Share |

Δημοτική Κοινότητα Πόρου: "Άλλα λόγια, για να μην αγαπηθούμε ποτέ"

Το αίτημα του αρχαιολόγου - διευθύνοντα των ανασκαφών προς το δημοτικό συμβούλιο ήταν:

Παρακαλούμε να προβείτε στην παραχώρηση όλου του δημοτικού κτιρίου στην Αποστολή της Ανασκαφής Τζαννάτων, στην Αποστολή του Παν. Βανκούβερ και στην Αποστολή του Παν. Πελοποννήσου, μέσω της ΛΕ΄ ΕΠΚΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η πολύτιμη προσφορά τους στον τόπο μας. Η ενέργεια σας αυτή θα εκτιμηθεί τόσο από τους μετέχοντες επιστημονικούς φορείς, όσο και από την τοπική κοινωνία, η οποία πρέπει να νιώθει περήφανη για τις αρχαιολογικές εργασίες που γίνονται στον τόπο, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή των σπουδαίων μνημείων του, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Με ιδιαίτερη τιμή
Δρ Αντώνης Βασιλάκης
Επίτιμος Διευθυντής ΥΠΠΟΤ
Τέως Έφορος Αρχ/των Κεφαλλήνιας-Ιθάκης & Ζακύνθου
Διευθυντής Ανασκαφής Τζαννάτων Πόρου Κεφαλληνίας

Πηγή: http://www.kefalonitikanea.gr/2012/07/blog-post_9613.html#ixzz21FtR3xAP

 

(Προσέξτε πως ο "ξένος" αποκαλεί την Κεφαλονιά "ο τόπος μας".)

 

Αυτό είναι το αίτημα, το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόθυμα, απέρριψε (πλην Κεκκάτου). Οι του Κοτσιλίνη στήριξαν την απόφαση της απόρριψης και οι του ΚΚΕ έλειπαν, κάτι που συνηθίζουν, όταν δεν θέλουν να πάρουν θέση.

Να σημειωθεί πως έκαμαν δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αρχαιολόγους, που έκαμαν την αίτηση! Προς τιμή του, επίσης, ο κ. Παρίσης προσπάθησε να αναβάλλει το συμβούλιο, για να είναι παρόντες οι ενδιαφερόμενοι, ως είθισται και όπως είναι το πρέπον. Αλλά ο Μέγας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στήριξε την απόρριψη του αιτήματος, επικαλούμενος κρεμασμένα σώβρακα και πεταμένα προφυλακτικά και οι σύμβουλοι συμφώνησαν.

 

Ένας από τους συκοφαντημένους αρχαιολόγους, μετά από όσα ειπώθηκαν, υπερασπιζόμενος τους σκαφτιάδες, έκλεισε τον "δεκάλογο" του και αντιπροτείνει:

Για το Τουριστικό το Δημοτικό Συμβούλιο απεφάνθη. Δεν παραχωρείται! Παράλληλα, όλοι δηλώνουν ότι επιθυμούν την ίδρυση μουσείου στην περιοχή, το οποίο θα φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών. Εάν αυτή η υπόθεση εργασίας είναι ορθή, τότε θα πρέπει να αντιπροταθεί ένα άλλο κτήριο. Ως πρόταση θα έθετα την περίπτωση παραχώρησης τμήματος του Κοινοτικού Πόρου ή κάποιο κτήριο αναλόγων προδιαγραφών στη Σκάλα. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις, αλλά ως συμβουλή, αν μου επιτρέπετε, άμεσα, καθώς μπροστά στην επερχόμενη θύελλα των περικοπών και των συνενώσεων οργανικών μονάδων, προτάσεις ίδρυσης νέων μουσείων θα απορρίπτονται χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Κι αφού πολύς κόσμος παρακολουθεί άναυδος τα τεκταινόμενα και η βουλευτής ζήτησε επανεξέταση, ήρθε το Τοπικό Συμβούλιο του Πόρου να βάλει "τα πράγματα στη θέση τους". Με μία δισέλιδη ανακοίνωση τους, στην οποία δηλώνουν μορφωμένοι μίλησαν για όλα , εκτός από την "ταμπακιέρα", δηλ. την παραχώρηση χώρου, για τις αρχαιολογικές δραστηριότητες, που θα οδηγήσουν και στην έκθεση των ευρημάτων, τοπικά.

Και γράφουν:

Το τοπικό συμβούλιο δηλώνει πως "μοναδική μας επιθυμία είναι να προστατεύσουμε την περιουσία που μας παρέδωσαν οι προκάτοχοι μας. Γι' αυτό και δεν κάνουμε αποκλειστική παραχώρηση του κτιρίου μας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Υπόψην, ότι έχουμε καταβάλλει πολλές προσπάθειες μέχρι σήμερα να συνυπάρξουν οι δραστηριότητες μας, κάτι που μας το απέκλεισαν κάθετα, γι΄αυτό κι εμείς έχουμε πάρει την απόφαση μας, την οποία και στηρίζουμε και δεν επιθυμούμε καμία επαναδιαπραγμάτευση".

Όπως μπορείτε να δείτε, ο κ. Βασιλάκης δεν μιλά για "αποκλειστική παραχώρηση" και η "έξωση" αφορά μόνο τις ανασκαφές των Τζαννάτων.

Ούτε απαντά στην ανάγκη δημιουργίας μουσείου, με την παραχώρηση άλλου κτηρίου.

 

Για την ιστορία, η Σάμη έχει παραχωρήσει χώρο για τη στέγαση υπηρεσιών και εκθεμάτων των αρχαιοτήτων της περιοχής.

 

ΣΗΜ. Τρία από τα 5 μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Πόρου βρίσκονται σε διένεξη με την αρχαιολογική υπηρεσία, για ιδιοκτησίες τους στην αρχαιολογική ζώνη. Υποθέτουμε  πως αυτό δεν συνιστά κίνητρο απόρριψης της αίτησης, αλλά το αναφέρουμε, γιατί κάποιοι διαδίδουν πως ο κ. Μεταξάς έχει αγοράσει αρχαιολογικές εκτάσεις, για να ...τις εκμεταλλευθεί, ενώ γνωρίζουν πως κάποιοι που αποπειράθηκαν να χτίσουν στη ζώνη, η υπηρεσία τα χαρακτήρισε αυθαίρετα! Πολλοί είναι αυτοί που έχουν γη στην αρχαιολογική ζώνη και το θεωρούμε φυσικό.

 

Μετά την ανακοίνωση τους, το ερώτημα παραμένει: Χώρο για να στεγαστεί η αρχαιολογική υπηρεσία και τα ευρήματα της θα δώσουν;

Αυτό που στην πραγματικότητα, κάνει το τοπικό συμβούλιο είναι να αρνείται την προοπτική δημιουργίας χώρου έκθεσης των ευρημάτων. Την ελπίδα δημιουργίας τοπικού Μουσείου, με την παραχώρηση στο Υπουργείο Πολιτισμού κατάλληλου χώρου που να πληρεί τις στοιχειώδεις προδιαγραφές .