Share |

Δήμαρχος και να μη ξέρεις τι σου γίνεται

Σε τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως πουλήθηκε το νησί Πεταλάς και πως ο δήμος θα διεκδικήσει το ποσό που του αναλογεί, γύρω στα 6 εκατομμύρια.

Είχαμε σκοπό να γράψουμε για την ιστορία του νησιού, αλλά μας πρόλαβε ο Κοτσιλίνης.

Είναι δυνατόν να είσαι δήμαρχος και να μη ξέρεις τι σου γίνεται; Είναι δυνατόν να ανακοινώνεις πώληση έκτασης που να ανήκει στο δήμο, χωρίς να έχει πουληθεί; Ήταν δυνατό να έχει πουληθεί, χωρίς να έχεις υπογράψει, ως συνιδιοκτήτης; Πού στα κομμάτια βρήκε την είδηση;

 

 

Αργοστόλι   2-9-2012

          

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σεΐχηδες,  Εμίρηδες  και  Όνειρα για …εκατομμύρια!

Βιάστηκε ο κ. Δήμαρχος  να ανακοινώσει πωλήσεις νησίδων σε σεΐχηδες και εισπράξεις εκατομμυρίων.

Ο αείμνηστος Γ. Αθανασούλης ,από τα Μαρκάτα της Πυλάρου,  ευεργέτης της Πυλάρου, της αδελφότητας Πειραιά κλπ, απόγονος του οποίου είναι   ο κ. Αθανάσιος Τσαούσης-επιχειρηματίας-,άφησε με διαθήκη μέρος της περιουσίας  του, εκτός των άλλων  στις τότε κοινότητες Μακρυωτίκων, Αγίας Ευφημίας και στον Δήμο Αργοστολίου.

Ήδη, ο δήμος Κεφαλλονιάς , από την διαθήκη αυτή:

1.    Έχει στην κατοχή του και εισπράττει ενοίκια περί  τις  130.000,00 ΕΥΡΩ ετησίως  από:

-Οικόπεδο-parking- στη οδό Χ. Τρικούπη επιφανείας 400 μ2

-Διαμέρισμα  επιφανείας 600 μ2 στη οδό Δραγατσανίου

-Αγροτεμάχια διάφορα στην Πύλαρο

 2.           Συμμετέχει με  ποσοστό  15%   σε:

            - Νήσος Πεταλάς και άλλα μικρά νησιά - στην περιοχή των εχινάδων

              -Οικόπεδα και αγροτεμάχια στην περιοχή της αγίας Ευφημίας- μεταξύ των οποίων παλαιό ελαιοτριβείο  και μεγάλη παραλιακή έκταση.

Μια πρώτη ενέργεια που έπρεπε να γίνει, ήταν να συνεχιστούν  οι  διαδικασίες,  που είχαν ξεκινήσει οι πρώην δήμοι, με τις οποίες συμφωνεί ο  συνιδιοκτήτης, ώστε να ξεχωρίσουν αυτά και να αποκτήσει ο δήμος   αυτοτελή ακίνητα.

Αλλά , όπως και σε όλα τα παρόμοια θέματα , η καταγραφή  και το ξεκαθάρισμα της δημοτικής περιουσίας αποτελεί , μέχρι σήμερα  για τον Δήμο, τριτεύον ζήτημα.

Επί πλέον  αναδεικνύεται και η σημασία που δίνει ο Δήμος στην Πύλαρο, όταν με τόση περιουσία, με έσοδα από τον Μύρτο, από το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας , από τις ανεμογεννήτριες κλπ. αυτή έχει καταντήσει ζητιάνα,  από αρχόντισσα!

 Ειδικά για την νήσο Πεταλάς:

Από όσα γνωρίζουμε , οι συζητήσεις για πώληση του μεριδίου του κ. Τσαούση, είναι ακόμη  πρόωρες και δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο.

Είναι γνωστό,  ότι ο Δήμος,  εάν θέλει να εκποιήσει την περιουσία του, αυτό  γίνεται μόνο με δημοπρασία  και με ειδικές προϋποθέσεις. Ειδικά δε για  πώληση νησιών απαιτούνται πολλές εγκρίσεις και μακρόχρονες διαδικασίες. Οι πρώην δήμοι Αργοστολίου και Πυλαρέων είχαν κατ αρχάς συμφωνήσει, με αποφάσεις τους, κατόπιν σχετ. αιτήματος του κ. Τσαούση,  να ερευνήσουν  την περίπτωση εκποίησης τού μεριδίου  τους, με ειδικούς όρους( αποφ  ΔΣ Πυλαρέων 171/2007) .

Ουσιαστικά δεν προχώρησε  καμία διαδικασία από τον Δήμο.

Ούτως ή άλλως, η βούληση του δήμου της Κεφαλλονιάς για το ζήτημα αυτό πρέπει να εξαχθεί μέσα από  ευρύτατη συζήτηση και αποφάσεις του σημερινού  Δημοτ. Συμβουλίου, έχοντας κατά νου τις δυνατότητες που έχει πλέον ο νέος ,μεγάλος, Δήμος.

 Σημειώνεται τέλος ,ότι η  νήσος  Πεταλάς  ανήκει στο «Εθνικό πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού,κάτω ρου  και εκβολών Αχελώου και Ευήνου και νήσων  Εχινάδων»,  προστατεύεται   από την σύμβαση ramsar (ΝΔ 191/1974) και οι  χρήσεις γης  είναι εξαιρετικά περιοριστικές-KYA22306-ΦΕΚ 477Δ  31.5.2006- (αλήθεια , ποίος είναι ο εκπρόσωπος του Δήμου στον φορέα διαχείρισης, που περιλαμβάνει  τον Πεταλά και  τα άλλα μικρότερα νησιά;)

Δεν θα έβλαπτε λοιπόν  περισσότερη σοβαρότητα , προτού εξαγγείλουμε πομπωδώς  έσοδα εκατομμυρίων. Αλλιώς  πρέπει να κινηθεί  η δημοτική αρχή για  την  βελτίωση των οικονομικών της.

Πρωτίστως ,  η δημοτική αρχή,  πρέπει   να ενημερώσει το δημ. Συμβούλιο και την κοινωνία για την οικονομική κατάσταση και διαχείριση που έχει κάνει , τους 20 μήνες  που διοικεί, όπως οφείλει και όπως έχει  δεσμευτεί.

 

 Από το γραφείο τύπου

 

(στην εικόνα, έργο  Salvatore Dali)