Share |

Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛ.ΠΑΡΙΣΗ

Επιτελέσαμε σήμερα, μια κορυφαία, για την δημοκρατία και τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, διαδικασία.Ορκίστηκε η νέα αιρετή πολιτική ηγεσία του νησιού μας.
Η σημερινή ορκωμοσία, για μας τους Κεφαλλονίτες, αποτελεί ορόσημο στην ιστορική μας πορεία και έχει  ξεχωριστή αξία. Σήμερα καλούμαστε να συμπορευτούμε ως πολίτες πάνω σε ένα ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης,  με πίστη στη Δημοκρατία, στην ειρηνική συνύπαρξη και την κοινωνική ευημερία.  Στο τρίπτυχο που βασίζονταν και οι προγονοί μας πριν από 2.500 χρόνια, όταν συγκρότησαν την Τετραπολη, όπως τη μνημονεύει ο Θουκυδίδης.

Επιτελέσαμε σήμερα, μια κορυφαία, για την δημοκρατία και τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, διαδικασία.Ορκίστηκε η νέα αιρετή πολιτική ηγεσία του νησιού μας.
Η σημερινή ορκωμοσία, για μας τους Κεφαλλονίτες, αποτελεί ορόσημο στην ιστορική μας πορεία και έχει  ξεχωριστή αξία. Σήμερα καλούμαστε να συμπορευτούμε ως πολίτες πάνω σε ένα ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης,  με πίστη στη Δημοκρατία, στην ειρηνική συνύπαρξη και την κοινωνική ευημερία.  Στο τρίπτυχο που βασίζονταν και οι προγονοί μας πριν από 2.500 χρόνια, όταν συγκρότησαν την Τετραπολη, όπως τη μνημονεύει ο Θουκυδίδης.

Η σημερινή πρόκληση της δικής μας κοινωνίας να λειτουργήσει πάνω σε αυτό το τρίπτυχο θεμελίων, ήταν για τους προγόνους μας αυτονόητη συνθήκη για την ακμή του νησιού και το συμφέρον των πολιτών.

Αυτή η ευγενική καταβολή είναι βαθειά ριζωμένη στην ιδιοσυγκρασία της φυλής των Κεφαλλονιτών, δεν αποβάλλεται και δεν μεταλλάσσεται, παρά το γεγονός ότι ζήσαμε μέχρι και τώρα σε μοτίβα διαίρεσης που μας απομάκρυναν από τις θεμελιώδεις άξιες της Τετραπολης. 
25 αιώνες μετά έχουμε και πάλι την ευκαιρία να συγκροτήσουμε μια νέα κοινωνία, χωρίς τις αποκλίνουσες δυνάμεις που γεννούσαν οι όποιες διαιρέσεις και οι όποιοι διαχωρισμοί του λάου μας. Σήμερα 25 αιώνες μετά έχουμε την ευκαιρία, την ανάγκη και την τιμή να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και στην αξιακη αφετηρία της φυλής μας.

Η συγκίνηση είναι μεγάλη και η ευθύνη ακόμη μεγαλύτερη. Για όλη την κοινωνία μας.  Προσωπικά, καλούμαι να είμαι ο Κεφαλλονίτης που θα υπηρετήσει αυτόν τον στόχο στην νέα ιστορία του νησιού μας,

