Share |

Η ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
δημιουργός:Δον Ψυχώτης

του Γιώργου Κορτέση

Ξεκινάω με κάποιες παραδοχές.

-  Παραδοχή πρώτη:  Είναι αναμφισβήτητο ότι τούτη την  κρίσιμη πράγματι περίοδο για τη χώρα και το λαό απαιτείται αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα, ενότητα και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης από την πλευρά του λαϊκού κινήματος.

-  Παραδοχή δεύτερη:  Είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι το ΠΑΜΕ έχει αποδείξει την πρόθεσή του να αγωνιστεί και αγωνίζεται για την ανατροπή  της υπάρχουσας κατάστασης.

-  Παραδοχή τρίτη: Είναι εξίσου αναμφισβήτητο ότι οι σημερινές άρχουσες πλειοψηφίες των εργατοϋπαλληλικών συνδικαλιστικών ηγεσιών δεν έχουν καμιά διάθεση να αντιπαλέψουν στην ουσία της την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική.

-  Παραδοχή τέταρτη: Είναι ακόμη αναμφισβήτητο ότι και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δεν έχουν στην πράξη αποδείξει ότι  ενδιαφέρονται για πραγματικό  αγώνα υπεράσπισης των εργατικών κατακτήσεων.

  ●  Συνεχίζω με κάποια ερωτήματα:

-  Ερώτημα πρώτο: Πώς θα επιτευχθεί η αποφασιστικότητα, η αγωνιστικότητα και η ενότητα του λαϊκού κινήματος;

-  Ερώτημα δεύτερο: Γιατί το ΠΑΜΕ, παρά τους πεισματικούς του αγώνες, δεν έχει ακόμη κατορθώσει να πείσει ένα σοβαρό ποσοστό των εργατοϋπαλλήλων να το ακολουθήσει,  δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του πρωτοπόρα στοιχεία που αναντίρρητα υπάρχουν και δρουν σε διάφορα συνδικαλιστικά σωματεία;

  ●  Και τώρα, έχοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, ας έρθουμε στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου στο Αργοστόλι.

        ▪  Ποιος κινήθηκε, ποιος δραστηριοποιήθηκε γι’ αυτήν την απεργία στο νησί μας; Αναμφισβήτητα τα μέλη του ΠΑΜΕ.  Έκανε το ΠΑΜΕ καλά ή κακά  που δραστηριοποιήθηκε; Και βέβαια έκανε καλά που δραστηριοποιήθηκε για την επιτυχία της απεργίας – μιας 24ωρης βέβαια απεργίας που αποφασίστηκε από τις απαξιωμένες, όπως το ίδιο (και σωστά) υποστηρίζει συνδικαλιστικές ηγεσίες, αντίθετα προς τη δική του πρόταση για 48ωρη απεργία. (Αλλά αυτή η πρακτική του ΠΑΜΕ είναι θέμα άλλης συζήτησης).

         ▪   Ποιος ήταν ο φορέας που κάλεσε τον κόσμο για συγκέντρωση και πορεία στο χώρο του Εργατικού Κέντρου; Το ΠΑΜΕ. Έκανε καλά ή κακά που αυτό το Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο υποκατέστησε το Εργατικό Κέντρο στο ρόλο του; Και φυσικά έκανε κακά. Το Εργατικό Κέντρο ως το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο του νομού έχει πάψει ουσιαστικά να παίζει τον τελευταίο καιρό τον καθοδηγητικό και συντονιστικό ρόλο του μέσα στον εργατοϋπαλληλικό κόσμο του νομού. Έχει εκχωρήσει σοβαρότατες αρμοδιότητές του στο ΠΑΜΕ. (Αλλά αυτό αποτελεί θέμα άλλης συζήτησης).Μήπως όμως η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θα έχει την καλοσύνη να διευκρινίσει αυτή της την τακτική;

         ▪  Ποιος ήταν ο φορέας που προχώρησε σε καταλήψεις κάποιων Τραπεζών στο Αργοστόλι τη μέρα της απεργίας; Το Σωματείο των Τραπεζοϋπαλλήλων ή κάποια Επιτροπή Πρωτοβουλίας των ίδιων των υπαλλήλων;  Όχι. Τότε ποιος φορέας; Το ΠΑΜΕ. Αλλά  με ποια σκοπιμότητα το ΠΑΜΕ προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες;  Καλό θα ήταν να εξηγήσει στον κόσμο πού αποβλέπουν αυτές, τι πετυχαίνει με αυτές. Κι ακόμα: Χρησιμοποιεί «βία» γι’ αυτές τις καταλήψεις; Αντιδρούν οι υπάλληλοι ή τους υποδέχονται άνετα; Οι υπάλληλοι που κάτω από αυτές τις συνθήκες εξωθούνται από τις εργασίες τους συνυπολογίζονται στον αριθμό των απεργών του νομού ή απλώς,  επειδή χωρίς τη θέλησή τους δεν εργάζονται, παίρνουν κανονικά το μεροκάματό τους;

