Share |

Πέρσα Μαρκαντωνάτου : Οι δήμαρχοι συνέβαλλαν στην υπερχρέωση μας

Κάποιοι «δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η πλειοψηφία των αυτοκτονιών προέρχεται από τον κόσμο των ελεύθερων επαγγελματιών, που φορτώθηκαν με φορολογικά βάρη και ψεύτικα χρέη και κατέρρευσαν ψυχολογικά.

Στα χρόνια που, ως δανειολήπτες, ανασφάλιστοι και υπερχρεωμένοι, προσπαθούμε, νομικά και πολιτικά, να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις μιας κατασκευασμένης οικονομικής κρίσης ΚΑΝΕΙΣ από τους υποψήφιους(πλην του Μ. Δημητράτου) δεν βρέθηκε στο πλευρό μας. Χωρίς χρήματα, με υψηλό το κόστος προσφυγής στα δικαστήρια, ουδείς μπήκε σε διαδικασία ηθικής ή οικονομικής στήριξης. Ουδείς ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας για την υπερχρέωση πολιτών και επιχειρήσεων, εξ αιτίας της υπερφορολόγησης, της τεχνητής κρίσης και της κυβερνητικής ενασχόλησης με τη διάσωση των τραπεζών.  

 

Το χρέος, όμως, δεν δημιουργήθηκε μόνο από την πολιτική κεντρικών κυβερνήσεων. Δημιουργήθηκε και από πολιτικές δημάρχων, που επιβάρυναν, με τι αποφάσεις τους, το κόστος πολιτών και επιχειρήσεων.

Ένα από τα παραδείγματα του τρόπου που μας υπερχρέωναν είναι η χρησιμοποίηση των ανταποδοτικών τελών άλλους σκοπούς.

Από το πόρισμα των επιθεωρητών για το χρέος της Λειβαθούς: «Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η διάθεση εσόδων από ανείσπραχτα τέλη ύδρευσης ποσού 400.000 ευρώ, ενώ τα προς εκτέλεση έργα ύδρευσης ανέρχονται στο ποσό των 41.550 ευρώ, δηλαδή διάθεση σημαντικού ποσού ανταποδοτικών τελών σε σκοπό διάφορο του προορισμού τους».

Η ύδρευση χρεώθηκε 10 φορές πάνω από το πραγματικό κόστος της.

Δεύτερο παράδειγμα:

Από πληροφορίες που είδαν το φως της τοπικής δημοσιότητας, δόθηκε μέρος της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη έναντι 27.000 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει πρόταση με κόστος μικρότερο από το μισό.

Πόσο πιο φτηνά θα ήταν το νερό και τα σκουπίδια, για ιδιώτες και επιχειρήσεις, αν δεν συνέβαιναν τέτοια; 

Τρίτο παράδειγμα υπερχρέωσης, αλλά και υποκρισίας:

Ο κ.Μιχαλάτος είπε σε ομιλία του και το έκαμε και αφίσα: «Θα απαλλάξουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις από τα δημοτικά  τέλη της χειμερινής περιόδου».

Από το 1975, υπάρχει το άρθρο 5, παρ.1 του νόμου 25/1975, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 5 του ν. 429/1976 και άλλους που ακολούθησαν, με τους οποίους απαλλάσσονται οι εποχιακές επιχειρήσεις από τα δημοτικά τέλη της χειμερινής περιόδου. (Εφ’ όσον το θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο).

Γιατί, ενώ μπορούσαν, ο κ. Μιχαλάτος και οι υπόλοιποι δήμαρχοι δεν πληροφόρησαν και δεν ενεργοποίησαν τη δυνατότητα απαλλαγής που δίνει ο νόμος;

 

Η μείωση του κόστους ιδιωτών και επιχειρήσεων, μαζί με τη διαγραφή χρεών,  αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της οργάνωσης πολιτών «Ριζοσπάστες Ξανά».

 

Πέρσα Μαρκαντωνάτου

Πρόεδρος Ένωσης Καταναλωτών Κεφαλονιάς

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τους «Ριζοσπάστες Ξανά».