της νέας πολιτικής και διοικητικής ενότητας, και της ενότητας της τοπικής κοινωνίας.  Δε σας κρύβω ότι αντιλαμβάνομαι πως είναι μια αποστολή με βαρύ φορτίο και νιώθω ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια για στραβοπάτημα. Η Διοίκηση που καλούμαι να ασκήσω και μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο που όλοι γνωρίζουμε, θα έχει έναν τριαδικό απαρέγκλιτο κανόνα:  «ένας Δήμος-ένα νησί- μια κοινωνία».
 Το σύγχρονο αυτό τρίπτυχο δεν αφήνει περιθώρια ούτε για ανισόρροπη ανάπτυξη του νησιού, ούτε για ανταγωνισμό ανάμεσα στους πρώην Δήμους και τις παλαιές υποδομές τους, ούτε για τεμαχισμό της κοινωνίας με όρους πολιτικούς, οικονομικούς, παραταξιακούς, τοπικιστικούς, κομματικούς ή άλλους.
Αυτή η ιστορική στιγμή αλλά και τα προκλητικά χρόνια που έχουμε μπροστά,  μας θέλουν ενωμένους και βαθειά προσηλωμένους στο τρίπτυχο που προανέφερα.
Με αυτήν την φιλοσοφία που την έχει ανάγκη ο τόπος, σας λέω ότι είμαι περήφανος και για τους 184 άξιους εκπροσώπους της τοπικής μας κοινωνίας, που σήμερα ορκίστηκαν σε αυτόν εδώ το χώρο.
Είμαι περήφανος  ειδικότερα, για τους 41 δημοτικούς συμβούλους που αύριο στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου θα τους καλέσω, και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν, σε μια γόνιμη και δημιουργική συνεργασία, για το καλό και την πρόοδο αυτού του τόπου.
Όπως όλοι αντιλαμβάνεσθε για μένα το κλίμα των εκλογών και η αγωνιά του αποτελέσματος αποτελούν  παρελθόν.
Μπροστά μου βλέπω μόνο αυτά που μας ενώνουν και έχω πάρει οριστικό διαζύγιο από αυτά που μας χωρίζουν.

Θεωρώ ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζει η πατρίδα και το νησί μας η κοινωνία των Κεφαλλήνων έχει μια απαίτηση από την πολιτική ηγεσία.
Η απαίτηση είναι, στο φόντο της καθημερινής μας δράσης να είναι η Κεφαλονιά, οι πολίτες της, τα προβλήματά της και τίποτε άλλο.
Πιστεύω λοιπόν ότι είμαστε όλοι ώριμοι και αποφασισμένοι να σας δικαιώσουμε για την  επιλογή σας.
Βεβαίως σε αυτήν την προσπάθεια ο καθένας θα έχει τις απόψεις του.
Βεβαίως ο καθένας έχει το δικαίωμα να τις υποστηρίζει και να παλεύει για αυτές.
Όμως, όταν με βάση την αρχή της δημοκρατίας κάποια από όλες τις απόψεις γίνει απόφαση με την βούληση της πλειοψηφία, τότε όλοι πρέπει να στρατευόμαστε στην  μάχη για την υλοποίησή της.
Κεφαλλονίτες και Κεφαλλονίτισσες
Πάντα στην  ζωή μου σας κοίταζα στα μάτια και ήμουν ειλικρινής μαζί σας.
Έτσι θα συνεχίσω να είμαι και για αυτό, παρά το πανηγυρικό πνεύμα της ημέρας, οφείλω να σας πω τα εξής:
Το εγχείρημα της πολιτικής και διοικητικής ενοποίησης δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Δεν είναι ένας απλός περίπατος.
Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδρομή με πολλά προβλήματα, πολλές αντιξοότητες και πολλά απρόβλεπτα.
Ακόμη πιο δύσκολη κάνει αυτήν την διαδρομή η άσχημη κατάσταση που θα παραλάβουμε  ως  νέος μας Δήμος.
Σας μιλώ ειλικρινά και σας λέω ότι, ούτε εγώ, αυτήν την ώρα, δεν είμαι σε θέση να σας την περιγράψω, αφού δεν την γνωρίζω στην ολότητα της.
Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι θα παραλάβουμε έναν Δήμο με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.  Πόσες ακριβώς δεκάδες είναι θα ενημερωθείτε το συντομότερο δυνατό.

