Share |

Τα "κόκκινα ταμεία"

Ας δούμε ένα θέμα που άνοιξε με μια δήλωση του κ. Βασίλη Ρουχωτά: 

Τα "κόκκινα ταμεία" των δήμων.

Οι πρώην δήμοι Αργοστολίου, Παλλικής και Σάμης είχαν δική τους ταμειακή υπηρεσία.

Οι υπόλοιποι δήμοι εξυπηρετούνταν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τα χρήματα στο δημόσιο ταμείο, που αφορούσαν τους δήμους  ήταν δεσμευμένα σε κωδικούς, για συγκεκριμένα έργα.

Με διάφορους τρόπους, όλοι ή σχεδόν όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα, παραβίαζαν τους κανόνες αυτούς και αντλούσαν χρήματα, για έξοδα, από κωδικούς που δεν υπήρχαν.

Αυτή η "παραβίαση" δεν ήταν δυνατό να συμβεί, αν δεν υπήρχε πολιτική κάλυψη από την εκάστοτε κυβέρνηση και τους τοπικούς εκπροσώπους. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι  δεν ήταν δυνατό να βρεθούν εκτεθειμένοι , επειδή με δική τους "ευθύνη" έδιναν χρήματα, που δεν έπρεπε να δώσουν. Υπήρχε μια σιωπηρή ανοχή και συμφωνία, για την εξυπηρέτηση αυτών των εξόδων.

Αυτό που ο κόσμος θεωρεί παράβαση, παρατυπία ή παρανομία, ήταν μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία καλυπτόταν με διάφορους τρόπους. Π.χ. κάθε τόσο,  το Υπουργείο Εσωτερικών έβγαζε εγκύκλιο και επέτρεπε στους δήμους να καλύψουν το "κόκκινο ταμείο" , με δανεισμό. Έτσι, ουδέποτε αυτό το προβληματάκι ήταν πραγματικό πρόβλημα. Και ο χορός καλά κρατούσε.

Κάποιος τρόπος θα βρεθεί και σήμερα, για τα ελλείμματα και τα χρέη είτε της Λειβαθούς είτε οποιουδήποτε άλλου δήμου.

Μαζί με άλλους τρόπους, τα χρέη και τα ελλείμματα, που σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε, φτιάχτηκαν και με αυτόν τον τρόπο. Και τα χρέη των δήμων αποτελούν ένα σεβαστό ποσοστό του συνολικού εθνικού χρέους.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ο ανίδεος πολίτης μπορεί να το θεωρήσει παράβαση, δεν αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε δικαστικής ή διοικητικής επίπληξης.

Έτσι, όταν ακούμε για το "κόκκινο ταμείο" της Λειβαθούς, θα πρέπει να ξέρουμε πως , σε όλη την Ελλάδα και στην Κεφαλονιά, ζούσαμε με ταμειακά δημοτικά ελλείματα. Και κατά καιρούς , καλύπτονται. Για άγνωστους λόγους, όταν το 2007, οι υπόλοιποι δήμοι κάλυψαν τα ελλείμματα με δανεισμό, η Λειβαθώ δεν το έκανε.

Όσα ακούγονται, λοιπόν, για το ποιος φταίει για αυτό το θέμα, είναι κάτι για να περνά η ώρα.

Γιατί πρέπει να κατηγορηθούν οι δήμαρχοι, για κάτι που ήταν "φυσιολογική" διαδικασία;

Δεν το έχουμε καταλάβει και κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, ώστε να μάθουμε τι συμβαίνει κι αν όσα μάθαμε, έχουν βάση .

Είναι σαν τις κακοτεχνίες των δημοσίων έργων, σαν τα έργα που ποτέ δεν παραλήφθηκαν αλλά πληρώθηκαν, σαν τις πληρωμές των πολιτιστικών εκδηλώσεων από την ύδρευση,  σαν τις αστοχίες και τις σπατάλες σε άχρηστα έργα, όπως αυτό στο κάστρο της  Άσου και πάει λέγοντας.

Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση στην Ελλάδα είναι "νόμιμη".  Κανείς δεν δίνει λογαριασμό.

Ούτε κι όταν πέφτουν μίζες σε πολιτικούς και κόμματα, για  μεγάλες προμήθειες και έργα, όπως πολύ καλά μάθαμε για πολλοστή φορά, με τις κοινοβουλευτικές "εξεταστικές" επιτροπές. 

Χωρίς δημοκρατία και αυτοδιαχείριση της ζωής μας, δεν έχουμε μέλλον.

 

(σκίτσο: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)