Share |

Σπ.Μοσχόπουλος: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 168040/3-9-2010(για την Γη Υψηλής Παραγωγικότητας)

Με συντονισμένες παρεμβάσεις και συνεργασία των βουλευτών Κεφαλληνίας & Ιθάκης Σπύρου Μοσχόπουλου και Λευκάδας Σπύρου Μαργέλη με την Πολιτική Ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφενός και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αφετέρου, τροποποιείται η γνωστή μας πλέον Κοινή Υπουργική Απόφαση (αρ. 168040/3-9-2010), με την οποία ορίστηκαν τα κριτήρια για τον καθορισμό της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.

Θυμίζουμε πωςμε προηγούμενη τροποποίηση της ΚΥΑ (ΦΕΚ 102Β / 1.2.2011) καταργήθηκε το κριτήριο με βάση το οποίο ζώνη 300 μέτρων από τα όρια της ζώνης Naturaστις νησιώτικες περιοχές χαρακτηριζόταν ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας και απαγορευόταν οποιαδήποτε δραστηριότητα πλην της γεωργικής.

Με την προωθούμενη τώρα τροποποίησηδιευκρινίζεται και ορίζεται πως η αρχική ΚΥΑ έχει εκδοθεί για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σαν βάση για τον καθορισμό των γεωγραφικών ορίων της Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και την έκδοση στο μέλλον των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα καθορίζονται οι ζώνες Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας σε όλη τη χώρα.

Έτσι, μετά την δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης μέσα στις προσεχείς ημέρες της νέας τροποποιητικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (η οποία ήδη έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς Κώστα Σκανδαλίδη και Τίνα Μπιρπίλη) δεν θα απαιτείται πλέον χορήγηση πιστοποιητικού από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας για τον χαρακτηρισμό του κάθε ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιλύεται με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα που είχε προκύψει και ταλαιπωρούσε τους τελευταίους μήνες όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, υπηρεσίες).

Όλο το προηγούμενο διάστημα από κοινού οι δύο βουλευτές με συντονισμένες ενέργειες στα δύο Υπουργεία και μετά από πολύωρη συνεργασία που έγινε στις 21/2/2011 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Γενικό Γραμματέα κ. Κανελλόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή κ. Βιτζηλάκη, προκρίθηκε τελικά και συμφωνήθηκε, μεταξύ πολλών εναλλακτικών λύσεων που συζητήθηκαν, η έκδοση τροποποιητικής ΚΥΑ με το περιεχόμενο που έχουμε αναφέρει

Από το Γραφείο Τύπου του βουλευτή