Share |

Τα πράγματα είναι αρκετά πιο σοβαρά από ότι νομίζαμε έως τώρα.

Και ξαφνικά ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου μετατράπηκε στην πιο Στρατοκρατούμενη ζώνη του πλανήτη. Η μοιρασιά των κυπριακών κοιτασμάτων δεν προκάλεσε μόνο την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών της...περιοχής Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ-Τουρκίας, αλλά και τις ορέξεις των μεγάλων
δυνάμεων που στέλνουν πρωτόγνωρα μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις.

Η αποστολή μιας σημαντικής Ρωσικής αρμάδας από έξι πλοία που αποτελούν την Ομάδα Μάχης του Αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov, με την προστασία αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων βλημάτων, αλλά και ανθυποβρυχιακού πολέμου κλάσης Udaloy I/II και Sovremenny και βέβαια, τουλάχιστον
ενός υποβρυχίου που αθέατο κινείται πάντα κάτω από το Admiral Kuznetsov για "ενεργητική" ανθυποβρυχιακή προστασία. Η ρωσική αρμάδα έρχεται για να δώσει το "παρών" στον αγώνα ισχύος που παίζεται γύρω από τα χρυσοφόρα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και ως μέσο ανάσχεσης επίθεσης κατά της Συρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν τρείς μήνες και θα κινηθεί μεταξύ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ.

Αναλυτές θεωρούν ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στα ανατολικά.

Όμως και η Γαλλία στέλνει ναυτική δύναμη απέναντι από τον Τουρκικό Στόλο. Μετά την κόντρα Νικολά Σαρκοζί και Ερντογάν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου για την αρμενική γενοκτονία, η Γαλλία στέλνει στην περιοχή της γεώτρησης του οικοπέδου 12 ΤΗΝ κορβέτα F792 Premier-Maître L'Her κλάσης D'Estienne d'Orves. Τελικός προορισμός του πλοίου είναι ο Ινδικός Ωκεανός όπου η κορβέτα θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Αταλάντα.
Αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά μετά την δεκαετία του 1970 που ο γαλλικός Στόλος λαμβάνει θέση απέναντι από τον τουρκικό όπως είχε πράξει στην κρίση το Χόρα το 1976. Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Γαλλία είναι άμεσα ενδιαφερόμενη για δύο οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και ήδη
γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία έχει αγοράσει αποτελέσματα ερευνών στην περιοχή από την κυπριακή κυβέρνηση.

Η παρουσία εξάλλου των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι δεδομένη, δίνοντας την ευκαιρία στην κυπριακή κυβέρνηση, διαμέσου του ΥΕΘΑ Ηλιάδη να δηλώνει μετά την επίσκεψή του στην αμερικανική φρεγάτα USS Ramage στο λιμάνι Λεμεσού, που υποδέχθηκαν ο Επιτετραμμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο κ. Andrew J. Schofer, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος William Woods και ο Κυβερνήτης Kyle J. Colton: "Η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή μας δείχνει το ενδιαφέρον για να διατηρηθούν συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας και οι εξελίξεις να συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο".

Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του τύπου που επισημαίνουν το διεθνές ενδιαφέρον για τα κυπριακά οικόπεδα, ενώ η Λευκωσία προσανατολίζεται να δώσει προτεραιότητα σε εταιρείες ρωσικών, γαλλικών και βρετανικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία θεωρεί πως «δικαιούται» ένα «καλό» οικόπεδο βάσει και των υποσχέσεων που της δόθηκαν από την πλευρά του τέως Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου,
προς τον Νικολά Σαρκοζί σε συνάντηση των δύο, όπου ο Παπαδόπουλος θέλοντας να εκφράσει τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Γαλλίας στο Κυπριακό, ευχήθηκε να υπάρχει ενδιαφέρον από γαλλικές εταιρείες στο θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής", αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά που τηρήθηκαν για τη συνάντηση, ενώ λόγος έγινε και για τη γαλλική εταιρεία Total, η οποία είναι μια από τις εταιρείες που αναμένεται να διεκδικήσουν οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι έχει ήδη «κλειδώσει» ένα ή και δύο θαλάσσια οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, κυρίως λόγω των στενότατων σχέσεων που διατηρεί με τον πρόεδρο Χριστόφια.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Χριστόφια του ΑΚΕΛ ουσιαστικά ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική του τέως Προέδρου Παπαδόπουλου.

Με τις στρατιωτικές συμφωνίες, τον καθορισμό της κυπριακής ΑΟΖ και το μοίρασμα της ενεργειακής λείας, όχι μόνο έβγαλαν την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διεθνή απομόνωση εξαιτίας του ΟΧΙ στα σχέδια Ανάν, αλλά κατάφεραν να ενισχύσουν το πολεμικό και προκλητικό, αποσταθεροποιητικό προφίλ της Τουρκίας-κατοχικής δύναμης.
Ταυτόχρονα, οικοδόμησαν συμφωνίες στη βάση των κοινών συμφερόντων και εκμεταλλεύονται την πολεμική υπεροπλία χωρών όπως το Ισραήλ απέναντι στην Τουρκική στρατιωτική ανωτερότητα.

