Share |

Σαν καταθέσεις, τα αποθέματα ηρωίνης των Ταλιμπάν

Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα Αντόνιο Μαρία Κόστα, λέει πως οι αφγανικές συμμορίες ναρκωτικών και οι Ταλιμπάν συσσωρεύουν την ηρωίνη προκειμένου να χειραγωγήσουν την τιμή του δρόμου στη Δύση.

Ο «τσάρος των ναρκωτικών» των Ηνωμένων Εθνών, όπως αποκαλείται, είπε στο ΝΑΤΟ το 2009 πως οι Αφγανοί αντάρτες παρακρατούν χιλιάδες τόνους ηρωίνης και πως συμπεριφέρονται με τα αποθέματά της σαν να ήταν «λογαριασμοί ταμιευτηρίου» προκειμένου να χειραγωγήσουν τις  τιμές που πωλείται το ναρκωτικό στους δρόμους της Δϋσης, σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα των ΗΠΑ που διέρρευσε και δημοσιεύει η Guardian.

Ο Αντόνιο Μαρία Κόστα, δήλωσε στους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ ότι οι Ταλιμπάν και οι συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος παρακρατούσαν 12.400 τόνους οπίου από την παγκόσμια αγορά προκειμένου να ανέβει η τιμή του σε επικερδή επίπεδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ποσότητα αυτή κοστίζει περίπου 1.25 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Κάθε τόνος οπίου εικάζεται ότι αξίζει περίπου 100.000 δολάρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή 100 κιλά ηρωίνης.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη φαίνονται να πιστεύουν πως οι Ταλιμπάν και άλλοι αντάρτες στο Αφγανιστάν είναι καλά οργανωμένοι, έχουν γνώση της αγοράς και εστιάζουν στη διατήρηση βιώσιμης τιμής του ναρκωτικού. Οι εκθέσεις σχετικά με τη συμμετοχή των Ταλιμπάν στο εμπόριο ναρκωτικών από το 2009 επικεντρώνονται στις ρήξεις μεταξύ διαφορετικών συμμοριών ναρκωτικών και επισημαίνουν τον άγριο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

(από τα έγγραφα που έχει δημοσιεύσει το wikileaks)

Σημ. "Ι": Αυτά, για εκείνους , που μας θεώρησαν υπερβολικούς, όταν δίναμε κάποια στοιχεία, που έδειχναν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τους εμπόρους ναρκωτικών. Αυτούς, που υποτίθεται είναι παράνομοι εγκληματίες.