Αυτό και μόνο το γεγονός των χρεών, καταλαβαίνετε ότι είναι σαν να καλούμαστε να διαβούμε τη νέα μας πορεία με πολλά βαρίδια δεμένα στα πόδια μας. Είναι μια λυπηρή παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα.
Φανταστείτε αν αυτά τα χρέη είναι 40 εκατομμύρια ευρώ, τότε κάθε Κεφαλλονίτης και Κεφαλλονίτισσα χρωστάει αναλογικά 1.000 ευρώ για το χρέος μας.
Με άλλα λόγια σε μια πενταμελή οικογένεια αναλογεί 5.000 ευρώ χρέος, δηλαδή το μισό της ετήσιο εισόδημα για πολλές από αυτές.
Έχουμε λοιπόν ένα τεράστιο χρέος.
Έχουμε μια τεράστια διασπορά υπηρεσιών που, ένεκα αυτού του κατακερματισμού, σήμερα φαντάζουν αναποτελεσματικές.
Έχουμε ένα σπάταλο σύστημα οικονομικής διαχείρισης, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου
Έχουμε έξοδα χωρίς στρατηγική και χωρίς σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη για τους δημότες και τον λαό μας.
Διαθέτουμε άναρχα και ανορθόδοξα κατανεμημένο  προσωπικό σε σχέση με τις ανάγκες του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα έχουμε υπηρεσίες, όπως της καθαριότητας, με ελλιπές δυναμικό.
Παραλαμβάνουμε έναν Δήμο  χωρίς πιστοληπτική ικανότητα απέναντι στους προμηθευτές του, και αφερέγγυο στους συμπατριώτες μας εμπόρους και επιχειρηματίες.
Συνενώνουμε  8 πρώην ΟΤΑ του νησιού μας οικονομικά και διοικητικά και αρκεί να σας πω ότι μόνον δύο από αυτούς διαθέτουν διπλογραφικό σύστημα.
Προχωράμε στην  υλοποίηση του Καλλικράτη και την δημιουργία του νέου Δήμου στρατηγείου, χωρίς να υπάρχουν στην  πρωτεύουσα του νησιού χώροι ούτε για τις καρέκλες των δημοτικών υπαλλήλων  που θα έλθουν στο Αργοστόλι από άλλες περιοχές, αλλά και αυτών που θα μεταταχθούν από την παλαιά νομαρχία στον Δήμο μας.
Φίλες και φίλοι, θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες ή και εκατοντάδες προβλήματα που βλέπω μπροστά μου σε αυτήν την πορεία.
Η αναφορά μου αυτή, όμως θα σταματήσει εδώ.
Αυτήν την μικρή αναφορά που έκανα, δεν θέλω κανένας σας να την εκλάβει ως άλλοθι του Δημάρχου σας για το αύριο.
Ο Δήμαρχός σας είναι γεννημένος μαχητής και να είστε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, και τα προβλήματα να ξεπεράσουμε, αλλά και τον κορυφαίο μας στόχο που είναι η δημιουργία μιας ισχυρής Κεφαλονιάς να πραγματοποιήσουμε.
Πολλοί μου λένε ότι οι Κεφαλλονίτες ανά τον κόσμο είναι οι πιο καταξιωμένες κοινότητες μεταναστών.
Οι Κεφαλλονίτες απανταχού της γης είναι οι πιο έξυπνοι και δημιουργικοί άνθρωποι.
Ταυτόχρονα  όμως μου λένε ότι δεν υπάρχει αυτή η φήμη για το κομμάτι της φυλής μας που ζει εντός του νησιού.
Και είναι αλήθεια αυτό αγαπητοί  συμπατριώτες .
Ιδού λοιπόν για όλους μας η μεγάλη πρόκληση και το νέο μας μεγάλο στοίχημα.
Να αποδείξουμε σε όλους ότι αυτή η φυλή είναι ενιαία και αδιαίρετη, τα χαρίσματά της  και τα χαρακτηριστικά της τα έχουν όλοι οι Κεφαλλονίτες.
Και αυτοί  που ζουν εκτός αυτής και αυτοί που ζουν εντός αυτής.
Ελάτε να αποδείξουμε ότι έχουμε την δύναμη να σηκώσουμε ψηλά αυτό το νησί, να διατηρήσουμε την φήμη και την ιστορία του, να τιμήσουμε τις γενιές που δημιούργησαν και κατέγραψαν αυτά ως χαρακτηριστικά  του λαού μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις παρακαταθήκες έτσι ώστε οι γενιές που έρχονται, όπως και εμείς, να νοιώθουν περήφανοι όταν θα λένε ότι είναι Κεφαλλονίτες.
Αυτός  ο μεγάλος στόχος για να επιτευχθεί,
Χρειάζεταιτην βοήθεια, την συνεννόηση και συστράτευση όλων ανεξαιρέτως.
Χρειάζεται από την πρώτη του χρόνου να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια και να πιάσουμε δουλειά.
Χρειάζεταινα ξεχάσουμε νοοτροπίες του παρελθόντος και να ξεπεράσουμε παθογένειες που αποτελούσαν εμπόδια στην διαχείριση των δημοτικών μας πραγμάτων.
Χρειάζεταιφιλοσοφία διοίκησης του Δήμου, χωρίς συμπλέγματα, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς στερεότυπα.
Χρειάζεταιο Δήμος μας να γίνει ο μεγάλος πιλότος και ο μεγάλος συμπαραστάτης κάθε προσπάθειας ανάπτυξης του νησιού μας και της οικονομίας του.
Χρειάζονται κινήσεις και επιλογές ουσίας και όχι βιτρίνας.
Χρειάζεται ο Δήμαρχος να είναι ο ηγέτης του νησιού, αλλά όχι ο ηγεμόνας.
Γι αυτό, φίλες και φίλοι, σε κάθε τόνο στέλνω σήμερα ένα μήνυμα σε όλους τους συνεργάτες μου και σε όλους αυτούς που, αύριο, από θέσεις ευθύνης, θα κλιθούν να υπηρετήσουν την διοίκηση στο Δήμο.