Ποια είναι όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα και ποιες προσδοκίες δημιουργούνται;
Ο διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο, σε ομιλία του τόνισε ότι “ήμασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο».
Ο John Z. Tomich αναφέρθηκε αναλυτικά στα ισραηλινά οικόπεδα Μαρί Β, Ταμάρ και Λεβιάθαν.
Το πρώτο στο οποίο ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών, ήταν το οικόπεδο Μασρί Β, ενώ το  Ταμάρ περιέχει την οκταπλάσια ποσότητα. Στο Ταμάρ διεξάγονται γεωτρήσεις σε πέντε σημεία, όπου το βάθος του νερού είναι το ίδιο με το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή 1700 μέτρα. Το τρίτο ισραηλινό οικόπεδο, το Λεβιάθαν, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Ταμάρ, δηλαδή έχει 16 και πλέον τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο 12, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι κάτι σημαντικό θα βρούμε και στην Κύπρο» ήταν η αναφορά του Διευθυντή της Noble Energy.

Η Noble Energy υπολογίζει ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα παράγει πέντε εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο, θα κοστίσει γύρω στα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, και θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί. Ο Διευθυντής της εταιρείας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που θα βάλουν την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν πολλαπλές θέσεις εργασίας.

Νομίζουμε ότι πρέπει να επισημάνουμε τις σημαντικές συμφωνίες και το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ύστερα από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, υπεγράφη από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικής Υποδομής Uzi Landau.

Επίσης, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ για διακρατική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, από τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Michael Harari.

Υπεγράφη και συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών της τεχνολογίας της πληροφορικής, από τον Αναπληρωτή Γενικό
Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Αλέκο Μιχαηλίδη και τον Πρέσβη του Ισραήλ.

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΚΥΠΡΟΥ

Αυτές οι συμφωνίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Αλλά υπήρξαν και μυστικές συμφωνίες, σημαντικότατες, που έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με διαρροές, Δημήτρης Χριστόφιας και Simon Peres αποφάσισαν όπως τα δύο κράτη προβαίνουν σε ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ Mossad και ΚΥΠ. Σημειώνεται ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών διαθέτει ενεργό παρουσία στη Μεγαλόνησο, έχοντας διεξάγει στο παρελθόν πλήθος κεκαλυμμένων επιχειρήσεων σε κυπριακό έδαφος.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν, επίσης, συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης, η οποία αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, φαίνεται να επήλθε συμφωνία έτσι ώστε να διεξαχθεί η πρώτη κοινή συνεκπαίδευση μεταξύ επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 της Εθνικής Φρουράς και ΑΗ-64D Apache της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Επίσης υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισης της ενδιάμεσης περιοχής μεταξύ των ΑΟΖ των δύο χωρών, η οποία άπτεται του ζητήματος του φυσικού αερίου.

Τέλος, οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για μια άκρως σημαντική συμφωνία, αυτή της παραχώρησης του Εναέριου Xώρου της Κύπρου για χρήση από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας απειλητικό μήνυμα σε Τουρκία και Ιράν.

Απέναντι σε όλα αυτά στέκουν οι θέσεις του Τουρκικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε σύνοδο του κόμματος του στο ξενοδοχείο Kızılcahamam Asya Termal σχολίασε θέματα της επικαιρότητας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman: «Σήμερα στην Κύπρο πρέπει όλοι να παρατηρήσουν με προσοχή και ως παράδειγμα τις ανεύθυνες κινήσεις που με την γεώτρηση σαμποτάρουν την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θέματος. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δικαιούται μονόπλευρα την κοινή περιουσία και τον κοινό πλούτο του νησιού. Εάν κάποιος το υποστηρίζει και μάλιστα προβαίνει σε μονόπλευρες προσπάθειες, τότε θα αντιμετωπίσει και με το παραπάνω τα αντίποινα της Τουρκίας. Επιθυμία μας αποτελεί το ενωμένο Κυπριακό κράτος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Στην αντίθετη περίπτωση που η κυβέρνηση του ελληνοκυπριακού τομέα αναλάβει την περιοδική προεδρία, εμείς δεν πρόκειται να κάτσουμε στο τραπέζι με μια δήθεν χώρα που δεν αναγνωρίζεται. Μέσα σε εκείνους τους έξι μήνες η Ε.Ε. δεν θα βλέπει την Τουρκία απέναντι της, διότι ως συνομιλητή μας καλούμαστε να έχουμε την μη αναγνωριζόμενη Νότια Κύπρο, αυτό πρέπει να το δεχτούνε, πάντα τους το λέγαμε και το λέμε και τώρα. Θα πρέπει όλοι να ξέρουν πως η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου πλέον δεν θα πληρώνει το τίμημα για τις υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν, τα βήματα που δεν έγιναν και για τις απαντήσεις στα θέματα που δεν δόθηκαν, και αναλόγως θα πρέπει να κινούνται».

