Share |

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ: Η ρύπανση είναι φυσικό φαινόμενο και τουριστικό αξιοθέατο.

Πριν πάμε στα ρατσιστικά,  ας πάμε στα οικολογικά. Με μια διευκρίνηση: 

ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ. ΜΙΛΩ  ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.  

O κόσμος των ιδιωτών δεν είναι ο κόσμος όλων μας. Είναι ο κόσμος των κρατικοδίαιτων εταιρειών , των μεγάλων πολυεθνικών σχημάτων  και των τραπεζιτών. (κι όσων λαμβάνουν το κάτι τις τους από αυτούς -πολιτικοί, οργανώσεις "κοινωνίας των πολιτών" (πρώην ΜΚΟ) , επαγγελματίες απευθείας αναθέσεως έργων κλπ ). 

Μου άρεσε που χτες ο αντιδήμαρχος επί της καθαριότητας επέβλεπε πολυμελές συνεργείο, που φρεσκάριζε τις γραμμές στην άσφαλτο της παραλίας. 

Μόλις είχα περάσει από τη γέφυρα, όταν έπεσα πάνω τους. Είχαν μαζέψει τα σκουπίδια από τον πρώτο κάδο, δίπλα στην παραλιακή, αλλά όχι και από τους δύο πιο μέσα. Βαρέθηκαν; Έλλειψη προσωπικού; Κατάργηση διαδημοτικής με κρυφό, πλην όμως βέβαιο, σκοπό την ιδιωτικοποίηση; 

Μόνο, που η μη περισυλλογή δεν συνέβη μόνο χτες. Το είδα και προχτές και δυο μέρες πριν και σήμερα. 

Πέντε φωτογραφίες κι ένα ρατσιστικό/ σεξιστικό σχόλιο: ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΩ ΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ. (Δεν ξέρουν σε τι χρησιμεύει το φαρασάκι και το σκουπάκι, μαζί τους. Αλλά δεν υπάρχει και κάποια σήμανση, που να τους το εξηγεί ). 

---

Επόμενο θέμα:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η πέτρινη γέφυρα του Αργοστολιού είναι η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα πάνω από θάλασσα στον κόσμο και το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο της πόλης. Είναι και καθημερινός περίπατος των ντόπιων. 

Δεν έχω την απαίτηση από τους αρμόδιους να ξέρουν ότι είναι και ο μόνος γνωστός βιότοπος ζευγαρώματος της καρρέττα - καρρέττα στη Μεσόγειο. (Αν το ήξεραν, δεν θα ήταν αρμόδιοι). Μπορεί να τις δει κάποιος να ερωτροπούν στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. 

Όμως, μετά από τόσα χρόνια, θα έπρεπε να έχουν βρει από πού προέρχεται η μόνιμη κατάσταση θαλάσσιας ρύπανσης γύρω από τη γέφυρα. Και μη ρίξουν το μπαλάκι σε πλοία, θαλαμηγούς, αλιευτικά και βάρκες που πάνε κι έρχονται. Η ρύπανση ήταν αυξημένη  καθ' όλη την περίοδο της καραντίνας, που δεν κουνιόταν , ούτε βάρκα. 

Οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικές μέρες, τώρα τελευταία, όταν το "φυσικό" φαινόμενο βρισκόταν σε έξαρση. Τις υπόλοιπες μέρες , απλώς, υπάρχει. Πάει ο καιρός, που χανόταν και επανεμφανιζόταν. 

Επειδή, από κάπου το άκουσα: "Δεν υπάρχει ρύπανση στις παραλίες της Κεφαλονιάς, γιατί δεν υπάρχουν αιτίες ρύπανσης". Μήπως, μετά από επιστημονική έρευνα, θα μπορούσαν οι αρμόδιοι να μας το δώσουν και γραπτώς; Έτσι. Για το αρχείο μας και την ιστορία.

Κάποτε , για τη ρύπανση της άλλης μεριάς του κόλπου -που σιγά σιγά πλησιάζει και το Αργοστόλι-  "διεπίστωσαν" ότι  η ρύπανση προέρχεται από τον ...βιολογικό καθαρισμό (και όχι από τα ιχθυοτροφεία). Θυμάμαι μια έρευνα του κρατικού ΕΘΙΓΜΕ  Για όλη την Κεφαλονιά, η έρευνα έγινε από τους υπαλλήλους του. Για τον κόλπο Αργοστολίου, η έρευνα ανατέθηκε σε ιδιωτικό γραφείο. Τυχαίο; 

  Περιμένουμε να μας δώσετε μία απάντηση στο ερώτημα: Γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στη θάλασσα; (Για τη στεριά, ξέρουμε). 

Δεν περιμένουμε να σταματήσει η ρύπανση. Όπου υπάρχουν συμφέροντα και πολιτική αδιαφορία, αυτό είναι αδύνατο.  Απλώς, να ξέρουμε. 

Λιμεναρχείο; Δήμος; Λιμενικό Ταμείο; Περιφέρεια; Αστυνομία; ΜΚΟ (συγνώμη, η "Κοινωνία" των "Πολιτών"); Δεν είμαι αρμόδιος να ξέρω σε ποιον αρμόδιο πρέπει να απευθυνθώ.