Share |

Είναι εύκολο να κάνεις τον τιμητή, όταν κάποιος κάμει κάποιο λάθος

Ο σιωπηλός πρόεδρος της Διαδημοτικής, κ. Αγγ. Γαλάτης, και ο εντελώς “ανεξάρτητος” εκδότης Μπ. Παπαδόπουλος εξαπέλυσαν ο μεν πρώτος απειλή για μήνυση και ο δεύτερος άπειρους χαρακτηρισμούς κατά του Σπ. Αλεβιζόπουλου, για τη λέξη “πλιάτσικο”, αναφερόμενος από λάθος του στη διαδημοτική.
Ουδέποτε, όμως, μπήκαν στον κόπο να απαντήσει ο πρώτος και να δημοσιεύσει ο δεύτερος όσα η κ. Κατσαϊτη ανέφερε στην επιστολή παραίτησης της από τη διαδημοτική, η οποία έλεγε πολλά και άφηνε περισσότερα υπονοούμενα, που αφορούσαν το ποιος θα ελέγχει τις προμήθειες της Διαδημοτικής.
Ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε πίσω η ανάθεση σε αυτήν της επιτροπής προμηθειών αφήνει πολλά περιθώρια για  να υποψιάζεται ο καθένας πως η λέξη “πλιάτσικο” ίσως να ταιριάζει.
Στο ΚΚΕ αρνήθηκαν στοιχεία, επειδή ήταν …ακριβές οι φωτοτυπίες! (Δεν γνωρίζω, αν τελικά τα έδωσαν).
Όταν η σημερινή δημοτική αρχή ήρθε στα πράγματα ξεχάστηκε η προεκλογική τους υπόσχεση για ελέγχους στα οικονομικά πεπραγμένα των απερχόμενων δημάρχων και διοικήσεων δημοτικών οργανισμών.
Ειδικά για τη διαδημοτική, υπήρχε και προηγούμενο το οποίο έπρεπε να τους οδηγήσει σε έλεγχο. Η πριν από αυτούς διοίκηση είχε μηνυθεί για παράβαση καθήκοντος από το δημοτικό συμβούλιο Ελειού-Πρόννων. Αιτία της μηνυτήριας αναφοράς ήταν η άρνηση της απελθούσας διοίκησης να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για οικονομικά πεπραγμένα.
Η σημερινή διοίκηση δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει το γιατί δεν δόθηκαν στοιχεία σε ένα δημοτικό συμβούλιο.
Αντίθετα, το μόνο δήμο που έθεσαν “υπό έλεγχο” ήταν ο δήμος Ελειού-Πρόννων, με γνωστή τη συνέχεια και την πλήρη απαλλαγή από τις ψεύτικες κατηγορίες που του αποδόθηκαν.
Και υπάρχουν τόσα άλλα ακόμα για τη σημερινή “ξεκρέμαστη” νομικά λειτουργία της και τη διαφάνεια που εξασφαλίζει.
Κάποιοι πρόλαβαν να τα πουν στο δημοτικό συμβούλιο, που εσπευσμένα, διαλύθηκε.
Είναι εύκολο να κάνεις τον τιμητή, όταν κάποιος κάμει κάποιο λάθος και να σωπαίνεις στα μεγάλα και τα σοβαρά.
Να διυλίζεις τον κώνωπα και να καταπίνεις την κάμηλο.
Και για κάποιους είναι εύκολο να δίνουν σε ιδιώτη τμήματα της διαδημοτικής, όταν οι εργαζόμενοι λένε πως μπορούν να κάμουν οι ίδιοι τη δουλειά, με μικρότερο κόστος. Και γι΄αυτό το θέμα ζήτησε έλεγχο η κ. Κατσαϊτη, αλλά οι σημερινοί μηνυτές και τιμητές έκαμαν την πάπια.
Όταν η κ. Κατσαϊτη έγραφε “η διαδικασία αυτή, διάτρητη και κατά την γνώμη μου να περιέχει «περίεργα» στοιχεία που προκαλούν εύλογα πιστεύω απορίες στον καθένα“, ο καθένας δεν είναι μόνο ο Αλεβιζόπουλος. Είναι ο καθένας μας.
Στους δρόμους λένε, και κανένας Αλεβιζόπουλος ή άλλος δημοσιογράφος, με ή χωρίς εισαγωγικά δεν έγραψε, πως στη διαδημοτική φτιάχτηκαν περιουσίες.
Αν είχαμε δημοκρατία και αν οι πολίτες είχαν πρόσβαση σε ελέγχους, οι “κακές γλώσσες” θα μούλιαζαν στο φαρμάκι που εκτοξεύουν κατά προσώπων, που πέρασαν από κει. Ως τότε, ο καθένας θα λέει τα δικά του και δεν θάναι από λάθος, όπως στην περίπτωση του Αλεβιζόπουλου.
Ελπίζω πως μια επόμενη δημοτική αρχή θα ελέγξει τους δημοτικούς μηνυτές και τιμητές της “κατάντιας της δημοσιογραφίας”.
Αρκεί να μην είναι μία από τα ίδια, όπως η σημερινή δημαρχία σε σχέση με την προηγούμενη.
Είναι πολλοί που θα φροντίσουν να μην γίνει έτσι.
Δήμητρα Παπαδάτου

ΠΗΓΗ