Οι πολιτικές αυτές τουρκικές απόψεις υποστηρίζονται από κινήσεις ερευνητικών σκαφών σε Αιγαίο και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, σε συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και της παράνομης ΤΔΒΚ για έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, έντονη παρουσία των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που συχνά εμπλέκονται σε αψιμαχίες με κυπριακές και ισραηλινές δυνάμεις, ανεβάζοντας το θερμόμετρο και φέρνοντας κοντά τον κίνδυνο ενός Θερμού Πολεμικού Επεισοδίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑ: ΑΟΖ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ «ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

Αλλά και η Ελλάδα, φαίνεται αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της ενέργειας στο πλαίσιο των διεθνών της συμμαχιών, στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και στην επιβολή εθνικής συναίνεσης προβάλλοντας «λαϊκά οφέλη» από τον καθορισμό ΑΟΖ και τη μοιρασιά-εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζεται πιο επιθετική, επιθυμεί τον άμεσο καθορισμό ΑΟΖ.

Είναι δεδομένη η Τουρκική άρνηση στη μονομερή ελληνική ανακήρυξη ΑΟΖ σε Αιγαίο και Κρήτη. Το Καστελλόριζο αποκόπτει ολοκληρωτικά την Τουρκία από τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου και ανάγεται σε βασικό πεδίο σύγκρουσης του αστικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Η ΝΔ επενδύει πολιτικά στην κήρυξη ΑΟΖ και επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την παρουσία του Ρωσικού στόλου ως εξισορρόπηση ισχύος έναντι της Τουρκίας.

Οι έρευνες για πετρέλαιο στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδα και νότια της Κρήτης, αλλά και η κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσιάζονται ως δύο από τις βασικές αιτίες για τις οποίες δέχθηκε ο Α.Σαμαράς τη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, εκτός φυσικά από τους εκβιασμούς Ε.Ε.-ΔΝΤ για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» που θα κάνει πράξη όλα τα αντικοινωνικά μέτρα, παραχωρώντας την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων απευθείας σε ανθρώπους του τραπεζικού κεφαλαίου, της αγοράς και των τοκογλύφων. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου του είπε ότι «Πρέπει να έχουμε σύντομα αποτελέσματα στο θέμα των πετρελαίων για να δουν οι εταίροι ότι βρέθηκαν καινούριες πηγές πλούτου για την Ελλάδα».

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γ.Παπανδρέου τον άφησε να καταλάβει ότι η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να χρειαστεί την άμεση ελληνική εμπλοκή.

Ήδη όμως, κρατικοί φορείς και επιχειρήσεις από 11 χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να λάβουν άδειες έρευνας υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στο ελληνικό υπέδαφος. Συγκεκριμένα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Βρετανία, Δανία, Ισραήλ, Κύπρο και Ινδία. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του πρώτου ανοιχτού φόρουμ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με συμμετοχή των θεσμικών φορέων και των επιστημόνων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Φυσικά ισχυρό παρόν δίνουν και τα σημαντικά ελληνικά συμφέροντα των Λάτση, Βαρδινογιάννη κλπ. που διεκδικούν μερίδιο της λείας!

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προκήρυξη διεθνούς πρόσκλησης για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Η κυβερνητική απόφαση αφορά την έναρξη διαδικασίας ερευνών σε τρεις περιοχές (Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκωλο) στις οποίες -σύμφωνα με τις μελέτες- τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 250 εκατ. - 300 εκατ. βαρελιών. Αρκετά μικρά, αλλά αξιοποιήσιμα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποιο μεγάλο κοίτασμα.

Πηγές:

defencenews.gr
diktiospartakos.blogspot.com
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

 

ανωνύμου του έλληνος, (εν αποστρατεία)

 

ΣΗΜ. "Ι": Κάθε σοβαρή αθλιότητα έχει έναν πραγματικά σοβαρό υπεύθυνο επί στρατιωτικών θεμάτων. Ο, υπό εξέγερση, λαός πρέπει να ξέρει όλα τα πιθανά σενάρια και να είναι αποδέκτης όλων των πληροφοριών, ώστε να αναζητεί κάθε φορά τις δικές του λύσεις. Τίποτα "αμάσητο". Ούτε αυτά που σας λέμε.

Άμα φτάσουμε σε εκλογές, με "φυσικό" τρόπο να μας φτύσετε.

Τα γουρούνια της τοκογλυφίας έχουν συμπεριλάβει στα σενάρια καθυπόταξης των λαών, και τον πόλεμο και σας έχουμε προειδοποιήσει, από τις 18/9 και πιο πριν, ακόμα.

(Εικόνα Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)