Share |

Ληξούρι: Παραλίγο να τους πετάξουν από τις σκηνές

Γύρω στα 35 άτομα κοιμούνται στις σκηνές του Αγίου Αντωνίου.

Μερικές, ακόμα, οικογένειες έχουν εγκαταστήσει σκηνές δίπλα στα σπίτια τους, είτε για την προστασία της περιουσίας τους είτες γιατί είναι κοντά στη δουλειά τους, στα ζώα τους ή για κάποιο άλλο δικό τους λόγο. Την Παρασκευή, σε αυτή την κατηγορία σκηνιτών δόθηκε εντολή να απομακρύνουν τις σκηνές, ως την Κυριακή, για λόγους αισθητικής(!)

Να σημειώσουμε ότι η Πολιτική Προστασία για πρώτη φορά ανέθεσε καθήκον ενημέρωσης  στο στρατό (για να μην πούμε, γενικώς, δεν έχει αναθέσει κάποιο καθήκον όπως π.χ. τη φύλαξη της βοήθειας).

Κατόπιν τούτου, ενεργοποιήθηκε η επιτροπή σεισμοπλήκτων και ... ως το Σάββατο βράδυ δεν είχαν βρει τους καθ΄ύλην αρμόδιους. Το τηλέφωνο του κ. Σωτ. Κουρή στέλνει μήνυμα "απουσιάζω και θα επικοινωνήσω μαζί σας", ένα τηλέφωνο της Π.Π βουίζει συνέχεια και τα υπόλοιπα δεν απαντούν.

Τελικά, επικοινώνησαν με τον κ. Παρίση, ο οποίος τους είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να φύγουν, σήμερα, αλλά σιγά σιγά, γιατί αρχίζει η τουριστική περίοδος και το θέαμα των σκηνών δεν είναι καλό(!!!!!)

Παράλληλα, πληροφορήθηκαν οι σκηνίτες ότι άνοιξε κατάλογος για όσους ενδιαφέρονται και έχουν ανάγκη από  μικρά λυόμενα σπίτια (κοντέηνερς).

Και η απορία μας :

  Ποιο είναι το λογικό;

Κάποιος, πρώτα, πρέπει  να βγάλει τον κόσμο από τις σκηνές, περιμένοντας να έρθουν τα κοντέηνερς; Ή πρώτα πρέπει να έρθουν τα κοντέηνερς και μετά να απομακρυνθούν οι σκηνές; 

(Η "αισθητική" μας μάρανε, που θα χαλάσει την επερχόμενη χειμερινή τουριστική περίοδο. Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια). 

 

Εμ, δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από το πρώτο τράκο, και οι μόλις οργανωθέντες σεισμόπληκτοι έφαγαν το δεύτερο.

Στον γήπεδο Αγίου Αντωνίου έφτασε φορτίο με πράγματα (τρόφιμα, θερμάστρες κλπ) για όσους ζουν στις σκηνές, σύμφωνα με αυτά που δήλωσαν οι οδηγοί.

Μετά από λίγο είδαν τις νταλίκες να φεύγουν, χωρίς να ξεφορτώνουν τίποτα!

Πάλι, η επιτροπή σεισμοπλήκτων άρχισε να ψάχνει να βρει πού πήγε η νταλίκα. Τελικά, την εντόπισαν να ξεφορτώνει στο Μουσείο.

Μετά από επικοινωνία τους με τον Αντιδήμαρχο, οι σκηνίτες έσπευσαν στο Μουσείο και έλαβαν αυτό που τους αναλογούσε.

 

Τα παιδιά που μπήκαν στην επιτροπή, μάλλον, δεν είχαν φανταστεί τι επρόκειτο να τραβήξουν.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα ενοποιηθούν με την οργάνωση των σεισμόπληκτων επαγγελματιών.

Η τελευταία παρέμβαση, μέσα στο πρώτο 48ωρο της νεοσύστατης επιτροπής, ήταν να σταλούν τρόφιμα, με τη βοήθεια του Γενικού Φιλόπτωχου ...στα ξεχασμένα Κουρουκλάτα.

2 εβδομάδες μετά το σεισμό, το μήνυμα ήταν ότι η κατάσταση στο χωριό ήταν δραματική. 

(Και καλό θα είναι ο "εκπρόσωπος Κουρουκλάτων" να μη λέει σε εθελοντές, που δεν έχουν καμία υποχρέωση:  "τώρα μας θυμηθήκατε;" Τόσες μέρες, έπρεπε να το είχε πει στους καθ΄ύλην αρμόδιους. Ή, μήπως, κι αυτός τώρα "θυμήθηκε" το χωριό του;)

Μέρες που είναι, ας μη ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, βάζοντας ονόματα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της δικής μας γραφής. Ψυχραιμία, αλληλεγγύη και ενότητα.

Τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν είναι μόνο τα χτυπημένα σπίτια. Τώρα, φαίνονται οι πληγές.

-----------------

Καλή η επικοινωνιακή πολιτική με τα πλοία, αλλά, τώρα, φαίνεται και η "χρησιμότητα" τους. Παρέλασαν επιβατηγά πλοία, πολεμικά πλοία, κρουαζιερόπλοια και σκηνές, αντί να στείλουν εξ αρχής, λίγα από τα 2.500 σπίτια της Πολιτικής Προστασίας που κάθονται κάπου στη Μαγούλα.

Ξέρετε τι λένε εκεί στο Ληξούρι; Μπας και μας βγάζουν, βιαστικά, από τις σκηνές, για να πάμε, με το ζόρι, στο πλοίο; Για να δικαιολογηθούν οι φανφάρες και οι δεξιώσεις, μια και ελάχιστοι είναι αυτοί που επέλεξαν να φιλοξενηθούν στο κρουαζιερόπλοιο;

Ο αποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός δεν θα έπρεπε από την πρώτη μέρα να είχε στείλει προκάτ σχολικές αίθουσες; Ή δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός και τόσο καλά προετοιμασμένος;

Και αύριο, με το ζόρι, τα παιδιά θα στριμωχτούν σε αμφίβολης αντισεισμικότητας κτήρια. Κι όσοι γονείς μπορούν ζητούν μεταγραφή για τα σχολεία των Πατρών.

Αύριο, θα κατηγορηθούν γονείς και καθηγητές που δεν θα θέλουν να μπουν στις αίθουσες.

Οι απόντες θα βάλουν απουσίες.

 

Ο τουρισμός τους μάρανε.

Αλλά αυτή ήταν η λογική τους, εξ αρχής: Η υποβάθμιση. Ποιος ξεχνά την πρώτη μετασεισμική δήλωση ότι περίπου "όλα είναι υπό έλεγχο και οι ζημιές μικρές;"

 

 

(Εικόνα από τον Ληξουριώτη Δον ΨΥΧΩΤΗ)