Τους λέω λοιπόν ότι ο Δήμαρχος δεν θα επιτρέψει αλλά θα πατάξει κάθε φαινόμενο αλαζονείας και διαφθοράς που τυχόν θα υπάρξει από συνεργάτες μου που θα κατέχουν θέσεις διαχείρισης της εξουσίας.  
Σε αυτό το σημείο, και γι αυτό το θέμα θα είμαι σκληρός, απόλυτος, αμείλικτος και αδιαπραγμάτευτος.
Θέλω η πολιτική ηγεσία του Δήμου να είναι με σκυμμένο κεφάλι στα προβλήματα, να είναι υπηρέτης της κοινωνίας να είναι στην υπηρεσία του  πολίτη με ταπεινότητα, υπευθυνότητα και εργατικότητα.
Ενώ ταυτόχρονα να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι, ποτέ δεν θα αποκτήσουμε ιδιοκτησιακή σχέση με τις καρέκλες που καθόμαστε.
Αν κύριοι συνάδελφοι, υπηρετήσουμε αυτές τις αρχές,  είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής, η οποία σήμερα αρχίζει, όλοι μας θα είμαστε περήφανοι που υπηρετήσαμε αυτόν τον περήφανο λαό, ενώ η τοπική κοινωνία θα νοιώθει άριστα που μας επέλεξε στο τιμόνι του νησιού μας.
Με την  υπόσχεση ότι σύντομα θα πούμε περισσότερα.
Με την υπόσχεση ότι σύντομα θα καταθέσουμε ως πολιτική ηγεσία του νησιού τις προγραμματικές μας δηλώσεις και το σχέδιο δράσης του Δήμου μας για την  τετραετία που έρχεται.
Κλείνω αυτήν τη  πρώτη μου ομιλία ευχαριστώντας από τα βάθη της καρδιάς μου αυτούς που στις πρόσφατες εκλογές μας επέλεξαν.
Ευχαριστώ όλους τους Κεφαλλονίτες για το αγκάλιασμα που μας έκαναν μετά το  τέλος των εκλογών.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τους συνυποψήφιους μου και την οικογένειά  μου για την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα μου.

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους της πολιτείας και τους αιρετούς άρχοντες που σήμερα με την παρουσία τους τίμησαν την κορυφαία και ιστορική ημέρα της ορκωμοσίας της πρώτης δημοτικής αρχής της σύγχρονης Κεφαλονιάς.

Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο για τις ευχές του και την συμμετοχή του σε αυτή.
Ευχαριστώ όλους και όλες εσάς που βρίσκεστε εδώ, τιμώντας αυτήν την ημέρα που είμαι βέβαιος ότι θα την γράψει η ιστορία.

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε γι αυτό.

Σας ευχαριστώ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