Share |

Νίκος Σουρής : Ο δημιουργός του Νυστεριού

Τον γνώρισα στα χρόνια της χούντας. Γείτονες στα Κάτω Πατήσια. Πρέφα και διαδηλώσεις. Βγάλαμε μαζί το πρώτο φύλλο της ΑΛΛΑΓΗΣ, 1977. Συνεργαστήκαμε στη "Βάρδια" και την "Όστρια". Γραφιάς και ποιητής. Ποιήματα του μελοποίησε και τραγούδησε ο "Αστραίος"(Διονύσης Φραγκόπουλος).

Άνοιξη του 2009:

- "Νίκο, για λόγους βιοπορισμού, θέλω το "Νυστέρι" σου.

- "Πάρτο και κόψε μ' αυτό το λαιμό σου".

 

Χειμώνας του 1986:

- "Γιάννη, αποφάσισα να εκδοθώ. Θα με βοηθήσεις;"

  • Φύλλο κιτρινισμένο από τον καιρό.

Είναι η στιγμή που έχει συγκρουστεί με τον Αντώνη Τρίτση, άνθρωπο που λάτρεψε. Μετάνιωσε για αυτή του τη στάση κι έγραψε, μετά το θάνατο του, "Το τελευταίο αγώνισμα του δεκάθλου".

7 μηνιάτικα φύλλα ήταν η πρώτη περίοδος του Νυστεριού. "Μηνιαία εφημερίδα ριζοσπαστικής έκφρασης".

"Η ωραιότερη εφημερίδα στην Ελλάδα". Έτσι την αποκάλεσε ο αείμνηστος Νικήτας Λιοναράκης στην ραδιοφωνική του εκπομπή "Στις γειτονιές της Ελλάδας". Δεν μας ήξερε. Απλώς, την είδε και τη διάβασε.

Ήταν. Καμία σχέση με τη σημερινή μετριότητα. Η αισθητική, ο λόγος, η εικόνα, τα θέματα, όλα υπέροχα. Ιδέα και Έμπνευση Νίκου Σουρή.  Το δάκρυ, το γέλιο, η γλύκα, η καυστικότητα, η αυστηρότητα, ο αυτοσαρκασμός, η "αντικειμενικότητα", η υποκειμενικότητα, η πίκρα και η στιφάδα, όλες οι γεύσεις και τα συναισθήματα της ζωής πάνω σε ένα τυπωμένο χαρτί.

Ένα Έργο Τέχνης, δια χειρός Νίκου Σουρή. Και η δική μας συμβολή δικό του έργο και επιθυμία.

Η ταυτότητα του Νυστεριού, όπως την παρουσίαζε ο Νίκος Σουρής(η γραφή ήταν πολυτονική): 

  • Εκδότης της εφημερίδας "ΝΥΣΤΕΡΙ" είναι ο Χρίστος Καμπανός.
  • Αν όμως θέλετε να υποβάλλετε μήνυση θα διωχθεί ο Ηρακλής Βαλλιανάτος ως "υπεύθυνος συμφώνως τώ νόμω".
  • Πληρώνοντας ένα χιλιάρικο γίνεστε συνδρομητής για ένα χρόνο. Σε περίπτωση υποτίμησης της δραχμής η συνδρομή δεν θα αυξηθεί! Βεβαίως η συνδρομή για τράπεζες, οργανισμούς και ανώνυμες εταιρείες είναι 2.000 (έτσι κι αλλιώς θα ...εκπέσουν της εφορίας).
  • Τ' αδέλφια από το εξωτερικό πρέπει να πληρώσουν 50 δολ (Τόσο κάνει στη Νέα Υόρκη ένα ...χάμπουργκερ. Και με το "ΝΥΣΤΕΡΙ" δεν βαρυστομαχιάζεις).
  • Στον Πειραιά μπορείτε να βρείτε την εφημερίδα μας στο κατάστημα του Ηρακλή Βαλλιανάτου "Άνθη - φυτά - Νυστέρια". Μάλιστα αν γραφείτε συνδρομητές θα σας προσφέρει ένα γεράνι.
  • Τα ενυπόγραφα άρθρα εφ' όσον είναι βλακώδη και ανιαρά εννοείται ότι εκφράζουν τον συγγραφέα.
  • Εκπρόσωπος - ανταποκριτής στην Κεφαλονιά είναι ο Γιάννης Κρούσος.
  • Υπεύθυνος για τον "δαίμονα του τυπογραφείου", είναι ο Μπάμπης Πάνος (Ζωοδόχου Πηγής 48, τηλ. 3645361).
  • Αν η ύλη είναι μπερδεμένη και η εφημερίδα "σκοτεινή" υπεύθυνος είναι ο Γιάνης Κουτσούρης που κάνει το μοντάζ και τη φωτογράφιση.
  • Υπεύθυνος για κάθε ασχήμια και κακοτεχνίας είναι ο Δημήτρης Καλόφωνος(Για να διαμαρτυρηθείτε τηλ. 3604834).

