Share |

Τα πακέτα διάσωσης της ΕΕ είναι πυραμίδα - και εμείς είμαστε στον πάτο της

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής και πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ Mario Bleje υποστηρίζει πως τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης μοιάζουν με μία πυραμίδα ως προς τον τρόπο που χρηματοδοτούν τις χώρες.

Σε άρθρο των FT αναφέρει τα εξής:"να γιατί αυτή η κατάσταση μοιάζει με πυραμίδα.Μερικοί από τους αρχικούς κατόχους ομολόγων πληρώνονται με τα επίσημα δάνεια που επιπροσθέτως χρηματοδοτούν τα πρωτογενή ελλείμματα. Όταν φανεί πως οι χώρες δε μπορούν να πετύχουν τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους που τους έχουν επιβληθεί και επομένως δε μπορούν να επισρέψουν στις αγορές αυτά τα δάνεια θα καταλήξουν να μεταφέρονται στο μέλλον ξανά και ξανά με τη βοήθεια των μελών της ευρωζώνης και των διεθνών οργανισμών".

 

Ο Bleje υποστηρίζει πως επειδή η Ελλάδα είναι η Ελλάδα και όχι η Τσαντ, δε θα τιμωρηθεί για το ότι δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους των δημοσιονομικών προγραμμάτων που τέθηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αντ' αυτού επειδή τα πακέτα διάσωσης χρηματοδοτούνται από δημόσιο χρήμα και όχι κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών, μπορούν να συνεχίζονται ες αεί μέχρι να υπάρξει πολιτική αντίδραση.

Στο τέλος, όμως, λέει ο Blej, θα είναι τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών που θα βρεθούν στον πάτο της και οι πολίτες που θα γράψουν τη ζημιά, ενώ οι αρχικοί κάτοχοι των ομολόγων θα έχουν ήδη πληρωθεί.

XrimaNews.gr

 

(...μέχρι να υπάρξει πολιτική αντίδραση)