Share |

Σπύρος Αρσένης: "ΠΕΡΙ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ"

Τον πείραξε φαίνεται τον Δήμαρχο της μειοψηφίας (στις αντιπροσωπευτικές και γνήσιες εκλογές της πρώτης Κυριακής πήρε ποσοστό 26,62% ως δεύτερος συνδυασμός) η ήπια κριτική που του άσκησα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μορφωτικό και αποφάσισε να επιτεθεί με το γνωστό "Λουδοβίκειο" ύφος σ' ένα φειγ βολάν που δεν φέρει ούτε σφραγίδα, ούτε αρ. πρωτ. Και δεν ξέρω εάν και η υπογραφή του είναι γνήσια αφού έλλειπε από την Ιθάκη μια ημέρα πριν από την 11.01.11 που εξεδόθη η ανακοίνωσή του.

                Με κατηγορεί λοιπόν ότι χρέωσα το Δήμο για να νοικιάσω στις 21.12.1990 δέκα στρέμματα έκταση στη θέση "ΚΟΛΟΣΟΥΡΓΙΩΝΑ" Αετού Ιθάκης με ετήσιο μίσθωμα 100.000 δρχ. για 30 χρόνια ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκεκριμένη από τη Νομαρχία Κεφαλληνίας και έτσι "έκανα την Ιθάκη διεθνώς ρεζίλι δημιουργώντας σκουπιδότοπο το πιο εμφανές σημείο της Ιθάκης.

                Το μόνο ελαφρυντικό που έχει ο κ. Κασσιανός για όσα γράφει είναι ότι εκείνη την εποχή βρισκόταν συνεχώς εκτός Ιθάκης κάνοντας άλλες δουλειές και δεν είχε την απαραίτητη πληροφόρηση για ότι συνέβαινε στο νησί.

                Έως εκείνο το μήνα και επί 40 χρόνια η χωματερή ήταν μέσα στον κάμπο της πόλης και διοχέτευε διοξίνες και καρκίνο στις αναπνοές μας και στα σπίτια μας. Ο Δήμος προσπάθησε πολλά χρόνια να μεταφέρει τα σκουπίδια αλλά οι τότε κοινότητες του νησιού είχαν αντίθετη άποψη και έτσι υποχρεωτικά η χωματερή έπρεπε να είναι στα εδαφικά όρια του Δήμου Βαθέως.

                Αίτησή μας για ευρωπαϊκό πρόγραμμα "καύσης απορριμάτων" δυστυχώς δεν ενεκρίθη από την Περιφέρεια διότι δεν υπήρχε η σχετική οικονομική συμμετοχή του Δήμου που ήταν ένα μεγάλο ποσόν που δεν είχαμε!

                Τελικά μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και μετά από εισήγηση αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας εξευρέθη ο ανωτέρω χώρος και απηλλάγη η πόλη των 2.500 κατοίκων από τις θανατηφόρες ουσίες. Σημειωτέον εκείνη την εποχή στον Αετό υπήρχαν μόνο τρία σπίτια.

                Πριν παραδώσω τον Δήμο Ιθάκης τον Ιανουάριο 1995 είχα ήδη ξεκινήσει με ευρωπαϊκό πρόγραμμα την ανακύκλωση υλικών και είχα δρομολογήσει την συνεργασία του Δήμου με το ΥΠΕΧΩΔΕ για οικονομική ενίσχυση του Δήμου για αγορά αυτοκινήτων, οργάνωσης χώρου μεταφόρτωσης και μεταφορά των σκουπιδιών στο ΣΥΤΑ της Κεφαλονιάς που αξιοποίησε ο κ. Τ. Καραβίας ως μετέπειτα Δήμαρχος.

                Ο κ. Κασσιανός απομονωμένος τελευταία με τις παλινωδίες του και από τους δικούς του ανθρώπους έχασε την ψυχραιμία του και χρησιμοποιεί ασύστολα ψεύδη.

                Γράφει ότι στη συνεδρίαση είπα ότι επιμένω να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον ο ίδιος χώρος!

                Τουναντίον εγώ είπα και τ' άκουσαν 200 συμπολίτες μας ότι αυτός ο χώρος πρέπει να μείνει μόνο για χώρο μεταφόρτωσης καθότι πάρα πολύ δύσκολα θα βρει άλλο χώρο στο "Μαραθιά" με τις απαραίτητες άδειες.

                Αυτή είναι η αλήθεια και είμαι υπερήφανος που "έσωσα" την πόλη μου.

                Όσο για την "ανησυχία" του πως θα πληρώσει ο Δήμος το χρέος τα υπόλοιπα χρόνια, νομίζω (όπως διαφήμιζε προεκλογικά) πως είναι πολύ εύκολο να τα βάλει ο ίδιος απ' τα λεφτά που θα φέρει απ' τη Ρουμανία! (20 χρόνια πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας).

                "Ρεζίλι" γίνεται κάποιος Δήμαρχος και πριν τελειώσει η πρώτη τετραετία!

 

ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

Δήμαρχος Ιθάκης

Από 1975 έως και 1994

 

 

ΣΗΜ. "Ι": Επειδή έτυχε να είμαι γνώστης του θέματος Ιθάκη και σκουπίδια, καλύτερα να μη μιλήσω. Κανείς δεν έχει δίκιο, από τους δημάρχους, νυν και τέως. Έχουν μπροστά τους το αυγό του Κολόμβου, αλλά ...

Ύστερα, η υπόθεση "Ιθάκη" και δημαρχείο εξελίσσεται σε οπερέττα, με πρωταγωνιστή τον νυν δήμαρχο και κομπάρσους ...; 

Στραβά αρμενίζουμε, εδώ και χρόνια. Δεν είμαι θιακός και "δεν πρέπει" να ομιλώ.  Κάθε τόπος έχει τον ηγέτη που του αξίζει;

Ένα θα πω μόνο: Μιλάτε ακόμα για καύση απορριμμάτων; Έστω και ως παρελθόν;

Τι όμορφη που είναι η Ιθάκη!!

(φοτό: Στέλιος Συκιώτης)