουσίας". "Μείωση κατά 20% του δημόσιου τομέα".
  • Κονομήσαμε από την "ύπαρξη" του. Θα κονομήσουμε και από την "πώληση" του. Και γενικώς, "κονομάνε"  πολλοί, από τη δική μας ανυπαρξία. 
  • Οι απολυμένοι των δήμων... Περιμένουν να τελειώσουν οι καβγάδες. Περιμένουν... Περιμένουν...
  • Στη Λιβύη, οι Γάλλοι διαφημίζουν την ευστοχία των νέων αεροπλάνων τους.  Ο Ομπάμα βρήκε ευκαιρία, όσο οι γάλλοι βομβαρδίζουν, να πάει στη Βραζιλία, μήπως και πουλήσει F-16 ή F-18.
  • Mην περιμένετε να "πάρουμε θέση", σαν μερικούς αριστερούς. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Μόνο στη δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Παντού αλλού, περισσεύουν.
  • Ο κ.Μ.Θεοδωράκης έβγαλε ανακοίνωση περί "ειρηνικής διευθέτησης", μπλα μπλα μπλα, "ουδετερότητας", μπλα μπλα μπλα και τελειώνει:

"...Υπάρχει μείζον πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας στη Λιβύη. Το γνωρίζαμε και όταν οι Κλίντον, Σαρκοζί και Μπλερ ενεργούσαν ως οι καλύτεροι φίλοι του Καντάφι. Δεν θα λυθεί όμως αυτό το πρόβλημα ούτε με λουτρό αίματος, ούτε με τη δυτική στρατιωτική επέμβαση. Οι δυνάμεις που εξόντωσαν ένα εκατομμύριο Ιρακινούς και κατέστρεψαν τη χώρα τους, δεν νομιμοποιούνται να παριστάνουν τους υπερασπιστές των λαών και της δημοκρατίας. Η επέμβασή τους στη Λιβύη θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Σημειώνουμε ότι, την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να επέμβει στη Βόρειο Αφρική, κοπτόμενο δήθεν για τους Λίβυους, καλύπτει την εισβολή του στρατού της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέιν, με σκοπό να καταστείλει την επανάσταση σε αυτή τη χώρα. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες με παραδοσιακούς, φιλικούς δεσμούς με τους αραβικούς λαούς. Δεν έχουν κανένα λόγο να αναμειχθούν σε αυτό τον τυχοδιωκτισμό, διακινδυνεύοντας την εικόνα τους και την ασφάλειά τους".

  • Αυτό το τελευταίο μας άρεσε.

---

Mέρα ποίησης , σήμερα. (Και όχι "εκποίησης", "αξιοποίησης", "αποποίησης". Σκέτο ποίησις).

Παραδέχομαι ότι στα τραγούδια μου βάζω ζωντανές λέξεις που παραξενεύουν από την κοινοτυπία τους όπως π.χ. όχημα. Σ’ ένα τραγούδι που λέγεται «Το τροχαίο» ο στίχος λέει: τι να το κάνω το όχημα μετά από τέτοιο τράκο . Μια φίλη μου για χρόνια το τραγουδούσε, νομίζοντας ότι είναι έτσι όπως το νόμιζε, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε: «τι να τον κάνω τον κιμά  μετά από τέτοιο τράκο». Όταν την άκουσα να το τραγουδά έτσι γούρλωσα. Κάπως παρεμφερές είναι το γεγονός όπου κάποιοι τραγουδιστές όπως ο Μητροπάνος έχοντας δισκογραφήσει το «Τρελή κι αδέσποτη» κι εκεί που λέει ο στίχος «που φωτισμένο βάζει μπρός και ξεκινάει» ο Μητροπάνος λέει «που φορτισμένο», που είναι λάθος αλλά δεν είναι και άσκημο κι ίσως να είναι και πιο σωστό, πιο κοντά στη λαϊκότητα. Επίσης η τραγουδίστρια Νοητή έχει δισκογραφήσει το «Μη φοβάσαι που φοβάσαι» διασκευασμένο συμπαθητικά σε τζαζέ  ύφος, μόνο που η Νοητή κάνει ένα σοβαρό λάθος στο στίχο και λέει: μη φοβάσαι μη φοβάσαι,καταστρέφοντας έτσι το ουσιαστικό εύρημα του τραγουδιού που είναι και μια ψυχοηθική πρόταση αυτοπαρατήρησης. Να πω ότι υπάρχουν και χειρότερα θα ήταν μια δικαιολογία και κάλυψη για τους λαθοποιούς. Σάμπως όμως κι εγώ δεν έχω κάνει λάθει; Π.χ. σ’ ένα τραγούδι απ τα <<Δήθεν>> λέει ο στίχος κι έτσι είναι δισκογραφημένος: «μια ζωή φραπέ ζητάς όλο σουαρέ και υπεροψία» που βγαίνει άλλο νόημα απ’ αυτό που ήθελα να δώσω. Θα το προτιμούσα: «Μια φραπέ ζωή ζητάς κλπ.» κι όμως είναι ουσιώδες. Αν μείνουμε στο «δεν χάθηκε κι ο κόσμος» θα καταλήξουμε σε τραγικότητες. Υπάρχει ένα τραγούδι στα «Σκόρπια» πού ερμηνεύει η Γλυκερία κι ο στίχος στο ρεφρέν δισκογραφήθηκε λάθος εσκεμμένα όμως «Έλα πια στην αγκαλιά μου» ενώ εγώ το είχα « Έλα πιο στην αγκαλιά μου», είναι άλλο. Το άλλαξαν ερήμην μου. Για να το κάνουν πιο λαϊκ. Ας πρόσεχα.

Μανώλης Ρασούλης

(σκίτσο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ: "καλή επιστροφή...  από το βιβλίο")