Share |

Σαββάτο του λαού θα αναστηθούμε.

  • Οι στίχοι που διακόσμησαν τους τίτλους των ημερών προέρχονται από ένα τραγουδάκι της κατοχής. Ξανακούστηκε, στα χρόνια της προηγούμενης χούντας, διασκευασμένο από την φοιτητική οργάνωση του ΚΚΕ, την ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ. Έκλεινε με τη φράση "ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ , όλοι με μια φωνή".
  • Κυκλοφορούσε σε κασέτες από χέρι σε χέρι, μαζί με άλλα τραγούδια της αντίστασης. Στην άλλη πλευρά είχε τρία τραγούδια του Μίκη, από τη συλλογή "Τα τραγούδια του αγώνα", τραγουδισμένα από τον ίδιο. Και αυτά είχαν διοχετευθεί, από τον τόπο εξορίας του τη Ζάτουνα, με την ίδια μέθοδο.  Το ένα που θυμάμαι ήταν το "Εμπρός παιδιά να βγούμε στους δρόμους", κατοχικό κι αυτό τραγούδι, διασκευασμένο από τον ίδιο. Για μουσική υπόκρουση , τα τραγούδια του Μίκη είχαν μια ...καρέκλα, την οποία ο ίδιος ή κάποιος άλλος χτυπούσε ρυθμικά σε ξύλινο πάτωμα! 
  • Σημειολογικά (πςςςς! λέξη που βρήκαμε!), σήμερα ζούμε κατοχή και δικτατορία , μαζί.
  • Ώστε έτσι, λοιπόν; Πιάσανε τον Τσοχατζόπουλο και το έκαμαν "θέμα".
  • Λίγο πιο πριν, οι "καθαροί" είχαν ψηφίσει στη βουλή νόμο για τη ρύθμιση της διένεξης "δημοσίου - Siemens".Και αυτό δεν έγινε "θέμα". Η "εξεταστική" (τρομάρα της!) επιτροπή της βουλής είχε υπολογίσει τη ζημιά του δημοσίου σε 2 δις ευρώ. (Κάθε περικοπή σύνταξης δεν αθροίζει αυτό το ποσό).
  • Στα 2 δις δεν υπολογίζονται οι μίζες, οι οποίες βρίσκονται σε κατάλογο με πολιτικά ονόματα που παρέδωσε ο Χριστοφοράκος και βρίσκετυαι στα χέρια των γερμανών και της τρόικας. (Αν είχαμε δημοκρατία...)
  • Η βουλή απάλλαξε τη Siemens από κάθε ευθύνη έναντι του ποσού των μηδέν ευρώ! Ένα ποσό 80 εκατομμυρίων στο οποίο συμβιβάστηκε η έντιμη πολιτική σκηνή της Ελλάδας θα το πάρουμε σε μορφή σεμιναρίων από τη Siemens προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Και μη γελάσετε. Ένα από τα σεμινάρια θα είναι για τη διαφάνεια.
  • Η επίσπευση του συμβιβασμού έγινε για να μπορέσει να συμμετάσχει η  Siemens στους διαγωνισμούς του δημοσίου, όπως αυτόν για τους νέους σταθμούς του μετρό. (Βρείτε πότε ξεκινάνε οι διαγωνισμοί;)
  • Νάναι καλά η λίστα με τα ονόματα του Χριστοφοράκου. Τώρα, εσείς μπορείτε να τους ψηφίσετε. ΠΑΣΟΚ -ΝΔ αγγίζουν το 33% του εκλογικού σώματος. Πολύ είναι.
  • "Οι δέκα παρθένες" προκάλεσαν σχόλιο της Μαρίας Μαγδαληνής: "η αντιπαραβολή φράσεων είναι άστοχη.Η αμαρτία είναι ουσιαστική πράξη που προσδιορίζει την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου.  Αφετέρου πραγματώνει τη διττή φύση του ανθρώπου. Δεν υπάρχει αγνότητα χωρίς το αντίθετο της, ούτε αγάπη χωρίς μίσος. Ο άνθρωπος, η υλική εκδήλωση της θείας ενέργειας, καθρεφτίζει τον υπέρτατο συμπαντικό νόμο των αντιθέτων". 
  • Το καλό που σας θέλω είναι να μην αγγίζετε τα ιερά και τα όσια της αμαρτωλής Μαρίας. Είναι απεριόριστα αμαρτωλή, μια και η αμαρτία για αυτήν είναι ενσυνείδητη διαδικασία απόδρασης από το υλικό σώμα, πάλη με τα δαιμόνια της ψυχής, διαισθητική αντίληψη του ζώντος θεού.  Η ααμαρτία φωλιάζει στην θνητή αδύναμη(;) ψυχή της, σαν κατανόηση αγάπης. Έχει τη δυνατότητα να προσκομίσει για την αγάπη του πλησίον την κόλαση και την ανάσταση σε συσκευασία ενός. 
  • Ανάσταση ! Η ιδέα της Αναστάσεως είναι διαχρονική. Δεν αποτελεί χριστιανική ανακάλυψη. Υπάρχουν "ιστορικά" προηγούμενα και πολλά κεφάλαια θρησκειών και μύθων ασχολούνται με αυτήν. Πριν από το χριστιανισμό.
  • Ανάσταση: "Αναβαίνω προς τον πατέρα", γράφει ο Ιωάννης,  σε σφαίρα υπάρξεως πάνω από εκείνη της φυσικής ζωής. Μιλά για τη Μεταμόρφωση, τη μετάβαση από τη μία μορφή σε κάποια άλλη.
  • Μεταμόρφωση του κόσμου είναι το δικό μας θείο και ανθρώπινο καθήκον. Μεταμόρφωση - μόρφωση του εαυτού μας, ατομικού και συλλογικού, με σμίλη την καρδιά, το νού, τη φαντασία, το πάθος. Με υλικά την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, τις ανθρώπινες σχέσεις. 
  • Ποιος Θεός, πολιτικοί θεομπαίχτες; Ποια η σχέση σας με Αυτόν, όταν δεν υπάρχειμια θεανθρώπινη δική σας σχέση με τον άνθρωπο; Όταν το μίσος σας προς τον άλλο, συνοδευμένο από το ψέμα, είναι βασικό συστατικό της πολιτικής σας  ύπαρξης;
  • Ποιός Θεός, όταν μισείτε τη δημοκρατία; Όταν λατρεύετε την κοσμική εξηουσία; Όταν εμφανίζεστε , (ελέω τίνος;) σαν πολιτικοί εκπρόσωποι του Θεού επί της γης; Δεν είστε οι μεταναστάσιμες φανερώσεις του Ιησού. Δεν είστε η αλήθεια.
  • Να βιώνουμε την ύπαρξη ως μεταμορφωτικό γεγονός. Εσωτερική εμπειρία φωτός. Η πίστη είναι προϊόν εσωτερικεύσης του υπερβατικού, εντελώς διαφορετικό από την εμπιστοσύνη στο επιβεβαιωμένο. Κι εσείς, ώ φαρισαίοι!, είστε η επιβεβαιωμένη προσφορά θυμιάματος στον Μαμωνά, στον τραπεζίτη και ιδιοκτήτη του χρήματος. Ο λόγος "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" έχει μετρηθεί από εσάς, με τρόπο κυριολεκτικό, και έχετε αποδώσει το νόμισμα στους σύγχρονους Καίσαρες. TΤα δίνετε "τοις μετρητοίς" και σε μας μένει το χρέος.
  • Δυιλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλο. Τα βάζετε με δυστυχείς ανθρώπους και προστατεύετε , δια της σιωπής και της πράξης, το αυτοκρατορικό θηρίο μιας οδυνηρά απάνθρωπης αποκάλυψης.
  • Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε έναν άγγελο στον ανοιχτό τάφο μας. Ο άγγελος, ο υπερβατικός εαυττός μας, είναι παρών στις αποφάσεις μας.
  • Ανοιχτός τάφος είναι αυτό που ζούμε. Η ζωή εν τάφω. Ο υπερβατικός μας εαυτός , όχι μόνο δεν αφήνει τη γήινη βαρύτητα να μας καταπιή αλλά αντιθέτως μας ελευθερώνει προς μια καινούργια ζωή, δημιούργημα ανθρώπινης θέωσης και δημιουργίας, επί γης ουράνια μαρμαρυγή.
  • Νάρθει εκείνη η μέρα (στο χέρι και στο νου μας είναι), όπου θα καταλάβουμε τι σημαίνει το "Μὴ ἐκθαμβεῖσθε· Ἰησοῦν ζητεῖτε τὸν Ναζαρηνὸν, τὸν ἐσταυρωμένον· ἠγέρθη, οὐκ ἔστιν ὧδε· ".     Ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη σας, για να δείτε για ποιον μιλά.
  • Κάπου πρέπει να σταματήσουμε κι εμείς, μια και η Ανάσταση δεν είναι μια στιγμή. Είναι αέναη πράξη θνητών ανθρώπων. Η χαρά της μας βγάζει από το βάρος του εαυτού μας, από τη βαρύτητα του απάνθρωπου εγώ μας. Επικοινωνούμε, όχι για να επιβεβαιωθούμε ή να επιβεβαιώσουμε, αλλά για να μοιραστούμε και να χαρούμε.
  • ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