          Με όλα τα παραπάνω προσπαθώ να θίξω κάποια σοβαρά ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας του σημερινού εργατοϋπαλληλικού κινήματος στην Κεφαλονιά. Γράφονται  όχι για απαξιωθούν πρακτικές και τακτικές, όχι για να μηδενιστούν προσπάθειες και κατακτήσεις. Γράφονται για να συζητηθούν κάποια θέματα, που δεν είναι δημιουργήματα του δικού μου μυαλού. Δημοσιοποιούνται σκέψεις και ενστάσεις μου,  για να προκαλέσουν κάποιους προβληματισμούς, για να ανοίξει κάποια κουβέντα. Ίδωμεν.

          Ωστόσο, για να καταδείξω, με βάση πάντα όλα τα παραπάνω, ότι υπάρχει και μάλιστα σοβαρό πρόβλημα οργάνωσης και δράσης του εργατοϋπαλληλικού κινήματος στην Κεφαλονιά,  θα αναφέρω ένα και μόνο γεγονός από την απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης, 15 Δεκεμβρίου:

          Στην απεργιακή συγκέντρωση,  που ήταν συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετείχε για πρώτη, νομίζω, φορά και ένα ευάριθμο και συγκροτημένο  μπλοκ από τον τοπικό Σύλλογο των Δασκάλων. Και αυτό ήταν, αν θέλετε, το καινούριο στοιχείο της συγκέντρωσης.

          Ένας απλός παρατηρητής θα πει: Να τι κάνει η δράση του ΠΑΜΕ, συσπειρώνει νέες δυνάμεις κ.λπ, κ.λπ., άρα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα.  Κάθε άλλο.  Τους δασκάλους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ή ακριβέστερα τη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν τους έφερε καμιά δράση του ΠΑΜΕ. Κανένα ΠΑΜΕ δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για κάτι τέτοιο. Αντίθετα μάλιστα, οι «ταξικές» δυνάμεις του ΠΑΜΕ απαξίωναν το συγκεκριμένο Σύλλογο κ.λπ., κ.λπ. Η  «ταξική» ΕΛΜΕΚΙ είχε κόψει τις σχέσεις της μαζί του. Ίσως να είχε δίκιο κάποτε για συγκεκριμένο θέμα, αλλά στον αγώνα δεν υπάρχουν καπρίτσια. Στον αγώνα αγωνίζεσαι με συνέπεια και χωρίς υπεροψία, για να πείσεις πρώτα και κύρια αυτόν που διαφωνεί μαζί σου και όχι να τον ρίχνεις στο πυρ το εξώτερο. Οι δάσκαλοι παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση και πορεία μέσα από άλλες λογικές και διαδικασίες, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τις καταλάβουν οι «ταξικές» δυνάμεις του ΠΑΜΕ. (Και για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις: Με αυτά που γράφω εδώ ούτε το Σύλλογο των δασκάλων θέλω να εκθειάσω, ούτε την πράγματι πλούσια δράση της ΕΛΜΕΚΙ θέλω να υποτιμήσω. Μένω μόνο στο συγκεκριμένο γεγονός).

          Κι ακόμα κάτι άλλο. Ενώ λοιπόν παρευρίσκεται στο χώρο της συγκέντρωσης το συγκεκριμένο μπλοκ των δασκάλων (αρκετά πολυπληθέστερο από το αντίστοιχο της «ταξικής» ΕΛΜΕΚΙ), τι θα περίμενε κανείς; Να καλέσουν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης  κάποιον από τους δασκάλους (παρευρισκόταν, νομίζω, και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Δασκάλων) να απευθύνει χαιρετισμό.  Ακριβώς για να φανεί αυτή η διεύρυνση του μετώπου, για να αναδειχτούν και νέες δυνάμεις, για να γίνονται οι αναγκαίες προσεγγίσεις.Αλλά αυτό δεν έγινε. Οι διοργανωτές τους  αγνόησαν.  Γιατί;  Γιατί δεν μπορεί να μην τους πρόσεξαν…

 

Γιώργος Κορτέσης

gkortesis ΠΑΠΑΚΙ in.gr