Από κοντά, "δογματικά"  και "γκρινιάρικα", ο Σπύρος Αλεβιζόπουλος.

Δείγμα γραφής  του Νίκου Σουρή:

Με αφορμή την "είδηση": "Ένας γνωστός γαλατάς, γνωστότερος για την κομματική του τοποθέτηση βρέθηκε κατηγορούμενος για μια αγορανομική παράβαση. Ένα βαρέλι φέτα βρέθηκε να έχει 3% υγρασία περισσότερο από το κανονικό". Ο Νίκος Σουρής παίζει με "το ύφος και το ήθος της 4ης Εξουσίας":

  • ΑΛΗΘΕΙΑ: Γνωστός πρασινοφρουρός καταδικάστηκε από την αδέκαστον Δικαιοσύνη γιατί πωλούσε φέτα χαλασμένη. Μετά το πέρας της δίκης, ο πρασινοφρουρός απειλούσε έντιμους δημόσιους υπαλλήλους με μεταθέσεις... Καλούμε τους υπαλλήλους να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς και τις απειλές του πράσινου κράτους. Η απαλλαγή πλησιάζει.
  • ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Ξεπέρασαν κάθε όριο οι νεανίσκοι της τοπικής ηγεσίας του  ΠΑΣΟΚ... Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ο Αντρέας πρέπει να πάρει τη σκούπα και να σαρώσει όλους τους απατυεώνες και χαραμοφάηδες που ροκανίζουν την αλλαγή. 
  • ΑΛΛΑΓΗ: Έχει αγανακτήσει ο λαός από το κυνηγητό που έχουν εξαπολύσει διάφορες υπηρεσίες εναντίον δημοκρατικών επαγγελματιών.
  • ΔΙΑΛΟΓΟΣ: Πιστεύουμε ότι ο θόρυβος αποσκοπεί στη δημιουργία πολωτικού κλίματος... Γι' αυτό -ασχέτως της υγρασίας της φέτας- η μόνη λύση είναι η καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής... δεν υποστηρίζουμε τις ρεβανσιστικές διαθέσεις της Δεξιάς. Καταδικάζουμε όμως την αυθαιρεσία και τον ετσιθελισμό των οπαδών της κυβέρνησης.
  • ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: Ήταν αναμενόμενο... η κυβέρνηση εξαπολύει μέσω της αγορανομίας επίθεση εναντίον των μικρομεσαίων. Κι όλα αυτά για να ενισχύσει το νατοϊκό οπλοστάσιο και για να θησαυρίζουν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια.
  • ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Ο συμπατριώτης παραγωγός δηλώνει νέτα - σκέτα: "πρόκειται για προβοκάτσια. Από άλλο βαρέλι πήρε η αγορανομία δείγμα".
  • ΝΥΣΤΕΡΙ:  Το βέβαιο είναι ότι αυτό το γεγονός θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην πολιτική και κοινωνική μας ζωή. Τα ερωτήματα που αβίαστα μπαίνουν είναι:
  • -Πώς είναι δυνατόν μια αγορανομική παράβαση να αναστατώνει τη ζωή μας; είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης; Ποιες κοινωνικές δομές οδηγούν έναν γιαουρτά να κάνει δύο αγορανομικές παραβάσεις την ημέρα;ς Είναι κοινωνικές οι αιτίες ή πρόκειται για ατομικό ελάττωμα του γιαουρτά; Κι αν είναι ατομικό ελάττωμα πώς το απέκτησε; Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέλευση του ΠΑΣΟΚ που θα ασχοληθεί με το θέμα...

======

 

«Εφυγε» απρόσμενα ο Νίκος Σουρής, σήμερα η εξόδιος Ακολουθία

“Έφυγε” ο Νίκος Σουρής.