Share |

ΚΟΤΣΙΛΙΝΗΣ: Ύφος και ήθος της νέας Δημοτικής Αρχής

Αναφέρονται παρακάτω τα σημαντικότερα ζητήματα που αναπτύχθηκαν κατά τη Συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου 2011 και οι θέσεις της Δημοτικής μας παράταξης.

Στο θέμα της συγχώνευσης σχολείων του Δήμου φάνηκε η προχειρότητα και η αποσπασματική αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων από τη Δημοτική Αρχή. Ήταν σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την παιδεία, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο δίλημμα ναι ή όχι στη συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων Α’ και Β’ βαθμού. Η Δημοτική πλειοψηφία, στη γραπτή εισήγηση που διακινήθηκε, έκανε πρόταση για παραπέρα διάλογο με τις  τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς, στο τέλος όμως υπαναχώρησε, συντάχθηκε με τη γνωστή δήλωση του Δημάρχου – καμία συγχώνευση – και υποβάθμισε το όλο θέμα σε ψήφισμα (3) γραμμών.

Η Δημοτική Παράταξη «Νέα Εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» κατέθεσε στο σώμα το ακόλουθο ψήφισμα:

  • Η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευση στη χώρα μας αποτελεί μεγάλο ζήτημα, που δεν πρέπει να δούμε αποσπασματικά και προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει η λογική της μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
  • Θεωρούμε ότι το ζήτημα της συγχώνευσης Σχολικών Μονάδων, παρά το ότι δεν αγγίζει – εκτός ενδεχόμενα από κάποιες μικρές εξαιρέσεις – την Κεφαλονιά, έρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική Αρχή χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία και με προφανή στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις, κυρίως για να φανεί αρεστή, όχι όμως χρήσιμη.
  • Πιστεύουμε ότι έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση και διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους, τους φορείς της κοινωνίας και τους φορείς της Εκπαίδευσης και να κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα συμπεράσματα και οι προτάσεις, προκειμένου να ληφθούν ορθές αποφάσεις.
  • Στόχος της σημερινής συζήτησης δεν ήταν να αναδείξει τα ουσιώδη προβλήματα της παιδείας αλλά να δημιουργήσει εντυπώσεις.
  • Κάτω από ένα τέτοιο κλίμα ζημιωμένη βγαίνει μόνο η εκπαίδευση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Διευθυντές Α’βάθμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης ούτε καν είχαν προσκληθεί στη Συνεδρίαση και επίσης δεν είχαν προσκληθεί οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και άλλοι κοινωνικοί φορείς.
  • Δηλώνουμε υπέρμαχοι της ποιότητας της Εκπαίδευσης και καλούμε όλους τους φορείς της κοινωνίας, τους εκπαιδευτικούς φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο σε ένα καινούριο εφ’ όλης της ύλης διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας και τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Στην διαδικασία ερωτήσεων προς τον κ. Δήμαρχο η παράταξή μας έθεσε ζητήματα που είχαν να κάνουν με το ύφος και ήθος που εμφανίζει η νέα διακυβέρνηση.

Ο κ. Δήμαρχος δεν αρνήθηκε ότι του έχει διατεθεί, ως συνοδός, αστυνομικός υπάλληλος. Επικαλέστηκε προσωπικά δεδομένα και απόφαση της Κυβέρνησης. Αφήνουμε στον κόσμο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Η παρουσία εξωθεσμικών ατόμων, ως ενδιάμεση λειτουργία μεταξύ διοίκησης και εκλεγμένων φορέων,  βαφτίστηκε από την πλειοψηφία ως «εθελοντισμός»!!! και παίρνει μορφή επιδημίας.

      Πρόκειται για πρωτοφανή, ανεπίτρεπτη, παράτυπη διαδικασία που απαξιώνει τη Διοίκηση, δημιουργεί παράπλευρα κέντρα αποφάσεων και νοθεύει τη λαϊκή βούληση. Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» σχεδιάστηκε για άλλους σκοπούς και στόχους και δεν επιτρέπει τόσο απλά τα βολέματα ημετέρων. Απαιτούμε να αποσυρθούν οι παραπάνω εξωθεσμικοί παράγοντες και να αξιοποιηθεί η Διοίκηση που είναι ικανή και άξια να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της Δημοτικής Αρχής αρκεί οι αιρετοί να αντιληφθούν τον πραγματικό ρόλο τους και να συνεργαστούν μαζί τους.

Εντοπίστηκε  σοβαρή καθυστέρηση παρά τις προβλεπόμενες προθεσμίες για την οργάνωση του νέου Δήμου (συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης, Τουριστικής Επιτροπής κλπ). Αντίθετα υπάρχει μεγάλη προθυμία στην αντικατάσταση μελών των Νομικών Προσώπων. Στην προχθεσινή συνεδρίαση αντικαταστάθηκαν τρία μέλη που είχαν διορισθεί προ είκοσι ημερών!!!

      Τέλος η παράταξή μας υπερψήφισε τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης που ήταν κυρίως τεχνικού χαρακτήρα.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

18-02-2011

 

 

(σκίτσο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)