 

Και τώρα κάτι που σας είχαμε υποσχεθεί , σχετικά με τους νέους κολοτούμπες του εθνισμού. Απολαύστε τους. Τους καθεστωτικούς και μη θεανθρώπινους εραστές της εξουσίας να τους αντιμετωπίζουμε σαν αφορμές για γέλιο και σαρκασμό. Αυτοσαρκαζόμενοι κι εμείς. Είναι μέρος του συλλογικού εαυτού μας.(Κι έπεται συνέχεια) .

 

  • Για μια ερωτική πολιτική... μιλάμε, γράφουμε, ζούμε.

Ας υπογράψω

Odyssey

(Ακόμα "ά-θεος". Με τόσους καλούς  πολιτικούς "χριστιανούς", δεν έχει τόπο θέωσης για μένα)

Ευχαριστώ όσους έστειλαν ευχές, με αφορμή τη γενέθλια στιγμή μου.

Κάτι σαν φάκα είναι η γέννηση. Ας ασχοληθούμε με το μήλο.   Αιωνιότητα και μια μέρα, έχει βάλει για  τίτλο  ο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ στην εικόνα του. 

Θόδωρος Αγγελόπουλος, for ever. )

 

Δον ΨΥΧΩΤΗΣ , στις εικόνες. Ποιος άλλος; Ανθρώπινη πηγή δημιουργίας και έμπνευσης για άλλους.